Crashdetectie op de Apple Watch en iPhone: zo werkt het [video]
Crashdetectie: zo werkt het
Crashdetectie detecteert of je bij een ernstig auto-ongeluk betrokken bent. Is dat het geval, dan schakelt het toestel automatisch hulpdiensten in en waarschuwt je SOS-contactpersonen. Er was op de Apple Watch al valdetectie aanwezig, maar crashdetectie is alleen actief als je aan het autorijden bent. Daarnaast kun je in noodgevallen altijd nog de SOS-noodmelding gebruiken. Genoeg mogelijkheden dus, om in geval van nood hulp in te roepen!
- Geschikte Apple-devices
- Wat is crashdetectie?
- Welke botsingen kan crashdetection herkennen?
- Ongewenste meldingen van crashdetectie
- Hoe werkt crashdetectie?
- Crashdetectie op de Apple Watch
- Crashdetectie op de iPhone
- Crashdetectie uitschakelen
Geschikte Apple-devices voor crashdetectie
Deze functie werkt alleen vanaf de modellen van 2022 en nieuwer:
- iPhone 14-serie en nieuwer (alle modellen)
- Apple Watch Ultra-serie
- Apple Watch Series 8 en nieuwer
- Apple Watch SE 2022
Wat is crashdetectie?
Crashdetectie is een veiligheidsfunctie, die het merkt als je betrokken bent bij een ernstig auto-ongeluk. In het Nederlands wordt het ook wel Ongelukdetectie genoemd. De functie neemt automatisch contact op met de hulpdiensten, geeft je locatie door en waarschuwt ook je SOS‑contactpersonen. Apple heeft een video gemaakt waarin de werking wordt uitgelegd:
Hier zijn enkele weetjes over de crashdetectie-functie:
- De dual-core versnellingsmeter kan krachten tot 256G meten.
- Bij een botsing is 100-200G gangbaar.
- De gyroscoop kan sneller en vaker data verzamelen.
- De microfoon, barometer en GPS worden ook gebruikt voor het detecteren van een crash.
- Crashdata wordt lokaal verwerkt en wordt alleen verzameld als je aan het rijden bent.
Dit gebeurt er bij een botsing:
- Er is een countdown van 10 seconden.
- De iPhone of Apple Watch belt de nooddiensten – dit werkt wereldwijd.
- Er wordt een spraakbericht verstuurd.
- Het device stuurt de locatie naar de nooddiensten.
- Het device waarschuwt SOS-contacten en stuurt de locatie mee.
- In sommige regio’s zal Crashdetectie gebruikmaken van satellietcommunicatie als er geen signaal is om berichten naar de nooddiensten te sturen.
De SOS-contactpersonen krijgen een bericht dat de persoon betrokken is geraakt bij een botsing, met bijbehorende coördinaten en een link naar de Apple Kaarten-app. In iMessage is een kaartje te zien, terwijl je op andere apparaten een url te zien krijgt waarop je kunt klikken. Je gaat dan naar de webversie van de Kaarten-app.
Krijg je een auto-ongeluk in een gebied met slechte dekking, dan kun je alsnog bellen dankzij de SOS-noodmelding via satelliet. iPhone 14-modellen en nieuwer maken via satellieten verbinding met de hulpdiensten, zodat ze alsnog ingeschakeld kunnen worden als je op een afgelegen plek een ongeval krijgt. De Apple Watch kan geen verbinding maken met satellieten.
Welke botsingen kan crashdetection herkennen?
Tijdens het ontwikkelen heeft Apple zich gericht op vier soorten ernstige auto-ongelukken: frontale botsing, zijdelingse botsing, kop-staartbotsing en koprol.
Voor elk type ongeval heeft Apple gegevens verzameld via de gyroscoop en de versnellingsmeter, aangevuld met metingen van de barometer, microfoon en gps. Crashdetectie werkt voor de meest gangbare automodellen, ook SUV’s en pick-up trucks.
Ongewenste meldingen van crashdetectie
Sinds deze functie is ingevoerd, zijn er meerdere gevallen geweest van mensen waarbij de nooddiensten ten onrechte werden ingeschakeld. Hier zijn een paar voorbeelden:
- crashdetectie geactiveerd in achtbanen
- vallen tijdens wintersport
- wild dansen tijdens muziekfestivals
Dit heeft geleid tot ongewenste meldingen bij de hulpdiensten. Apple raadt aan om niet meteen op te hangen als een nooddienst terugbelt, maar aan de lijn te blijven en uit te leggen dat je geen hulp nodig hebt. Anders weten de hulpverleners niet dat alles OK is en sturen ze wellicht toch iemand naar je toe.
