iPhone ontgrendelen met je Apple Watch: zo werkt het
Werkt ook als je zonnebril of mondkapje draagtDoe je ‘s ochtends bij het opstaan eerst je Apple Watch om? Dan is deze functie echt iets voor jou. Je kunt namelijk zorgen dat je iPhone automatisch wordt ontgrendeld door je Apple Watch. Dat scheelt weer een extra handeling! Zodra je je iPhone oppakt en naar het scherm kijkt zal Face ID in actie komen om het toestel te ontgrendelen, maar dat kan wel eens misgaan als je gezicht niet goed wordt herkend. Dat kan gebeuren door een mondkapje, zonnebril, carnavalsmasker, of omdat je nog half onder de dekens in bed ligt. Normaal zal de iPhone dan vragen om de toegangscode in te voeren, maar het kan ook makkelijker: de Apple Watch kan een seintje geven om de iPhone te ontgrendelen. Wat heb je hiervoor nodig en hoe werkt het precies?
iPhone ontgrendelen met je Apple Watch: dit heb je nodig
Om deze functie te kunnen gebruiken, heb je het volgende nodig:
- iPhone met Face ID (iPhone X of nieuwer)
- Apple Watch Series 3 of nieuwer
- iOS 14.5 of nieuwer
- watchOS 7.4 of nieuwer
Deze functie werkt dus niet bij iPhones met Touch ID. Wil je meer weten over Face ID met een mondkapje gebruiken, dan hebben we daar een aparte tip over. Onderstaande stappen werken echter ook als je gezicht om andere redenen niet goed herkend kan worden.
iPhone ontgrendelen met Apple Watch instellen
Om het ontgrendelen van je iPhone met je Apple Watch in te stellen, doe je het volgende:
- Zorg ervoor dat de iPhone en Apple Watch bijgewerkt zijn naar minimaal iOS 14.5 en watchOS 7.4.
- Ga op je iPhone naar Instellingen > Face ID en toegangscode.
- Schakel de optie Ontgrendel met Apple Watch in.
Om je iPhone te ontgrendelen, zorg je dat je je Apple Watch draagt, haal je de iPhone uit de sluimerstand en kijk je naar het scherm. De Apple Watch tikt op je pols om je te laten weten dat je iPhone is ontgrendeld.
Hoe kan mijn Apple Watch m’n iPhone ontgrendelen?
Voordat je de functie echt kan gebruiken, moet je rekening houden met een aantal zaken:
- De Apple Watch is in de buurt van de iPhone.
- De Apple Watch zit om je pols met draagdetectie ingeschakeld.
- Je hebt je Apple Watch ontgrendeld.
- Op de Apple Watch is een toegangscode ingesteld.
- Je Apple Watch is via Bluetooth verbonden met je iPhone.
- Wifi is ingeschakeld op zowel de iPhone als Apple Watch (verbinding met een wifi-netwerk is niet nodig).
In de meeste gevallen voldoe je aan deze voorwaarden. Het ontgrendelen van je Apple Watch kan door de pincode in te voeren of door eerst je iPhone te ontgrendelen met Face ID of je toegangscode.
Om vervolgens je iPhone te ontgrendelen met je Apple Watch, hoef je alleen maar je iPhone op je gezicht te richten te zorgen dat het scherm geactiveerd wordt. Op de Apple Watch voel je een trilling en krijg je een melding dat je iPhone ontgrendeld is. Lukt het niet meteen, veeg dan op je iPhone omhoog en er verschijnt een tekst in beeld waarin staat dat je Apple Watch gebruikt wordt om je iPhone te ontgrendelen.
Afbeelding ter illustratie. Om de functie te gebruiken moet de Apple Watch gedragen zijn.
Problemen met ontgrendelen
Deze functie kan soms problemen geven bij het ontgrendelen van je Apple Watch. Heb je de toegangscode ingevoerd op je Apple Watch en gaat deze vervolgens weer op slot nadat je je arm omlaag hebt gedaan? Je kunt dit oplossen door de functie ‘Ontgrendel met iPhone’ tijdelijk uit te schakelen en vervolgens weer in te schakelen.
