iPhone gestolen: doe dit eerst!
iPhone gestolen
Je bent tijdens een avondje stappen zomaar je iPhone kwijt. De schrik slaat je om het hart: Waar heb je hem laten liggen? Hoe vind je hem zo snel mogelijk terug? Kan iemand jouw gegevens inzien, of op jouw kosten bellen? Wij geven een aantal tips wat je bij een gestolen iPhone het beste kunt doen.
Ben je bang voor iPhone-diefstal, dan kun je ook wat preventieve maatregelen nemen. In onderstaand artikel vind je tips hoe je kunt voorkomen dat je iPhone überhaupt gestolen wordt.
De kans dat je je iPhone ergens kwijtraakt is veel groter dan dat je je laptop ergens laat slingeren. Op de wc, op een tafeltje in een restaurant, tussen de kussens bij vrienden thuis… overal loert gevaar dat je je iPhone kwijtraakt. Wat moet je doen, als je merkt dat je iPhone kwijt is? Deze tips helpen je op weg!
iPhone kwijt? Gebruik Zoek mijn iPhone
Begin met het terugzoeken van je iPhone. Neem contact op met de café’s en winkels waar je de iPhone mogelijk hebt laten liggen. Eerst is het slim om te kijken of de iPhone niet gewoon ergens thuis ligt. Start de computer en kijk met Zoek mijn iPhone waar het toestel zich bevindt. Zo kun je gericht gaan zoeken. Misschien zie je al meteen waar de iPhone ligt, bijvoorbeeld op kantoor of bij vrienden thuis. Behalve voor je iPhone werkt dit ook voor je iPad, Apple Watch en Mac, mits ze een internetverbinding hebben.
Je kunt ook gebruik maken van de Zoek mijn-app op een andere iPhone of iPad. Hiermee kun je zowel vrienden als Apple-producten terugvinden.
Ben je ter plekke en is de iPhone nog steeds niet te vinden, dan kun je een alarmgeluidje laten afgaan via Zoek mijn iPhone. Dat is gemakkelijker en sneller dan alle cafébezoekers langsgaan, om te vragen of ze jouw iPhone misschien hebben gezien. Een alarmgeluid maakt in één keer duidelijk waar je moet zoeken (mits het geroezemoes van de aanwezigen niet te luid is).
Bescherm je gegevens
Via Zoek mijn iPhone kun je meerdere handelingen doen. Je kunt op afstand een pincode activeren, om te voorkomen dat de vinder toegang heeft tot jouw gegevens. Ook kun je je iPhone op afstand wissen, als je bang bent dat de iPhone gestolen is – maar denk goed na voordat je deze actie uitvoert! Het heeft namelijk als nadeel dat je iPhone niet meer met Zoek mijn iPhone te traceren is. De toegang blokkeren kan een optie zijn, maar maakt het voor een eerlijke vinder ook lastiger om jou te traceren. Een boodschap naar de vinder sturen kan in dat geval meer zin hebben. De pincode is door een slimme dief die wat moeite wil doen wel te omzeilen, maar de kans is groot dat de dief meer geïnteresseerd is in het zo snel mogelijk verkopen van de iPhone, dan het neuzen door jouw adresboek.
Een groot nadeel van Zoek mijn iPhone op vakantie was aanvankelijk, dat het alleen werkte als er een verbinding met internet was. Dat kon een obstakel vormen als je in het buitenland dataroaming hebt uitgeschakeld. Gelukkig werkt het sinds iOS 13 ook via Bluetooth, waarbij gebruik wordt gemaakt van de Bluetooth-verbinding met andere iPhones en iPads in de omgeving.
Heb je de iPhone via je werkgever ontvangen, dan moet je deze ook op de hoogte brengen, zodat de IT-afdeling het toestel kan blokkeren en eventueel op afstand wissen.
Aangifte doen en nummer blokkeren
Weet je zeker dat je de iPhone gestolen is, dan zul je aangifte moeten doen. Vooral op vakantie heb je dit nodig om later een claim bij je reisverzekering te kunnen doen. Bovendien is het verstandig om aangifte te doen, als je vermoed dat de dief op jouw kosten gaat bellen. Zie je extra kosten op jouw telefoonrekening verschijnen, dan is het zaak om zo snel mogelijk contact op te nemen met je mobiele provider, om je nummer te laten blokkeren. Maar ook hier geldt: de kans op terugvinden via Zoek mijn iPhone wordt wel lager. Om aangifte te doen heb je ook het IMEI-nummer nodig. Als je de iPhone zelf niet meer hebt, vind je deze bijvoorbeeld op de verpakking van je iPhone of via je Apple ID.
Preventie: voorkom dat je gegevens kwijtraakt
Vroeger was je alle contactgegevens kwijt als je iPhone kwijt was. Tegenwoordig hoeft dat niet meer: je kunt op allerlei manieren back-ups maken, gegevens online bewaren en synchroniseren. Het meest eenvoudige is de automatische online backups via iCloud, maar je kunt je iPhone ook regelmatig met iTunes op de desktop aansluiten. Zodra je een nieuwe iPhone hebt, ben je in een paar minuten weer up-and-running bij het terugzetten van je reservekopie. Apple biedt iCloud (gratis) om online back-ups te maken. Je kunt ook gebruik maken van een externe partij zoals Dropbox (gratis) of Google Drive (gratis).
Wijzig je belangrijkste wachtwoorden
Heb je geen pincode ingesteld op je iPhone, dan heeft de vinder van de iPhone toegang tot alle diensten waar je toestemming voor hebt gegeven: hij/zij kan vanuit de Twitter- en Facebook-app berichten plaatsen en uit jouw naam e-mail sturen. Het is dus zaak om voor de belangrijkste diensten het wachtwoord te veranderen en eventueel gegeven permissies in te trekken. Dat geldt bijvoorbeeld voor alle apps die toegang hebben tot je gegevens.
Om gênante situaties te voorkomen kun je je contacten alvast laten weten dat je iPhone gestolen is en dat ze dus op hun hoede moeten zijn voor berichtjes die niet door jou zelf zijn geschreven. Het is ook verstandig om je Apple ID-wachtwoord te resetten, zodat iemand geen ongemerkte wijzigingen kan maken. Ga hiervoor naar de Apple ID-website en log in. Kies dan onder het kopje Beveiliging voor Wachtwoord wijzigen.
Maar belangrijker nog, is dat je de toegang tot je belangrijkste mailbox blokkeert. Als iemand toegang heeft tot jouw mailbox, kan hij/zij heel gemakkelijk toegang krijgen tot allerlei andere diensten door ‘wachtwoord vergeten’ aan te klikken. Het instellen van een nieuw wachtwoord gaat meestal via een linkje dat je per mail wordt toegestuurd. Voor je het weet heeft iemand anders je buitengesloten bij allerlei diensten.
Met een dienst als 1Password kun je zorgen dat je voor elke online dienst een ander, moeilijk te raden wachtwoord kunt instellen. Bekijk ons overzicht met wachtwoorden-apps om er eentje te vinden die bij jou past.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!