Cyclus bijhouden met Apple Watch Series 8

Zo werkt de Cyclus-app op de Apple Watch en iPhone

Apple biedt met de Cyclus-app de mogelijkheid om je maandelijkse cyclus bij te houden. Wil je bijvoorbeeld zwanger worden, dan kun je met deze app je temperatuurverloop, vruchtbaarheid en andere zaken vastleggen en volgen. Ook kun je je zwangerschap volgen. Zo werkt het.

Cyclus-app op de iPhone en Apple Watch

Met ‘Cyclus bijhouden’ kun je informatie over je menstruatiecyclus invoeren. Je kunt informatie over bloedverlies toevoegen en symptomen vastleggen, zoals hoofdpijn en buikpijn. Aan de hand van de informatie die je invoert, kan de Cyclus-app meldingen sturen met voorspellingen over je menstruatie en vruchtbare periode. Heb je een Apple Watch met temperatuursensor, dan kan er zelfs een schatting van de ovulatie worden gemaakt. De Cyclus-app is beschikbaar op de Apple Watch en in de Gezondheid-app van Apple vind je ook de metingen terug. Wil je liever niet de Cyclus-app gebruiken, dan zijn er ook alternatieven zoals Flo en Clue, gemaakt door externe ontwikkelaars.

Nieuw in watchOS 11: zwangerschappen

In watchOS 11 heeft Apple een nieuwe functie toegevoegd. Als je in de Gezondheid-app op de iPhone of iPad aangeeft dat je zwanger bent, zal de Cyclus-app daar rekening mee houden. Je krijgt de zwangerschapsduur te zien en volgt je zwangerschap in al je gezondheidsgrafieken. Ook kun je gebeurtenissen en symptomen vastleggen.

Cyclus app in iOS 18 met Zwangerschap

Al deze nieuwe functies zijn te proberen in de watchOS 11 beta, die nu voor ontwikkelaars beschikbaar is. De officiële release van watchOS 11 verschijnt in het najaar van 2024.

Geschikte devices voor Cyclus bijhouden

Op de iPhone heb je minimaal iOS 13 nodig om de Cyclus-app te kunnen gebruiken. Dit houdt in:

De Cyclus-app is ook te vinden op elke Apple Watch met watchOS 6 en nieuwer. Alleen de allereerste Apple Watch Series 0 uit 2015 valt dan af. Deze modellen zijn geschikt:

Voor de ovulatieschatting op basis van polstemperatuur heb je een recenter model nodig, namelijk:

Cyclus bijhouden

Zo kun je de Cyclus-functie op de iPhone gebruiken:

  1. Open de Gezondheid-app op je iPhone.
  2. Ga naar het tabblad Gegevens.
  3. Zoek naar ‘cyclus’ en je vindt de functie Cyclus bijhouden.
  4. Als dit de eerste keer is dat je de app gebruikt, krijg je een toelichting en volg je de stappen op het scherm.
Cyclus-data op iPhone

Cyclus invoeren in de app

Zo kun je je cyclus bijhouden op de iPhone:

  1. Ga in de Gezondheid-app naar Cyclus bijhouden, zoals hierboven aangegeven.
  2. Veeg naar de juiste dag en tik op het ovaal om je menstruatie te registreren.
  3. Om meer informatie toe te voegen scrol je omlaag en tik je op een categorie, zoals symptomen of seksuele activiteit.
  4. Blader door de verschillende schermen en vul de gewenste data in.
  5. Ben je klaar, dan tik je op Gereed.

Je kunt onder andere de symptomen, bloeding tussen menstruaties, je basale lichaamstemperatuur en meer bijhouden. Heb je een Apple Watch Ultra of een Apple Watch Series 8 of nieuwer, dan hoef je je basale temperatuur niet zelf bij te houden. Je kunt dit automatisch laten doen door de temperatuursensor in deze modellen. Meer over polstemperatuur meten met de temperatuursensor in de Apple Watch lees je in onze tip. Deze modellen kunnen ook een schatting geven van de ovulatie (eisprong).

Bekijk ook
Polstemperatuur meten met de Apple Watch: wat heb je eraan?

Polstemperatuur meten met de Apple Watch: wat heb je eraan?

Met een Apple Watch Series 8 en nieuwer kun je tijdens het slapen je polstemperatuur laten meten dankzij de temperatuursensor. In deze tip lees je wat je daaraan hebt en hoe je het gebruikt.

Cyclus bijhouden op de Apple Watch

Je kunt je menstruatie ook vastleggen op de Apple Watch. Hiervoor gebruik je de speciale Cyclus-app die op de Apple Watch aanwezig is. Bovenin deze app vind je een kalender en verder naar beneden zie je de informatie die je zelf kunt invullen, bijvoorbeeld Symptomen, Seksuele activiteit en Uitslag ovulatietest.

