Facebook EFF

Zo voorkom je dat Facebook alles van je weet: 6 privacytips

Hoe voorkom je dat Facebook alles van je weet? Met deze 6 tips zorg je dat Facebook minder makkelijk persoonlijke informatie en interesses kan verzamelen om te gebruiken voor persoonlijke reclames. Al kun je het moeilijk helemaal ontlopen...

Facebook kent je beter dan je denkt

Facebook weet bijna alles van je. Dat geldt niet alleen voor de berichten die leuk vindt of de merken die je volgt. Ook je offline gedrag kan Facebook vrij nauwkeurig volgen en die informatie gebruiken om passende advertenties te tonen. Facebook weet van 48 procent van de Nederlandse bevolking bovendien gevoelige persoonlijke gegevens, zoals religieuze en seksuele voorkeur. Nu zul je daar in Nederland niet zo snel last mee krijgen, maar in landen met totalitaire regimes zou je ervoor in de gevangenis kunnen belanden. Is het eigenlijk wel nodig dat Facebook zoveel van je weet? Met deze tips zorg je dat Facebook minder data kan verzamelen.

#1 Facebook weet wat jij leuk vindt

Je hebt het verzamelen van informatie over je interesses gedeeltelijk zelf in de hand. Alles wat jij leuk vindt, deelt en volgt is een indicatie dat het jouw hobby of interesse is. Ga daarom eens kritisch door al je likes. Vind je MediaMarkt écht leuk of heb je het ooit gedachteloos aangevinkt?

Dit kun je doen: Ga kritisch door al je likes om te kijken of je die info wel wilt delen en je er nou echt profijt van hebt dat Facebook het van je weet. Zo doe je dat:

  1. Tik rechtsonder op je profielfoto en vervolgens op Profiel bewerken.
  2. Blader omlaag en tik op Je gegevens en info bewerken.
  3. Blader opnieuw omlaag totdat je de Vind-ik-leuks ziet.
  4. Tik op een item dat je wilt verwijderen.
  5. Tik op het blauwe balkje Je vindt dit leuk.
  6. Tik vervolgens op Niet meer leuk vinden.
Facebook-likes opruimen

Het opruimen van deze likes kan ook zinvol zijn als je interesses in de loop van de tijd zijn gewijzigd. Zo was de serie Lost ooit erg populair, maar ondertussen vind je misschien heel andere tv-series leuk. Hetzelfde geldt voor de accounts die je volgt: die geven ook aan dat je de betreffende personen of onderwerpen interessant vindt.

#2 Facebook weet wie je bent

Facebook beschikt over heel wat persoonlijke informatie. Veel van die informatie heb je ooit zelf ingevuld. Is het nodig dat Facebook weet dat je in Ruurlo bent geboren en nu in Arnhem woont? Hoeveel nieuwe vrienden ben je op het spoor gekomen door deze informatie te delen? Waarschijnlijk niet zoveel. Soms kunnen oude schoolvrienden elkaar dankzij Facebook terugvinden, maar dat lukt ook wel op basis van naam en foto’s.

Dit kun je doen: Ga eens kritisch door al je persoonlijke data om te kijken of je die info wel wilt delen en of het echt noodzakelijk is om te delen. Hiervoor ga je naar je profielfoto en tik je op Profiel bewerken. Je kunt met vinkjes aangeven welke informatie je wel of niet wilt tonen. Maar dat is alleen voor de buitenwereld. Als je wil dat Facebook het ook niet weet, moet je de info niet alleen uitvinken maa rook verwijderen.

Facebook persoonlijke gegevens

Facebook moet net als andere appmakers privacylabels invullen in de App Store. Dit geeft jou als gebruiker inzicht in welke informatie Facebook allemaal van jou gebruikt en bekijkt. Om dit te controleren zoek je de Facebook-app in de App Store op. Bij het kopje Privacy van app tik je op Details om te bekijken welke info Facebook allemaal verzamelt en hoe ze het gebruiken.

Bekijk ook
Privacylabels in iOS: zo zie je wat apps van je weten

Privacylabels in iOS: zo zie je wat apps van je weten

Apple maakt zich al langer hard voor de privacy van diens gebruikers. Met de privacylabels in de App Store weet je als gebruiker precies welke informatie een app over je verzamelt en hoe dit wordt gebruikt.

