Google-locaties wissen
Google houdt bij welke locaties en websites je bezoekt. Ben je op plekken geweest die je het liefst uit je historie zou willen wissen, dan kan dat. Je kunt deze locaties en websites handmatig wissen door je tijdlijn te bezoeken. Je kunt er ook voor zorgen dat de gegevens automatisch na verloop van tijd worden gewist. Voorheen kon je deze Google Tijdlijn ook via de desktop raadplegen, maar vanaf 1 december 2024 is het niet langer aan je Google-account gebonden. Hoe dit zit, lees je ook in deze tip.
Nieuw! Google Tijdlijn gaat veranderen
Google Maps gaat de manier waarop het met je locatiegegevens omgaat, veranderen. In plaats van een back-up van je gegevens in de cloud zal het vanaf 1 december 2024 alleen nog maar lokaal op je apparaat worden opgeslagen. Tot 1 december heb je de tijd om al je reizen op te slaan op je smartphone en daarna zullen de oude gegevens worden verwijderd.
Tijdlijn is de nieuwe naam van Locatiegeschiedenis. Hiermee kun je al je routes en reizen bijhouden op basis van de locatie van je smartphone. Zo weet je waar je in het verleden bent geweest – en Google weet dat ook.
In plaats van het koppelen van deze informatie aan je Google-account, zal het voortaan worden gekoppeld aan de apparaten die je gebruikt. Dit is volgens Google bedoeld om je privacy te verbeteren. Eerder begon Google al met het verwijderen van allerlei locaties, zoals abortusklinieken, opvanghuizen voor huiselijke geweld en afslankstudio’s. De overgang naar lokale opslag houdt in dat je vanaf december 2024 niet langer toegang hebt tot de Tijdlijn op het web. Als je de nieuwe Tijdlijn-instellingen niet hebt ingeschakeld, zal Google proberen om de locatiegeschiedenis van de afgelopen 90 dagen te verplaatsen naar het eerste apparaat waarop je je aanmeldt bij Google. Oudere gegevens worden verwijderd.
Op een supportpagina bij Google kun je er meer over lezen.
Handmatig Google locatiedata verwijderen
- Ga naar de webpagina https://myaccount.google.com/ en zorg dat je bent ingelogd met je Google-account.
- Tik bovenin het scherm op Gegevens en privacy.
- Ga naar Je activiteiten en bezochte plaatsen.
- Onder het kopje Tijdlijn kun je zien op welke plekken je bent geweest.
- Klik achter een item op het prullenbakje om het bezoek aan deze locatie te verwijderen. Je kunt ook de activiteiten van een hele dag verwijderen.
Kun je een bezochte locatie niet vinden of is er helemaal geen tijdlijn aanwezig? Controleer dan in de mobiele app of alle instellingen wel correct zijn. Zo moet de Locatiegeschiedenis en de Apparaatlocatie aan staan en moet je Google Maps altijd toegang geven tot je locatie, dus niet alleen tijdens gebruik van de app. Ga naar de Tijdlijn in de Google Maps-app en tik op Instellingen checken.
Google locatiedata automatisch verwijderen
Het is ook mogelijk om de locatiedata van Google automatisch te laten verwijderen. Daarbij kun je kiezen uit 3, 18 of 36 maanden. Daarna zal de locatie automatisch worden gewist uit je geschiedenis.
Je regelt dit op dezelfde plek onder Tijdlijn, zoals aangegeven in de stappen hierboven. Je kunt kiezen voor handmatig verwijderen of verwijderen na bepaalde tijd. De optie om automatisch te wissen geldt ook voor web- en app-activiteiten.
Ook is het zo dat je zichtbare locatiehistorie alleen vastgelegd wordt als je daar zelf toestemming voor hebt gegeven.
Overigens verzamelt Google altijd locatiegegevens, ook als je geen toestemming hebt gegeven voor het maken van een Tijdlijn. De locaties verschijnen dan niet zichtbaar in de lijst, maar worden wel intern op de servers van Google opgeslagen om een profiel op te bouwen. De Google Tijdlijn is een functie die standaard staat uitgeschakeld.
Google en privacy
Google gebruikt de gegevens om persoonlijke zoekresultaten en advertenties te laten zien. Ook heeft Google je locatie nodig om routes te kunnen plannen in Google Maps en om functies zoals de Google Assistent te kunnen gebruiken.
Gesprekken met de Google Assistent worden bijvoorbeeld opgeslagen om advertenties en zoekresultaten persoonlijker te maken. Op basis van je zoekgeschiedenis, locatie en kijkgedrag op YouTube krijg je bepaalde resultaten te zien. Ook gebruikt Google de opnames om je stem beter te herkennen en om computers te trainen de uitspraak van bepaalde woorden te herkennen.
Je kunt deze spraakopdrachten inzien en verwijderen via Mijn activiteit. Daar kun je de opnames beluisteren en eventueel verwijderen. Via Activiteit verwijderen op basis van > Onbeperkt verwijder je alle opnames.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Google heeft meerdere apps en diensten die voor Apple-gebruikers interessant zijn. Bekende apps zijn Google Maps, de Google Assistent en Gmail. Bekijk in deze lijst wat Google zoal doet voor mensen met een iPhone, iPad of Mac.
- Alle Google-apps voor iPhone en iPad
- Alles over Google Maps
- Gmail instellen op iPhone en iPad
- Google Home: alles over de slimme speaker van Google
- Haal meer uit Google Foto's
- Haal meer uit Google Drive
- Haal meer uit Google Maps
- Google-account: controleer welke apparaten toegang hebben
- Alles over Google Home en Google Nest
- Google Assistent
- Alternatieven voor Google-diensten