Is mijn iPhone simlockvrij? Dat kun je eenvoudig checken
In Europa zullen vrijwel alle iPhones die verkocht worden simlockvrij zijn. Maar als je een gebruikt toestel uit het buitenland koopt (bijvoorbeeld uit de Verenigde Staten of Azië) kan het nog wel eens gebeuren dat er een simlock op zit. Bij zo’n tweedehands iPhone wil je niet voor verrassingen komen te staan. Daarom is het belangrijk dat je twee dingen navraagt, voordat je je geld overhandigt: is het activeringsslot eraf gehaald en zit er geen simlock op? Of een iPhone een simlockvrij is kun je laten bevestigen door de eigenaar een screenshot te laten maken, of door het zelf te controleren. En als de eigenaar het niet snapt stuur je hem/haar gewoon deze tip door!
Hoe zit het met simlock in Nederland en België?
Als je een nieuwe iPhone koopt in Nederland of België hoef je je geen zorgen te maken over simlock. In de meeste Europese landen worden geen iPhones met simlock meer verkocht. Je zult soms nog wel stickertjes van providers zien op de doos, maar dat betekent slechts dat de betreffende provider het toestel heeft verkocht.
Er zijn echter landen waar nog wel iPhones met simlock worden verkocht en voor toestellen uit die landen kun je gemakkelijk controleren of er een simlock aanwezig is. Bekijk hieronder hoe je dit doet.
Controleren of er een simlock op de iPhone zit
Deze tip geldt voor alle iPhones met iOS 14 of nieuwer. Ook werkt het op de iPad met Cellular-functie (4G en 5G). Heb je een iPad met alleen wifi, dan is er geen sprake van een simlock – dit model heeft immers geen simkaart. Volg deze stappen om te controleren of je iPhone of iPad simlockvrij is:
- Open de Instellingen-app.
- Tik op Algemeen en kies daarna Info.
- Scrol naar beneden en controleer wat er bij Aanbiedervergrendeling staat.
Als je Geen simkaartbeperkingen ziet staan zit je goed. Staat hier de naam van een provider, dan ben je genoodzaakt om een simkaart van die provider te gebruiken. Dit kan heel lokaal zijn. Een Nederlandse simkaart van T-Mobile zal niet werken als er een Amerikaanse T-Mobile simlock op zit.
Je kunt contact opnemen met de betreffende provider om een unlockcode te sturen. Dit kan even duren en het zou zelfs kunnen dat je hiervoor moet betalen. Controleer dit goed als het eenmaal zover is. Als alles gelukt is en je je eigen simkaart kunt gebruiken raden we aan hiervoor een pincode te maken.
We hebben nog meer tips over het gebruik van je simkaart:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!