Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts
Apple privacy-spot

Voorkom dat anderen jouw iPhone kunnen doorzoeken

Wil je voorkomen dat anderen in jouw iPhone zitten te snuffelen of in jouw apps en accounts kijken? Je kunt op een aantal manieren voorkomen dat anderen toegang krijgen tot jouw iPhone. In deze tip lopen we de mogelijkheden langs.

Huisgenoten delen vaak niet alleen dezelfde deursleutel, maar ook wachtwoorden en devices. Het is gemakkelijk om even jouw iPhone uit te lenen om iets op te zoeken, een foto te maken of het wachtwoord van je Netflix-account te delen. Maar als iemand toegang heeft tot jouw device, is er ook kans dat er misbruik van wordt gemaakt. Hoe weet je of iemand ongemerkt op jouw toestel heeft zitten rondneuzen of toegang heeft tot jouw accounts? Er zijn meerdere punten die je kunt langslopen.

Waarom is toegang geven tot je iPhone gevaarlijk?

Je denkt misschien dat je iemand toegang geeft om jouw vakantiefoto’s te bekijken, maar in werkelijkheid geef je iemand veel meer mogelijkheden. Wie de toegangscode van een iPhone weet, kan het Apple ID-wachtwoord wijzigen, vingers toevoegen aan Touch ID en een nieuw gezicht voor Apple ID instellen. Vervolgens kan die persoon betalingen doen, wachtwoorden in iCloud Sleutelhanger raadplegen, toegang krijgen tot apps en diensten met tweestapsverificatie en nog veel meer. Bankapps werken vaak met Touch ID en Face ID, dus ook daar kan iemand in gaan snuffelen en geld overmaken. Als iemand in jouw mailbox kan, is het ook mogelijk om wachtwoorden bij allerlei diensten te wijzigen en jouw accounts over te nemen.

Kies daarom liever voor een complexere alfanumerieke code die je niet met vrienden of huisgenoten deelt.

Bekijk ook
Zo maak je je iPhone toegangscode veiliger met een complexe, alfanumerieke code

Zo maak je je iPhone toegangscode veiliger met een complexe, alfanumerieke code

Je kunt de iPhone pincode veiliger maken door een langere toegangscode met cijfers, letters en speciale karakters te kiezen. Zo’n alfanumerieke code is moeilijker te raden.

#1 Check je Apple ID

Ga op je toestel naar Instellingen en tik op je accountfoto. Onderin het scherm zie je een lijst van apparaten die op jouw Apple ID geregistreerd staan. Staat er een apparaat dat je niet herkent, dan verwijder je deze dan door erop te tikken en Verwijder van account te tikken. Alle toestellen in dit lijstje staan geregistreerd als vertrouwd apparaat en kunnen gebruikt worden om te verifiëren dat jij het bent. Vertrouw je het niet of gebruik je het apparaat helemaal niet meer, dan kun je deze het beste verwijderen. Later weer toevoegen kan altijd nog.

Apple ID instellingen beheren

Controleer ook welke andere informatie aan jouw Apple ID is gekoppeld door in de browser in te loggen bij appleid.apple.com. Je kunt hier je persoonlijke informatie zien. Let vooral op het lijstje onder ‘BEREIKBAAR OP’. Dit zijn de mailadressen en telefoonnummers waarmee je via iMessage bereikbaar bent. Zie je een contactgegeven dat je niet herkent of dat je niet meer gebruikt, verwijder het dan.

#2 Schakel tweefactorauthenticatie in
De kans is groot dat je het al hebt gedaan, maar mocht je nog geen gebruik maken van tweefactorauthenticatie voor je Apple ID: schakel het in! Het zorgt ervoor dat mensen alleen bij jouw account kunnen inloggen als ze beschikken over een vertrouwd apparaat. Hierbij verschijnt een pop-up met unieke, tijdelijke inlogcode die je nodig hebt om bij allerlei Apple-diensten te kunnen inloggen.

Tweefactorauthenticatie voor je Apple ID.

Hiervoor zul je fysiek in de buurt van het vertrouwde apparaat moeten zijn en dat maakt meegluren op afstand een stuk moeilijker. Apple heeft gaandeweg het inschakelen van tweefactorauthenticatie afgedwongen, dus als je een wat recentere iPhone hebt is de kans groot dat je het al gebruikt. Bij oudere iPhones kan het wel gebeuren dat mensen het nog niet ingeschakeld hebben.

Bekijk ook
Tweefactorauthenticatie voor Apple ID en iCloud: zo werkt het op iOS en macOS

Tweefactorauthenticatie voor Apple ID en iCloud: zo werkt het op iOS en macOS

Tweefactorauthenticatie is een beveiligingsmethode voor je Apple ID en iCloud-account. Dankzij deze functie is er een extra stap vereist zodra er ingelogd wordt met jouw Apple ID. In dit artikel lees je er alles over.