#3 Facebook weet waar je winkelt

Eén van de manieren waarop je je offline gedrag verklapt aan reclamepartijen, is tijdens het winkelen. Koop je bijvoorbeeld een doos tissues, dan kunnen data-exploitanten zoals Nielsen je aankopen in verband brengen met je e-mailadres, telefoonnummer of andere unieke kenmerk. Facebook weet vaak ook je telefoonnummer of e-mailadres, dus een match is zo gemaakt. Sommige mensen hebben zelfs het delen van hun locatie ingeschakeld voor de Facebook-app.

Een fabrikant van antigriepmiddeltjes kan vervolgens gerichte Facebook-reclames tonen aan mensen die recent bij een drogist zijn geweest. Jij vraagt je af hoe Facebook kan weten dat je verkouden bent. Maar in werkelijkheid is je offline aankoop gekoppeld met een uniek kenmerk, zoals het e-mailadres dat je voor Facebook gebruikt.

Dit kun je doen: Je kunt dit voorkomen door geen gebruik te maken van klantenkaarten en niet af te rekenen met betaalmethoden waarmee je te identificeren bent. Wil je toch voordeeltjes, dan moet je je klantenkaart registreren op een e-mailadres dat je toch niet gebruikt. Ook hotels willen graag alles van je weten, inclusief geboortedatum en een kopie van je paspoort. In sommige landen kunnen dit wettelijke vereisten zijn, maar het is wel een inbreuk op je privacy. Wees dan ook niet verbaasd als je na verloop van tijd geabonneerd blijkt te zijn op nieuwsbrieven, waar je je nooit voor had opgegeven. Officieel mag het niet, maar hotels en winkels komen er vaak mee weg.

Het kan ook zijn dat je andere apps hebt gebruikt, die informatie doorspelen aan Facebook en moederbedrijf Meta. Als je naar het Meta-accountcentrum gaat kun je bijvoorbeeld kijken welke activiteiten buiten de Meta-technologieën zijn doorgespeeld. In het voorbeeld hieronder is te zien dat de Vivino-app en Rituals data doorsluizen naar Meta.

Facebook-account andere apps

Kan Facebook mij afluisteren?
Het is een bekend verhaal: je praat offline met een vriendin, die binnenkort op vakantie naar Ibiza gaat. Een paar dagen later krijg jij reclames over Ibiza te zien. Heeft Facebook je afgeluisterd? Nee, er is op een slimme manier een connectie gelegd. Jij hebt de afgelopen dagen veel interactie gehad met een persoon die recent veel naar het onderwerp “Ibiza” heeft gezocht of dit als interesse heeft aangegeven. Je hebt misschien zelfs onder bericht van deze persoon gereageerd, waardoor Facebook zeker weet dat jullie regelmatig contact hebben. Als er vervolgens een Ibiza-reclame verschijnt, is dat geen toeval. Het valt je bovendien eerder op, dan wanneer er reclame over schuursponsjes voorbij komt.

#4 Facebook weet je locatie

Facebook kan via de app je locatie in de gaten houden, zodat ze weten op welke plekken je vaak komt. Je kunt dit eenvoudig voorkomen door de locatiefuncties van Facebook uit te schakelen.

Ga in de Instellingen-app naar: Apps > Facebook om de instellingen te bekijken. Zorg dat de schakelaar Tracking uit staat en dat je geen locatie deelt met Facebook. Helemaal waterdicht is dit nog steeds niet, want Facebook heeft slimme manieren gevonden om toch te achterhalen wie je bent en wat je doet.

Facebook instellingen

Waarschijnlijk heb je ook allerlei andere apps en diensten die met Facebook samenwerken toegang gegeven tot je locatie. Dit geldt bijvoorbeeld voor apps waarbij je je Facebook-account gebruikte om in te loggen. Check bij deze apps of je locatie op Nooit of Bij gebruik van app staat, niet op Altijd.

#5 Facebook gluurt mee via apps

Zelfs als je alles goed hebt ingesteld voor de Facebook-app zelf, kun je nog steeds begluurd worden door allerlei andere apps. Gelukkig is dit wel sterk beperkt. De nieuwe privacyfuncties die sinds iOS 14 zijn ingevoerd beperken sterk de mogelijkheid om informatie tussen apps uit te wisselen. Bovendien moeten adverteerders eerst toestemming vragen voordat ze je mogen volgen tussen websites en apps. Heb je toestemming gegeven, dan gaan alle remmen los. Facebook heeft in het privacylabel van de app vrijwel alle mogelijke data opgenomen en verzamelt zoveel ze kunnen.

