iPhone opladen op zes manieren
Smartphones zoals de iPhone zijn onmisbaar geworden in ons leven. Voor veel mensen is de smartphone belangrijker geworden dan een gewone computer, zeker als middel om in contact te blijven met familie en vrienden. Maar met een lege batterij heb je er niet zo veel aan. Zorg daarom dat je altijd in staat bent om je iPhone op te laden, of je nu thuis of op je werk bent, of onderweg bent. In dit artikel bespreken we de verschillende manieren voor het opladen van je iPhone, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben.
iPhone opladen met kabel: usb-c of Lightning
Hedendaagse iPhones hebben twee verschillende oplaadpoorten: Lightning of usb-c. Afhankelijk van de iPhone moet je dus wel de juiste kabel gebruiken. Het uiteinde van de kabel voor in de stroomadapter of computer is bijna altijd usb-a of usb-c.
- Usb-c: iPhone 15-serie en nieuwer
- Lightning:
Voor het opladen van je iPhone kun je de meegeleverde usb-kabel gebruiken. In de verpakking vind je de afgelopen jaren geen stroomadapter meer, dus het kan zijn dat je die zelf nog moet regelen. Het beste kun je opladen met een usb-c stroomadapter.
Deze stroomadapters vind je bij Apple:
- 20 Watt adapter voor snelladen: 25 euro
- 30 Watt adapter voor snelladen: 45 euro
- 35 Watt adapter met dubbele usb-c-poort: 65 euro
- 70 Watt adapter voor MacBook: 70 euro
Ben je de kabel kwijt, dan kun je allerlei vervangende oplaadkabels kopen (ook van andere fabrikanten). Let wel op dat je daarbij kiest voor een kabel van een gerenommeerd merk of een goedgekeurde kabel met MFi-keurmerk.
Behalve via het stopcontact kun je de iPhone ook opladen via de usb-poort van een computer. Dit gaat soms wel iets trager dan via het stopcontact, omdat sommige usb-poorten minder power leveren. Gebruik daarom bij voorkeur een powered usb-hub die aan je computer hangt en een eigen stroomvoorziening heeft. We hebben een overzicht van usb-hubs voor je MacBook.
iPhone snelladen: kan op meerdere manieren
Apple leverde vroeger een 5 Watt-adapter mee, die relatief traag is. Tegenwoordig krijg je helemaal geen adapter meer in de doos, dus je moet zelf zo’n oplaadblokje regelen. Het gaat echter veel vlotter als je gebruik maakt van snelladen. Hiervoor heb je een geschikte kabel nodig en een van de hierboven genoemde usb-c stroomadapters. Op de meeste iPhones kun je een maximum halen van 27 tot 30 Watt. Een zwaardere stroomadapter dan ca. 35 Watt is dus niet nodig.
iPhone draadloos opladen (sneller via MagSafe)
Sinds de iPhone 8 kun je je toestel draadloos opladen via een oplaadmat. De iPhone is geschikt voor alle laders die Qi ondersteunen en dat betekent dat vrijwel elke draadloze oplader van externe fabrikanten geschikt is. Dit gebeurt standaard op een vermogen van 7,5 Watt. Maar het kan ook sneller. Als je een MagSafe-geschikte oplader hebt kun je je iPhone 12 of nieuwer opladen op 15 Watt. En heb je een iPhone 16 of nieuwer in combinatie met de nieuwste MagSafe Charger, dan kan het zelfs oplopen tot 25 Watt. Dit is dus bijna net zo snel als opladen met een kabel.
In onze aparte gids bekijk je de beste MagSafe accessoires.
iPhone opladen met reservebatterij (powerbank)
Raakt je batterij onderweg leeg en is er geen computer of stopcontact in de buurt? Met een reservebatterij zit je altijd goed. Er zijn meerdere varianten, zoals batterijhoezen en powerbanks met usb-a of usb-c-aansluiting. Bij de bekende elektronicawinkels zoals Coolblue vind je diverse reservebatterijen en noodladers. Kijk voor onze round-up met powerbanks welke opties er zoal zijn, of check waar je op moet letten bij een powerbank kopen.
Er zijn zelfs MagSafe powerbanks. Deze werken met de iPhone 12 en nieuwer en hebben als voordeel dat ze aan je iPhone blijven plakken. Je hebt dus geen gedoe met een (veel te lang) kabeltje.
iPhone opladen met een dock
Een mooie manier om je toestel op je bureau of op je nachtkastje op te laden, is met een iPhone-dock. Daarmee kun je de iPhone mooi rechtop zetten, zodat je het scherm beter kunt aflezen. Veel iPhone-docks worden geleverd met kabel en stroomadapter, zodat je hiervoor niet een eigen kabel hoeft op te offeren. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat een dock wordt gecombineerd met een draadloze lader of een Apple Watch-oplaadpunt. Verder zijn er draadloze docks met MagSafe, zodat je het scherm goed kunt aflezen. Bekijk onze gids met iPhone docks en houders om het beste aanbod te zien. Ook zijn er allerlei iPhone-docks die geschikt zijn voor StandBy, zodat je ‘s nachts je iPhone-scherm kunt aflezen.
iPhone opladen met autolader
Speciaal voor de auto kun je autoladers aanschaffen. Er zijn varianten waarmee je alleen de iPhone kunt opladen, maar er zijn ook universele autoladers, geschikt voor meerdere apparaten tegelijk. Kies een variant die bijna onzichtbaar in de 12V-aansluiting van de auto verdwijnt, of eentje met een houder voor op je dashboard. Ook autohouders zijn met MagSafe te krijgen zodat je iPhone niet naar beneden kukelt bij iedere drempel.
Ook voor iPhone autohouders hebben we een speciale gids waar je het aanbod kunt aanschouwen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!