#3 Wijzig je toegangscode
Heb je de toegangscode van je toestel (oftewel de iPhone-pincode) gedeeld met huisgenoten, pas deze dan aan. Met de toegangscode heeft iemand toegang tot je toestel en bijna alle apps die erop staan, dus ook foto’s, chats en notities die je liever geheim wilt houden. Je toestelpincode aanpassen doe je zo:

  1. Ga naar Instellingen > Face ID en toegangscode of Instellingen > Touch ID en toegangscode (op oudere iPhones ga je naar Instellingen > Algemeen > Toegangscode).
  2. Kies de optie Wijzig toegangscode.
  3. Voer de oude toegangscode in.
  4. Voer daarna de nieuwe toegangscode van 6 cijfers in. Wil je een kortere of langere code, tik dan op Toegangscodeopties.
  5. Vul nogmaals de pincode in om te bevestigen.

iPhone toegangscode invoeren

#4 Check Touch ID en Face ID
Bij Touch ID kun je meerdere vingers instellen voor de vingerafdrukscanner en bij Face ID kun je twee gezichten instellen om je toestel te ontgrendelen. Ga naar Instellingen > Face ID / Touch ID en toegangscode om te kijken of er meerdere vingers of gezichten geregistreerd staan. Staan er meer dan je had verwacht, dan kun je het beste alles wissen en de functie weer opnieuw instellen.

Lees verder:

Touch ID vs Face ID.

#5 Bekijk geïnstalleerde apps en configuratieprofielen
Heb je weinig apps geïnstalleerd, dan is het een kleine moeite om te kijken of er misschien apps zijn geïnstalleerd die je niet kent. Je kunt ook kijken in je aankoophistorie van de App Store, om te kijken welke apps er onlangs via jouw account zijn gedownload. Mogelijk staan er apps bij, die je niet vertrouwt. Je kunt dan in de app store kijken wat het doel van de app is. Misschien gaat het om een onschuldige app die je zelf hebt geïnstalleerd, maar daarna weer bent vergeten. Het kan ook zijn dat je iPhone gehackt is en dan zul je drastischer maatregelen moeten nemen.

Heb je een toestel dat wordt beheerd door je werkgever of school, dan kan het zijn dat er Mobile Device Management (MDM)-profielen of VPN-profielen aanwezig zijn, waar je zelf geen controle over hebt. Deze worden vaak geïnstalleerd via Apple School Manager, Apple Business Manager of gespecialiseerde software zoals JAMF. Je vindt deze via Instellingen > Algemeen. Is er geen optie voor Profielen & Device Management aanwezig, dan zijn er geen profielen geïnstalleerd.

Meer informatie over jezelf veilig voelen en je persoonlijke veiligheid beschermen vind je in een Engelstalig PDF-document van Apple. Daarnaast heeft Apple een checklist om te kijken of anderen in jouw accounts zijn geweest, maar die ook die is momenteel alleen beschikbaar in het Engels.

Bekijk ook
Apple geeft checklist voor als je je onveilig voelt

Apple geeft checklist voor als je je onveilig voelt

Apple heeft een gedetailleerde gids gemaakt wat je moet doen als je persoonlijke veiligheid of privacy in gevaar is. Het gaat om stapsgewijze instructies voor als je bang bent dat bepaalde informatie op straat ligt.

Meer tips op dit gebied vind je hier:

Bekijk ook
Zo herken je phishingberichten die niet van Apple zijn

Zo herken je phishingberichten die niet van Apple zijn

Criminelen sturen regelmatig phishingberichten, die zijn vermomd als Apple e-mail. Ze zijn bedoeld om je creditcard, wachtwoorden en andere persoonlijke info via je Apple ID te stelen. Hoe herken je phishingmailtjes en hoe onderscheid je ze van officiële mail van Apple? We leggen uit waar je op moet letten.

Soms wil je het omgekeerde, namelijk dat anderen wél toegang hebben tot jouw iPhone, bijvoorbeeld na overlijden. Ook dat kan: lees onze tip om een Erfeniscontact aan te wijzen.

Bekijk ook
Erfeniscontact: zo krijgt familie toegang tot jouw iPhone bij ongeval of overlijden

Erfeniscontact: zo krijgt familie toegang tot jouw iPhone bij ongeval of overlijden

Het is niet iets waar mensen graag over nadenken: wat als er iets met je gebeurt, waardoor je zelf niet meer je iPhone kunt bedienen? Bijvoorbeeld als je bewusteloos of in coma raakt, of in het ergste geval overlijdt. Hoe zorg je dat familie toegang krijgt tot jouw iPhone, wachtwoorden, sociale media-accounts en dergelijke?

Ben je bang dat je iPhone gehackt is? We hebben een stappenplan welke maatregelen je kunt nemen en hoe je dit kunt voorkomen.

Bekijk ook
Is mijn iPhone gehackt? Zo kom je erachter

Is mijn iPhone gehackt? Zo kom je erachter

Kan een iPhone gehackt worden? En zo ja, wat moet je doen als vermoed dat je iPhone gehackt is en je geen toegang meer hebt tot bepaalde accounts? In dit stappenplan leggen we uit wat je moet doen én wat er aan de hand kan zijn als je een melding krijgt.