Passen mijn bandjes op de nieuwe Apple Watch?
Pasvorm van de Apple Watch-bandjes
Apple brengt een enorme collectie Apple Watch-bandjes uit, in allerlei kleuren en uitvoeringen. Belangrijk is daarbij ook om op de maat te letten, want als het bandje goed aansluit draagt het prettiger en werkt de hartslagmeter beter. Je vraagt je misschien ook af of bestaande bandjes passen op de nieuwste modellen van de Apple Watch, waaronder de Apple Watch Series 10 en de Apple Watch Ultra.
Huidige Apple Watch-bandjes: welke past?
Apple heeft in de loop van de jaren bandjes in verschillende formaten verkocht. Belangrijk daarbij is er altijd een onderscheid is tussen de grote en kleine horlogekast. Heb je in het verleden Apple Watch-bandjes gekocht in het formaat 38/40/41 mm, dan is er altijd sprake van een kleine horlogekast. Deze bandjes zijn onderling uitwisselbaar. Bij 44/45/46/49 mm is sprake van een grote horlogekast.
Formaat bandje 2024 | Geschikt voor Apple Watch |
---|---|
40 mm | 38/40/41 mm (kleine kast) |
42 mm | 38/40/41/42* mm (kleine kast) |
46 mm | 42*/44/45/46/49 mm (grote kast) |
49 mm | 42*/44/45/46/49 mm (grote kast) |
Het formaat 42mm valt er tussenin en kan zowel groot als klein zijn, afhankelijk van de Apple Watch-generatie. Bij Series 10 en nieuwer is dit de kleine horlogekast, terwijl het bij Series 0 t/m 3 de grote horlogekast is.
Apple Watch Ultra: passen mijn bandjes?
Als je overstapt naar een grotere Apple Watch, zoals de 49mm Apple Watch Ultra, dan wil je wel dat je huidige bandjes nog gebruikt kunnen worden. Dit is inderdaad het geval: je kunt de 42/44/45mm-bandjes blijven dragen en ook de nieuwe 46mm-bandjes zullen passen. Wil je een strak ogende aansluiting van titanium, dan kun je het beste kiezen voor de 49mm bandjes die speciaal voor de Apple Watch Ultra zijn gemaakt. Ze zijn er met een afwerking in naturel en zwart titanium.
Vind je de 49mm Ultra-bandjes mooi, dan kun je ze ook op de eerdere Apple Watch-modellen van 42/44/45mm en op de nieuwe 46mm Apple Watch Series 10 gebruiken. Ze zullen daarbij netjes op hun plaats klikken. Heb je grote polsen of juist heel smalle? Dan hebben we een aparte tip over de vraag of wat te doen als je Apple Watch-bandje te klein of te groot is.
Apple Watch Series 10: welke bandjes passen?
Bij de Apple Watch Series 10 heeft Apple gekozen voor twee nieuwe formaten: 42mm en 46mm. Op dit punt is het even opletten: 42mm werd eerder al gebruikt voor de grote horlogekast van de Apple Watch Series 0 t/m 3. Heb je oudere bandjes die je een paar jaar geleden hebt gekocht, dan is 42mm dus bedoeld voor de grotere horlogekast. Koop je nu een 42mm bandje bij Apple, dan is dit het kleinere formaat.
- 42mm Apple Watch Series 10: ook bandjes van 38/40/41mm zijn geschikt
- 46mm Apple Watch Series 10: ook bandjes van 42/44/45mm zijn geschikt
Solobandjes: de juiste maat komt nogal nauw
Het Solobandje en het Gevlochten Solobandje zijn in 9 verschillende maten verkrijgbaar. Het is dus van belang dat je de juiste maat kiest, anders zal het bandje niet goed passen. Bij twijfel raadt Apple aan om een maat kleiner te kiezen, omdat deze bandjes tijdens het gebruik nog iets kunnen uitrekken.
Bij het Solobandje (Solo Loop) en het Gevlochten Solobandje (Braided Solo Loop) gaat het om bandjes uit één stuk. In verband met de maatvoering worden ze aanbevolen voor de Apple Watch Series 4 en later. Dit komt omdat het nogal precies komt qua maat. De bandjes werken echter ook gewoon op de Series 3 en eerder. We raden aan om goed te passen om de juiste maat te bepalen.
Apple heeft een hulpmiddel gemaakt waarmee je de juiste maat kunt bepalen. Je moet dit afdrukken en uitknippen en vervolgens om je pols wikkelen. Het getal tussen de pijltjes geeft de maat aan. Dit is een getal tussen de 1 en 12. Uit onze review van het solobandje blijkt dat je vaak een iets kleinere maat nodig hebt dan de pashulp aangeeft. Als een maat 10 wordt aangegeven, dan kan het zijn dat maat 8 eigenlijk beter aansluit.Hou er verder rekening mee dat de ene persoon liever een wat strakker bandje draagt, terwijl de ander ‘m liever wat losser heeft. Kortom: bepaal in de winkel de juiste maat en staar je niet blind op de meethulpen, want die kloppen niet altijd.
Een ander hulpmiddel om de juiste maat te bepalen, is door te kijken naar je huidige sportbandje. John Gruber heeft een foto gemaakt van Apple’s meetlint naast de gaatjes van de traditionele sportband, zowel voor de 38/40/41mm als 42/44/45mm versies. Bekijk in onderstaande afbeeldingen welk gaat je je normaal gebruikt en kies dan het overeenkomstige getal. Let er wel op dat je naar de juiste maat kijkt van het bandje (S/M of M/L).
Voorbeeld: gebruik je normaal een 45mm sportbandje in M/L (rechter grijze bandje op de foto) in het op één na strakste gaatje, dan heb je van de sololoop dus maat 7 nodig.
Polsomtrek bepalen
Om erachter te komen welke polsmaat je hebt, doe je het volgende:
- Pak een touwtje of koord.
- Wikkel het touwtje om je pols en zorg dat deze goed aansluit, maar niet te strak zit.
- Leg het touwtje langs een lineaal en je weet de polsmaat.
Je leest er meer over in onze gids over het juiste Apple Watch-formaat bepalen.
Wil je meer weten over Apple Watch-horlogebandjes of wil je een complete Apple Watch kopen? Misschien vraag je je af welk formaat Apple Watch bij jou past. Dan vind je elders op onze website alle info!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple Watch
De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.
- Alles over de Apple Watch
- Apple Watch-modellen
- Apple Watch kopen
- Apple Watch 4G kopen
- Refurbished Apple Watch kopen
- Apple Watch vergelijken
- Apple Watch in roestvrij staal
- Apple Watch-horlogebandjes
- Apple Watch repareren
- Apple Watch Ultra: het topmodel
- Apple Watch SE voor instappers
- watchOS: het besturingssysteem van de Apple Watch
- Bekijken bij Apple