Regelmatig updates om detectie te verbeteren
Om het aantal onjuiste meldingen te beperken, verbetert Apple regelmatig de algoritmes van de crashdetectie. Hierdoor worden onterechte meldingen minder vaak herkend. In de releasenotes van iOS- en watchOS-updates maakt Apple melding van verbeteringen op dit vlak, als dat voor die update het geval is. Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n opmerking in de releasenotes, die je vindt bij Instellingen > Algemeen > Software-update:
Optimalisatie van ongelukdetectie (alle iPhone 14- en iPhone 15-modellen)
Hoe werkt crashdetectie?
Crashdetectie is mogelijk dankzij deze drie componenten:
- Een vernieuwde versnellingsmeter en gyroscoop, die 4x sneller bewegingen registreren dan hun voorgangers
- Data van microfoon, barometer en gps
- Een geavanceerd algoritme, dat is gebaseerd op meer dan een miljoen uur aan gegevens over verkeersongelukken en informatie over autorijden
Crashdetectie vereist dus enkele nieuwe onderdelen en die vind je alleen in de genoemde Apple Watch- en iPhone-modellen. De dual-core versnellingsmeter kan hoge G-krachten tot wel 256 G meten en legt meer dan 3.000 keer per seconde bewegingen vast. De 3-assige gyroscoop is ook verbeterd en heeft een breder dynamisch bereik. Daarnaast maken de metingen gebruik van bestaande onderdelen. Zo kan de barometer detecteren of er een airbag is uitgeklapt.
Crashdetectie op de Apple Watch
Op de nieuwere Apple Watch-modellen zijn twee vernieuwde bewegingssensoren toegepast, die een kracht tot 256 G kunnen detecteren die bij een de extreme impact van een botsing optreden. Deze sensoren kunnen tot 4x sneller bewegingen registreren dan hun voorgangers, zodat de Apple Watch het precieze moment van de botsing kan waarnemen. De Apple Watch zal vervolgens via de eigen dataverbinding (bij Cellular-modellen) of via de iPhone de nooddiensten waarschuwen.
Crashdetectie op de iPhone
Ook op de iPhone 14-modellen en nieuwer vind je hardware die 256 G kan detecteren. Hiermee kan de smartphone automatisch je contactpersonen op de hoogte stellen en de hulpdiensten inschakelen. Als je een geschikte Apple Watch én iPhone hebt werken ze naadloos met elkaar samen.
Crashdetectie uitschakelen
Het detecteren van ongelukken staat standaard ingeschakeld op geschikte iPhones en Apple Watch-modellen. Er kunnen situaties zijn waarbij je het zou willen uitschakelen, bijvoorbeeld als je wilde sporten beoefent of naar een pretpark gaat, waar voldoende mensen in de buurt zijn om bij een eventueel ongeluk hulp in te roepen. Ga je wintersporten, bergbeklimmen of een andere sport doen waarbij je alleen met de natuur bent, dan kan het verstandig zijn om Crashdetectie altijd ingeschakeld te houden zodat hulpdiensten je kunnen vinden.
Crashdetectie (tijdelijk) uitschakelen doe je als volgt:
- Open de Instellingen-app op je iPhone.
- Ga naar SOS-noodmelding.
- Zet de schakelaar uit bij Bel na ernstig ongeluk.
Heb je zowel een geschikte iPhone als Apple Watch, vergeet het dan niet ook apart uit te zetten voor je Apple Watch. Ga hiervoor naar de Watch-app op de iPhone en tik op SOS-noodmelding en zet de schakelaar uit bij Bel na ernstig ongeluk. In het Nederlands heet deze functie ‘Detectie van ongeluk’. Op een soortgelijke manier schakel je Crashdetectie op de Apple Watch uit via de instellingen.
Meer functies voor noodgevallen vind je hier:
- Deze 12 functies van Apple kunnen je leven redden
- Paniek! Zo werkt SOS Noodmelding op de Apple Watch
- SOS-noodmelding op de iPhone: snel het alarmnummer 112 bellen
- SOS-contactpersonen toevoegen op de iPhone: breng je naasten op de hoogte in noodsituaties
- Zo werkt de valdetectie op de Apple Watch
- Meldingen voor onregelmatig hartritme op de Apple Watch: zo werken ze
- Zo krijg je een waarschuwing bij hoge of lage hartslag op de Apple Watch
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple Watch
De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.
- Alles over de Apple Watch
- Apple Watch-modellen
- Apple Watch kopen
- Apple Watch 4G kopen
- Refurbished Apple Watch kopen
- Apple Watch vergelijken
- Apple Watch in roestvrij staal
- Apple Watch-horlogebandjes
- Apple Watch repareren
- Apple Watch Ultra: het topmodel
- Apple Watch SE voor instappers
- watchOS: het besturingssysteem van de Apple Watch
- Bekijken bij Apple