De anti-trackingfunctie is op twee manieren in te stellen. Ten eerste heb je via Instellingen > Privacy de mogelijkheid om tracking door bepaalde apps uit te schakelen. In het voorbeeld hieronder is dat Videoland. Ook verschijnen er popups bij het openen van apps, waarmee je toestemming kan geven. Dit geldt zowel voor nieuw geïnstalleerde apps, als voor apps die je al wat langer gebruikt. Lees hieronder alles over de advertentietracking-functie en hoe je die uitschakelt.

Bekijk ook
Reclametracking uitschakelen: voorkomen dat apps je volgen op iPhone en iPad

Reclametracking uitschakelen: voorkomen dat apps je volgen op iPhone en iPad

App Tracking Transparency (afgekort ATT) is een privacyfunctie op de iPhone, iPad en andere devices. Ontwikkelaars en adverteerders moeten daarbij toestemming vragen als ze je activiteit willen volgen in apps en websites van andere bedrijven.

Facebook probeert wel iets te doen aan het imago van datagraaier. Ze hebben bijvoorbeeld het Meta Privacycentrum toegevoegd aan de app, waarmee je op allerlei manieren kunt kijken welke informatie wordt gedeeld. Dit is echter vooral gericht op je privacy richting andere Facebook-gebruikers (welke info kunnen ze zien, hoe kunnen mensen je vinden, welke reclames krijg je voorgeschoteld?) en niet zozeer gericht op de info die Facebook zelf verzameld. Toch kan het zin hebben om dit even aandachtig door te bladeren.

Meta Privacycentrum

#6 Facebook gluurt mee via websites

Facebook weet ook je zoekhistorie en welke pagina’s je in de browser hebt bezocht. Dat geldt trouwens ook voor Google en Amazon, de twee andere grote techbedrijven die fanatiek profielen opbouwen van hun gebruikers. Apple is op dat punt de enige uitzondering onder de grote techbedrijven, omdat ze geen gebruikersprofielen opbouwen om te exploiteren in reclames.

Op miljoenen websites worden plug-ins van Facebook gebruikt en is Facebook Pixel actief, zodat Facebook kan meekijken wat je aan het doen bent. Je krijgt dan reclames van producten te zien waar je net naar gezocht hebt. Bij Google vinden we dit heel gebruikelijk, maar weinig mensen realiseren zich dat Facebook dit ook doet.

Dit kun je doen: Op de Facebook-website kun je via Instellingen en Privacy > Instellingen zien welke informatie het bedrijf over je heeft verzameld. Ook kun je via het kopje Advertenties zien van welke bedrijven je regelmatig advertenties krijgt en kun je ze verbergen. Onder het kopje Advertentie-categorieën en Advertentie-onderwerpen kun je ook bekijken over welke onderwerpen je bijvoorbeeld reclames te zien krijgt. Wil je geen reclames over drank? Dan kun je dat uitschakelen.

Het heeft ook zin om in de instellingen van de Facebook-app te kijken welke apps en websites je aan Facebook hebt gekoppeld. Veel daarvan verlopen na verloop van tijd, zodat je er geen omkijken naar hebt. Maar het kan ook zijn dat bepaalde koppelingen nog steeds actief zijn. Schakel ze uit!

Apps en websites gekoppeld aan je Facebook-account

Conclusie: wat kun je doen?

Als je het bovenstaande hebt gelezen, vraag je je misschien af hoe je de nieuwsgierigheid van Facebook kunt ontlopen. Helaas, dat lukt nauwelijks. Als je zelf geen Facebook-account hebt, is het bedrijf toch nog vaak in staat om een profiel van je op te bouwen. Wat kan helpen is om voor alle diensten die je gebruikt een nep-identiteit te gebruiken, met een e-mailadres dat je alleen gebruikt in situaties waarbij je niet helemaal zeker bent over je privacy. Maar ook dan zijn er voor Facebook wel manieren om te achterhalen dat Mr. X en Jan-zonder-Facebook toch dezelfde persoon zijn.

Meer Facebook-tips vind je hier:

Bekijk ook
Bekijk hoeveel tijd je de Facebook-app hebt gebruikt

Bekijk hoeveel tijd je de Facebook-app hebt gebruikt

Facebook laat je zien hoeveel tijd je hebt doorgebracht in de app. Ook kun je nu een maximale gebruiksduur instellen, voor als je Facebook-verslaafd bent. Zo werkt het.