Cardioconditie op de Apple Watch: bekijk je fitheid en VO2 Max
De Apple Watch houdt allerlei gegevens over je gezondheid bij. Denk aan je hartslag en hij waarschuwt daarbij ook voor een onregelmatig ritme en geeft een melding als je zonder beweging plots een hoge of lage hartslag hebt. Maar je kan ook je cardioconditieniveau bekijken. Dit staat ook wel bekend als je VO2max. In deze tip lees je hoe het cardioniveau op de Apple Watch werkt en hoe je een cardiofitnesswaarschuwing in kan stellen.
Wat is cardioconditie op Apple Watch?
Je cardioconditie, ook wel cardiofitness of VO2max genoemd, kan een belangrijke indicatie zijn van je algemene lichamelijke conditie. De waarde, die uitgedrukt wordt in VO2max, geeft de hoeveelheid zuurstof aan die je lichaam tijdens een activiteit kan verwerken. De juiste waarde is afhankelijk van geslacht en leeftijd: hoe ouder je wordt, hoe lager dit niveau ligt. De Apple Watch hield altijd al je VO2max waarde bij tijdens intensievere workouts, maar sinds watchOS 7.2 en iOS 14.3 wordt dat ook bijgehouden tijdens wandelingen gedurende de dag. Je Apple Watch kan bovendien een melding geven bij een lage VO2max.
Cardioconditie instellen op de Apple Watch
Om de verbeterde functie in te stellen, moet je een aantal gegevens invullen zoals je leeftijd, geslacht en andere informatie. Dat doe je via de Gezondheid-app. Volg deze stappen:
- Open de Gezondheid-app.
- Tik onderaan op Gegevens.
- Zoek naar Cardioconditie. Tik op de optie die in beeld verschijnt.
- Scroll iets naar onderen. Onder het kopje Haal meer uit Gezondheid zie je een optie om de cardioconditieniveaus in te stellen. Tik daar op de blauwe knop Configureer.
- Lees de informatie en tik op Volgende.
- Controleer de reeds ingevulde gegevens over je geslacht, leeftijd, gewicht en lengte of wijzig ze.
- Scroll naar onderen en geef eventueel aan of je één van de genoemde medicijnen gebruikt die je hartslag kunnen beïnvloeden.
- Tik daarna op Volgende.
- Lees de informatie over de factoren die je cardioconditie kunnen beïnvloeden en tik op Volgende.
- Lees de verdere informatie en bekijk info over je meest recente resultaat. Tik daarna weer op Volgende.
- Je kan nu een waarschuwing instellen als je cardioconditieniveau laag is. Tik op Schakel meldingen in als je dat wil. Als je conditieniveau laag blijft, krijg je elke vier maanden een melding.
Wil je de meldingen toch liever uitschakelen? Dan doe je dat via de Watch-app op de iPhone. Ga dan naar Hart en schakel Cardiofitnessmeldingen uit.
Cardioconditieniveau bekijken in Gezondheid-app
In de Gezondheid-app kun je de gegevens van je cardioconditie bekijken. Apple deelt dit in in vier categorieën: laag, minder dan gemiddeld, meer dan gemiddeld of hoog. Je bekijkt het als volgt:
- Open de Gezondheid-app.
- Tik onderaan op Gegevens.
- Zoek naar Cardioconditie. Tik op de optie die in beeld verschijnt.
- In de grafiek zie je de gemeten waardes. Je kan eventueel onderaan Zet in favorieten aantikken om de waardes direct vanuit het Overzicht-scherm te bekijken.
Wat is normaal bij Cardioconditie?
Als je de metingen bekijkt vraag je je misschien af welke waarden ‘normaal’ zijn voor jouw persoonlijke situatie (leeftijd, gewicht, geslacht). Deze waarden kunnen sterk uiteen lopen. Zo kan een cardioconditie rond de 30 prima zijn voor een vrouw, terwijl een man van dezelfde leeftijd minstens een cardioconditie van 45 zou moeten hebben om goed te scoren. Zie je de roze balk niet? Dan heb je bovenstaande stappen nog niet uitgevoerd om Cardioconditie in te stellen.
Je vindt grafieken en de waarden die gemiddeld zijn voor jouw leeftijdsgroep terug in de Gezondheid-app, waarbij er een groot onderscheid is tussen mannen en vrouwen:
Lees ook onze andere tips over de gezondheidsfuncties van de Apple Watch:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple Watch
De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.
- Alles over de Apple Watch
- Apple Watch-modellen
- Apple Watch kopen
- Apple Watch 4G kopen
- Refurbished Apple Watch kopen
- Apple Watch vergelijken
- Apple Watch in roestvrij staal
- Apple Watch-horlogebandjes
- Apple Watch repareren
- Apple Watch Ultra: het topmodel
- Apple Watch SE voor instappers
- watchOS: het besturingssysteem van de Apple Watch
- Bekijken bij Apple