Is het wel veilig om zo mijn iPhone te ontgrendelen?
Deze nieuwe manier van ontgrendelen lost een frustratie bij veel iPhone-gebruikers op, met name bij het dragen van een mondkapje. Het is iets minder veilig dan het gebruik van Face ID op de normale manier of door je toegangscode in te voeren, maar Apple heeft daar iets op bedacht. Zo moet je iPhone altijd in de buurt zijn van je Apple Watch. Iemand kan dus niet zomaar je iPhone van je afpakken, wegrennen en hem ontgrendelen. De afstand tussen de iPhone en Apple Watch is dan te groot.
Uit onze tests bleek dat er maximaal anderhalve meter tussen de Apple Watch en je iPhone mag zitten. Zijn de apparaten te ver van elkaar verwijderd, dan staat er een melding op de iPhone. De iPhone wordt niet meteen volledig vergrendeld zodat een extra poging mogelijk is.
Bovendien krijg je altijd een melding op je Apple Watch als je iPhone op deze manier ontgrendeld is. Dus zelfs als iemand naast je zit, stiekem je iPhone pakt en met een mondkapje op ontgrendelt, voel je dit aan de melding op de Apple Watch. Daarnaast verschijnt er in die melding op de Apple Watch een knop om meteen de iPhone weer te vergrendelen. Als iemand anders dus misbruik maakt van deze ontgrendelmethode, kun je de iPhone snel weer afschermen. Na het vergrendelen via de Apple Watch, moet je altijd weer de toegangscode op de iPhone invoeren. Je kan deze functie dus niet meteen nog een keer gebruiken.
In theorie kan iemand je in dat geval vóór zijn, door na het ontgrendelen van de iPhone snel Bluetooth op de iPhone uit te schakelen via de Instellingen-app, voordat je probeert je iPhone weer te vergrendelen via de Apple Watch. Bluetooth uitschakelen via het Bedieningspaneel koppelt de Apple Watch niet los. Er zijn ongetwijfeld scenario’s te bedenken waarmee je het ontgrendelen kunt forceren, maar dit zal onder normale omstandigheden zelden gebeuren.
Ook bij het gebruik van de slaapfunctie van de Apple Wach moet je altijd eerst de toegangscode invoeren. Iemand kan dus niet tijdens het slapen de Apple Watch om jouw pols doen en daarna stiekem de iPhone ontgrendelen. Om zeker te weten dat er geen misbruik wordt gemaakt kun je het beste de Apple Watch afdoen tijdens het slapen of zorgen dat de Apple Watch is vergrendeld. Bij gebruik van slaapapps op je Apple Watch moet je hier rekening mee houden.
Werkt alleen om te ontgrendelen
Wat ook goed is om te weten, is dat het alleen werkt om je iPhone te ontgrendelen. Je kan het niet gebruiken om ermee te betalen met Apple Pay of in te loggen in de app van je bank of een andere Face ID-app. Dit is een extra veiligheidsmaatregel, om te voorkomen dat er misbruik gemaakt wordt van deze functie. In al die gevallen moet je bij het dragen van een mondkapje de toegangscode invoeren. Draag je geen mondkapje, dan gebruik je natuurlijk gewoon Face ID.
Tot slot is het goed om te weten dat de functie standaard uitgeschakeld is. Je moet zelf naar de instellingen van je iPhone gaan om dit in te schakelen. Apple doet er dus alles aan om misbruik van de functie te voorkomen. Bij dergelijke functies moet je altijd de afweging maken tussen gebruiksvriendelijkheid en beveiliging. Wil je absoluut de meest veilige manier van ontgrendelen? Zet de functie dan niet aan.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple Watch
De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.
- Alles over de Apple Watch
- Apple Watch-modellen
- Apple Watch kopen
- Apple Watch 4G kopen
- Refurbished Apple Watch kopen
- Apple Watch vergelijken
- Apple Watch in roestvrij staal
- Apple Watch-horlogebandjes
- Apple Watch repareren
- Apple Watch Ultra: het topmodel
- Apple Watch SE voor instappers
- watchOS: het besturingssysteem van de Apple Watch
- Bekijken bij Apple