Zo kun je Apple Watch-bandjes schoonmaken en wassen
Wat te doen met een vies Apple Watch-bandje?
Een Apple Watch-bandje kan behoorlijk vies worden. Vooral bij de Sport Loop en andere zomerse Apple Watch-bandjes kan zich heel wat vuil ophopen in het textiel. Bij donkere kleuren valt het nauwelijks op dat het bandje vies is geworden, maar toch kan het vol zitten met bacteria, zo blijkt uit studies. Hygiënisch is dat zeker niet. Wat kun je doen en hoe moet je omgaan met de verschillende materialen?
- Voordat je begint
- Hoe vies is jouw bandje?
- Fluorelastomeer en siliconen
- Geweven textiel
- Leer en metaal
Apple Watch-bandje schoonmaken: voordat je begint
Voordat je bezig gaat met het reinigen van het bandje, raden we aan om de Apple Watch te verwijderen. Dit voorkomt schade als het horloge uit je hand glipt en je kunt het bandje op die manier beter inspecteren en schoonpoetsen. We hebben een aparte tip over het Apple Watch-bandje vervangen, mocht je daar moeite mee hebben. Na het schoonmaken moet je het bandje voldoende tijd geven om te drogen. Het is daarom het beste om na het schoonmaken weer even een ander horlogebandje voor je Apple Watch te gebruiken.
Hoe vies is jouw bandje?
Alle horlogebandjes worden na verloop van tijd vies door stof, zweet, etenswaren, lotions en andere stoffen waar je huid mee in contact komt. Als je elke maand even je bandje schoonmaakt, voorkom je dat het een broeinest van bacteriën wordt. Uit de eerder aangehaalde studie van Florida Atlantic University (FAU) blijkt dat er een verband is tussen het gebruikte materiaal en de hoeveelheid bacteria. Onderzoekers ontdekten dat 95% van de bandjes gevaarlijke bacteria bevatten. Op 85% werd de Staphylococcus-bacterie aangetroffen, dat tot infecties kan leiden. Ook had 60% E. coli en 30% de potentieel dodelijke Pseudomonas-bacterie. Het komt volgens de onderzoekers omdat gebruikers hun bandjes zelden schoonmaken. Eén van de gebruikers had het bandje al vier jaar dagelijks gedragen en maakte “misschien twee keer per jaar” schoon. Dat kan vaker! Ook blijkt bij mensen die veel sporten de hoeveelheid bacteria flink toe te nemen. Rubber en plastic blijken het meest dramatisch, terwijl metalen bandjes het minst vuil werden. Kortom: vaker poetsen is aan te raden.
Fluorelastomeer en siliconen bandjes schoonmaken
De standaard sportbandjes van Apple zijn gemaakt van fluorelastomeer. Heb je bandjes van een ander merk, dan zijn ze vaak van siliconenrubber gemaakt. Dit is ook de gangbare naam voor dit kunststof- of rubberachtige materiaal. Het materiaal is waterbestendig, dus je kunt de bandjes onder de kraan wassen met lauw water en handzeep.
Is het horlogebandje niet erg vies, dan kan een vochtige pluisvrije doek of een schoonmaakdoekje voldoende zijn.
Bij hardnekkige vlekken kun je tandpasta proberen, dat je voorzichtig erop wrijft. Door het licht schurende effect kun je hiermee ook glimmende plekjes behandelen. Vermijd schuurmiddelen en schuursponsjes. Zijn er vlekken zichtbaar door inkt, kerrie of andere stoffen die kleur afgeven, dan is dit vaak in het materiaal getrokken en kun je het niet zomaar verwijderen door te schuren.
Textiel bandjes schoonmaken
Dit type bandjes is erg populair geworden. Vooral de Sport Loop draagt erg comfortabel en is aan te passen aan elke polsdikte. De Sport Loop wordt echter ook snel vies en bij de Alpine- en Trail-band zijn het vooral de beige varianten die snel vlekken vertonen. Bij lichtere kleuren valt dat nou eenmaal eerder op en je bent dan sneller geneigd om je Apple Watch-bandje eens goed te gaan reinigen. Bij donkere kleuren kun je met gemak een jaar rondlopen, zonder dat de viezigheid opvalt.
Apple maakte in het verleden nog een ander type bandje, namelijk de geweven variant van nylon. Deze hebben meestal een streeppatroon en worden na verloop van tijd zichtbaar vies als je ze intensief draagt. Zitten er vlekken in, dan kun je hierop wat wasmiddel of vlekkenmiddel doen en met een borsteltje bewerken. Is het bandje gewoon wat smoezelig geworden, dan is meewassen in de wasmachine ook een optie. Je kunt ze meewassen op een lage temperatuur met de rest van je kleding. Gebruik wel een speciaal wasnetje, zodat je je Apple Watch-bandje na het wassen weer snel kunt terugvinden in de trommel.
Ben je wat voorzichtiger, dan kun je al deze bandjes ook met de hand schoonmaken in de wasbak, met een scheut vloeibaar wasmiddel.
Leren en metalen bandjes reinigen
Leer is niet waterbestendig: het materiaal absorbeert water, verandert van vorm en verliest kleur. Je horlogebandje veroudert sneller als je het onderdompelt in water, waardoor het leer scheuren en barsten kan gaan vertonen. Niet doen dus! Maak je lederen bandje niet schoon met een natte doek, ga er niet mee douchen en houd het bandje niet onder stromend water. Wordt een leren horlogebandje toch nat, bijvoorbeeld door sporten of regen, dan kun je deze het beste meteen afdoen en deppen met een droge doek.
Apple geeft aan dat je bij vlekken eventueel een licht bevochtigd doekje kunt gebruiken. Veeg het bandje schoon met een niet-schurende en pluisvrije doek, of behandel het bandje zoals je met leren schoenen zou doen. Bij sommige leersoorten kun je een beetje schoenpoets of leerbalsem gebruiken. Bij heel dure leren bandjes zoals die van Hermes (zie foto hierboven) ga je natuurlijk niet zomaar even poetsen: vraag in de winkel hoe je het bandje het beste kunt behandelen.
Heb je een bandje van roestvrij staal, zoals Apple’s schakelarmband of de Milanese Loop, dan kun je die het beste ook met een droge doek schoonmaken. Je zou ook speciale schoonmaakmiddelen voor roestvrij staal kunnen gebruiken, maar pas op: een Apple Watch-bandje is geen roestvrijstalen keukenblad. Agressieve reinigingsmiddelen kunnen de beschermende coating aantasten, waardoor de band verkleurt. Gebruik weinig of helemaal geen water.
Als het bandje goed gedroogd is kun je deze weer aan je Apple Watch bevestigen en weer genieten van je hygiënische bandje, zonder vlekken en andere viezigheid!
De gesp en andere onderdelen zijn vaak gemaakt van staal. Ook die kun je met een licht vochtig doekje schoonmaken en eventueel onder de kraan houden, als het materiaal van het bandje daarvoor geschikt is.
Is je horlogebandje van meerdere materialen gemaakt, kies dan de methode voor het meest gevoelige materiaal.
Lees verder:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple Watch
De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.
- Alles over de Apple Watch
- Apple Watch-modellen
- Apple Watch kopen
- Apple Watch 4G kopen
- Refurbished Apple Watch kopen
- Apple Watch vergelijken
- Apple Watch in roestvrij staal
- Apple Watch-horlogebandjes
- Apple Watch repareren
- Apple Watch Ultra: het topmodel
- Apple Watch SE voor instappers
- watchOS: het besturingssysteem van de Apple Watch
- Bekijken bij Apple