Zo ben je in noodgevallen altijd bereikbaar voor bepaalde mensen
Ook als Focus en Niet Storen aan staatIn noodgevallen toch bereikbaar op iPhone
Niet storen maakt sinds iOS 15 onderdeel uit van de Focus-functie. Hiermee kun je zorgen dat je ‘s nachts tijdens het slapen en op momenten dat je druk bent geen meldingen krijgt. Zo kun je rustig slapen of werken aan een belangrijke taak. Toch kan je voor specifieke personen aangeven dat ze je in noodgevallen altijd bereikbaar mag zijn. Dat kan op meerdere manieren. Je kunt ze bijvoorbeeld als favoriet markeren. Daarnaast kun je bij specifieke personen aangeven dat ze je in noodgevallen altijd mogen bellen, ook als ze niet in je favorietenlijst staan. Je telefoon gaat dan zelfs over als hij op stil staat. Tot slot heb je sinds iOS 15 de mogelijkheid om aan te geven welke contacten je wel mogen storen. In deze tip leggen we uit hoe dit allemaal werkt.
- Noodgevallen op de iPhone
- Noodgevallen altijd met geluid
- Noodgevallen tijdens Focus
- Tijdgevoelige meldingen
Noodgevallen op de iPhone
Er zijn meerdere manieren om te zorgen dat bepaalde mensen je altijd mogen storen. Grofweg zijn dat deze twee manieren:
- Bij de Focus-functie in iOS 15 en nieuwer kun je per focusmodus kiezen welke personen je mogen storen. Je telefoon gaat dan wel over, maar maakt geen geluid als deze op stil staat.
- Met ‘Altijd aan voor noodgevallen’ in de Contacten-app kun je per persoon aangeven of je ringtone altijd over mag gaan, zelfs als je toestel op Niet storen of stil staat. Je moet het voor elke persoon handmatig inschakelen.
De gekozen personen kunnen je in noodgevallen altijd bereiken, ook als de muteknop of Niet Storen zijn ingeschakeld of wanneer je de Focus-functie gebruikt.
Doe dit dus alleen bij mensen die je altijd mogen bereiken, zoals je partner, vader en moeder. Je stelt dit apart in voor telefoontjes en berichten. Er is geen algemene schakelaar voor telefoontjes én berichten.
Noodoproepen toestaan met geluid
Om te zorgen dat bepaalde personen je altijd kunnen bereiken en de ringtone overgaat (ook als je toestel op stil staat of er een Focus actief is) neem je de volgende stappen:
- Ga op je iPhone naar Contacten.
- Tik op de contactpersoon waarvoor je dit wilt instellen.
- Tik op Wijzig.
- Scroll een stukje naar beneden en tik op Beltoon.
- Zet de schakelaar Altijd aan voor noodgevallen op groen.
- Herhaal dit voor Sms-toon, waarbij je ook de schakelaar Altijd aan voor noodgevallen op groen zet.
De functie is nu ingeschakeld voor deze contactpersoon. Om dit voor meerdere personen in te stellen herhaal je steeds de stappen.
Noodoproepen toestaan bij Focus
In iOS 15 en nieuwer heb je nog een extra mogelijkkheid. Je kunt hier in de Focus-functie aangeven welke personen je altijd mogen bellen of een berichtje sturen. Maar onthoud dat deze functie de stille modus van je iPhone niet omzeilt:
- Ga op een iPhone met iOS 15 of nieuwer naar Instellingen > Focus
- Kies een van de getoonde focusmodi, bijvoorbeeld Werk.
- Tik op Personen en kies enkele contacten, bijvoorbeeld belangrijke collega’s.
- Berichten en telefoontjes van deze personen komen altijd binnen, ook als je geconcentreerd aan het werk bent.
Als mensen je via andere apps proberen te bereiken zal dat meestal niet lukken, tenzij de app aangepast is voor iOS 15 en de Focus-modus. Krijg je veel berichten binnen via een bepaalde app, dan kun je eventueel deze app in de focusmodus toevoegen aan de apps die je berichten mogen blijven sturen. Maar dat betekent dat je álle meldingen van die app krijgt, dus ook de minder belangrijke.
Tijdgevoelige meldingen
Een nieuwe mogelijkheid sinds iOS 15 is om tijdgevoelige meldingen in te schakelen. Dit kun je doen per focusmodus. De iPhone bepaalt dan op basis van gedrag en context of je gestoord mag worden. Het gaat daarbij om bezorgdiensten en andere tijdgevoelige meldingen: als een pakketdienst bijna voor de deur staat wil je daar wel meteen van op de hoogte worden gebracht en niet pas uren later als je klaar bent met je activiteit. We hebben een aparte tip hierover.
Op de iPhone vind je diverse functies die bij noodgevallen van pas komen:
- SOS-noodmelding: De iPhone belt hulpdiensten zonder 112 in te tikken.
- SOS-noodmelding op de Apple Watch: Doet hetzelfde, maar dan op de Apple Watch.
- SOS-noodmelding via satellieten: Werkt alleen in landen waar de functie al actief is.
- Crashdetectie op de iPhone en Apple Watch: Neemt automatisch contact op met de nooddiensten als er een ernstig auto-ongeluk wordt gedetecteerd.
- Sirene op de Apple Watch Ultra bij noodgevallen: Hulp in de buurt inroepen door een hard geluid af te spelen.
- SOS-contactpersonen toevoegen op de iPhone: Zorgen dat je naaste contacten meteen een melding krijgen als je in de problemen verkeert.
- Medische ID instellen: Hulpverleners kunnen hiermee meteen zien welke ziekten en allergieën je hebt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!