  1. Open de app Cyclus bijhouden op de Apple Watch.
  2. Blader naar de gewenste datum.
  3. Tik op het ovaal om je menstruatie te regisreren.
  4. Je kunt op de Apple Watch ook symptomen en bloedverlies vastleggen.
Cyclus bijhouden Apple Watch

De gegevens die je invoert verschijnen ook in de Gezondheid-app op de iPhone. In deze app is ook voorlichting te vinden. Het vastleggen van je seksuele activiteit was overigens al veel langer mogelijk in de Gezondheid-app, maar cyclus vastleggen kan pas sinds watchOS 6. Sommige gegevens moet je handmatig invoeren, zoals de uitslag van een zwangerschapstest. Al deze data bij elkaar gebracht kan handig zijn voor mensen die periodiek terugkerende klachten hebben en vermoeden dat het iets met hun cyclus te maken heeft. Door de gegevens in de Gezondheid-app te zetten zijn ze ook meteen beschikbaar in HealthKit voor andere apps.

Cyclus-app verbergen of verwijderen

Heb je de Cyclus-app niet nodig of wil je voorkomen dat anderen erin gaan kijken? Dan kun je de app ook verwijderen van het beginscherm. Dit werkt als volgt:

  1. Druk op de Digital Crown om het beginscherm te zien.
  2. Houd het Cyclus-icoon ingedrukt totdat het begint te trillen (druk niet te hard!).
  3. Kies Wijzig apps en tik op het kruisje op het Cyclus-icoon.
  4. Bevestig dat je de app wilt verwijderen. De ingevoerde gegevens gaan daarbij niet verloren.

Je kunt op een later moment de Cyclus-app weer installeren, waarbij alle eerder ingevoerde gegevens weer zichtbaar zijn.

Meldingen voor je cyclus

De app kan je meldingen geven om je informatie regelmatig bij te werken en om je te waarschuwen dat de volgende menstruatie bijna begint. Verder helpt de app je inschatten wanneer het moment van ovulatie is, zodat je daar rekening mee kunt houden om de kans op een zwangerschap te vergroten (of juist te verkleinen). Heb je een Apple Watch Series 8 of nieuwer, dan wordt de ovulatie geschat op basis van temperatuurveranderingen, waardoor het nog nauwkeuriger is.

Zo werkt het:

  1. Open de Gezondheid-app op de iPhone en ga naar Cyclus bijhouden.
  2. Scrol helemaal omlaag en tik op Opties > Voorspellingen van menstruatie.
  3. Zet de schakelaar aan.
  4. Hetzelfde doe je voor de schakelaars bij Schattingen van vruchtbare periode en Vruchtbaarheidsmelding. Deze meldingen laten weten wanneer je vruchtbare periode waarschijnlijk gaat beginnen.

Wil je een schatting van je ovulatie op basis van polstemperatuur, dan zet je de schakelaar bij Gebruik polstemperatuur aan. Dit werkt alleen als je een Apple Watch Series 8 of nieuwer hebt.

De voorspellingen beginnen nadat je je laatste menstruatie hebt ingevoerd in de Cyclus-app en zijn gebaseerd op de geregistreerde gegevens. De meldingen verschijnen zowel op uw Apple Watch als op de iPhone.

Voorspellingen in de Cyclus-app

De menstruatievoorspellingen die je in de app te zien krijgt zijn gebaseerd op de gegevens die je zelf hebt ingevuld tijdens eerdere menstruatieperioden. Dit geldt ook voor de duur van de cyclus, waarbij rekening wordt gehouden met het aantal dagen dat een normale menstruatieperiode duurt en de lengte van een gebruikelijke cyclus.

De vruchtbare periode bestaat uit de zes dagen waarop je het meest waarschijnlijk vruchtbaar zult zijn. Dit is gebaseerd op de gegevens die je handmatig hebt ingevoerd over je menstruatie. Het kan ook gebaseerd zijn op een positief resultaat van een ovulatietest, als je de gegevens daarvan handmatig hebt ingevuld.

Bij deze voorspelling wordt gebruik gemaakt van een traditionele kalendermethode, aangevuld door metingen van de polstemperatuur. De vruchtbare periode wordt berekend door 13 dagen (luteale fase) af te trekken van de verwachte begindatum van de volgende cyclus óf door subtiele wijzigingen in je polstemperatuur te meten.

We hebben nog meer tips over de Gezondheid-app:

Bekijk ook
Haal meer uit Apple’s Gezondheid-app voor iPhone en iPad

Haal meer uit Apple’s Gezondheid-app voor iPhone en iPad

Met de Gezondheid-app van Apple kun je allerlei gezondheids- en fitnessdata overzichtelijk verzamelen. Lees hier alles over het inlezen van data in de Gezondheid-app, gebruik van het dashboard, de grafieken en het instellen van je Medische ID.