De zoekmachine DuckDuckGo beschermt je privacy beter dan Google, omdat er geen gebruikersprofiel wordt aangemaakt. Als alternatief kun je ook de Nederlandse zoekmachine Startpage gebruiken, die nóg privacyvriendelijker is. Beide aanbieders proberen zo weinig mogelijk informatie over je te verzamelen, zodat je geen persoonlijke advertenties te zien krijgt. Deze tip legt uit hoe je DuckDuckGo instelt in Safari op iPhone en iPad en waar je rekening mee moet houden als je Google gewend bent.
DuckDuckGo: de privacyvriendelijke zoekmachine
Als je in Google zoekt naar informatie over schoenen, krijg je even later reclames over dezelfde schoenen te zien. Dat zal je bij DuckDuckGo niet gebeuren. Deze zoekmachine maakt geen profiel aan en weet dus ook niet waar je eerder naar gezocht hebt. Er worden geen gegevens opgeslagen beloven de makers en je zoekgedrag wordt niet geregistreerd. Hierdoor krijg je altijd schone zoekresultaten te zien, die niet zijn afgestemd op jouw interesses of eerdere zoekopdrachten. Het is wel een beetje te vergelijken met het ‘incognito’-venster bij normale zoekmachines. Ook daarbij spelen eerdere zoekopdrachten geen rol bij het tonen van de resultaten.
DuckDuckGo instellen op iPhone en iPad
Je kan DuckDuckGo op de iPhone en iPad als standaard zoekmachine instellen, in plaats van Google. Zo doe je het:
- Ga naar Instellingen.
- Blader naar Safari.
- Tik op Zoekmachine.
- Kies DuckDuckGo.
Als je nu Safari opent en in de adresbalk een zoekopdracht invoert, wordt gezocht met DuckDuckGo in plaats van Google, Yahoo of Bing. Ook via de Spotlight-zoekfunctie kun je voortaan gebruik maken van DuckDuckGo.
Gericht zoeken met DuckDuckGo !bangs
DuckDuckGo heeft een handige manier om gericht te zoeken met zogenaamde !bangs. Hiermee kun je zoeken op honderden sites. Neem bijvoorbeeld !wikipedia, !amazon of !youtube op in de zoekopdracht om alleen op deze sites te zoeken.
Er zijn zelfs afkortingen om nog efficiënter te kunnen zoeken, bijvoorbeeld !g (Google), !i (afbeeldingen) en !yt (YouTube). Wil je resultaten zien zonder seks- en geweldfilter, dan gebruik je !safeoff in je zoekopdracht. Zo zijn er nog veel meer handige trucs om slimmer met DuckDuckGo te kunnen zoeken. Lees hiervoor de uitlegpagina over !bangs.
Nederlandse zoekresultaten in DuckDuckGo
Een nadeel van DuckDuckGo is dat deze zoekmachine standaard niet is afgestemd op een regio. Het zal daarom iets moeilijker zijn om goede lokale content te vinden voor Nederlandse gebruikers. Gelukkig is daar iets aan te doen: open het hamburgericoontje in de app, tik op No Region en wijzig dit in Netherlands. Je kunt ook de zoekresultaten filteren op Nederlands. In Google gebruik je daarvoor meestal site:nl, maar bij DuckDuckGo zet je r:nl-nl achter de zoekopdracht.
DuckDuckGo als losse app
Ben je gek op DuckDuckGo, dan kun je ook de DuckDuckGo-app installeren. Deze app bevat de zoekmachine van DuckDuckGo maar biedt ook artikelen die door andere gebruikers zijn uitgekozen omdat ze interessant zijn. Je kunt deze app naast DuckDuckGo in Safari gebruiken. Ook een optie is, om Safari gewoon in combinatie met de zoekmachine van Google te blijven gebruiken en de DuckDuckGo-app te gebruiken als je wilt zoeken naar onderwerpen waar niemand iets mee te maken heeft, zoals symptomen van een bepaalde ziekte.
DuckDuckGo op de Mac
Voor Mac-gebruikers is er de mogelijkheid om gewoon naar DuckDuckGo.com te bladeren. Maar je kunt ook gebruik maken van de DuckDuckGo Privacy Essentials, die beschikbaar zijn als Safari-extensie. Je kunt dit ook gebruiken in Chrome en Firefox.
DuckDuckGo bood voorheen een Safari-extensie aan voor de Privacy Essentials, maar door wijzigingen in Safari werkte dit niet meer. De huidige extensie maakt gebruik van functies die sinds Safari 13 zijn ingevoerd. Je hebt er daarom wel minimaal macOS Catalina voor nodig.
De extensie werkt als volgt: het blokkeert trackers van derde partijen op websites. Je kunt een whitelist aanleggen voor specifieke sites. Ook kun je op een knop in de toolbar klikken om een rapportage te zien over de website die je bezoekt, onder andere het aantal tracking scripts en of de verbinding versleuteld is.
Extra functies van DuckDuckGo
DuckDuckGo heeft gaandeweg extra functies toegevoegd, waardoor je nog meer uit de app haalt. Hier zijn enkele hoogtepunten:
- Je kunt browserdata synchroniseren zonder dat je een account nodig hebt. In een apart artikel lees je hier meer over. Deze functie kost geen geld.
- Met de functie Privacy Pro kun je tegen betaling gebruik maken van een VPN en een service voor het verwijderen van persoonlijke informatie. Dit kost $10 per maand of $100 per jaar. De VPN is gebaseerd op het WireGuard-protocol en versleutelt je internetverkeer zonder een logboek aan te maken.
Nederlands alternatief: Startpage
Zoek je liever via een Nederlandse partij, dan is Startpage, die trouwens niets te maken heeft met de linkjespagina’s van Startpagina. Nee, Startpage heeft een heel andere insteek. Ze beloven ‘s werelds meest private zoekmachine te zijn. Voor extra privacy is er de Private Proxy-functie. Het grote voordeel van Startpage – behalve het feit dat ze Nederlands zijn – is dat er gezocht wordt via Google. Je krijgt dus dezelfde resultaten als je gewend was, maar zonder dat je daarbij wordt begluurd.
Je kunt Startpage instellen als standaard zoekmachine in Safari op de Mac. Helaas lukt dat niet op de iPhone of iPad, maar misschien komt het er ooit nog van. Ook is de iPhone-app van Startpage niet meer te downloaden, dus je zult het via de browser moeten doen.
Meer privacyvriendelijke zoekmachines vind je in ons overzicht.
- 2024 - 12 april: We hebben de DuckDuckGo Privacy Pro-functie toegevoegd.
- 2024 - 12 april: We hebben de DuckDuckGo Privacy Pro-functie toegevoegd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Safari
Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport, het aanmaken van Safari-profielen en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.
- Alles over Safari
- Handige tips voor Safari op iPhone en iPad
- De beste Safari-extensies
- Adresbalk in Safari boven of onder
- Favoriete websites openen met Safari op iPhone en iPad
- Websites vertalen via Safari
- Zo werkt de Safari-leeslijst
- Safari-tabbladen sluiten doe je zo
- Safari-wallpaper op de Mac instellen
- Zo werkt de Safari-startpagina
- Safari-privacyrapport
- Privémodus in Safari
- Safari-profielen gebruiken