iOS 18 publieke beta

Nu beschikbaar: zo installeer je de publieke beta van iOS 18 en meer

Ben je van plan om deze zomer de publieke beta's te installeren van iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia? In deze tip leggen we uit hoe je je voorbereidt op de publieke beta's en hoe je je aanmeldt voor het publieke betaprogramma. Uiteraard vertellen we ook hoe je de publieke beta's kunt installeren met een simpel stappenplan.

Als gewone gebruiker kun je ook meedoen aan het betaprogramma van Apple. De officiële release van iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia en meer staat gepland voor dit najaar, maar al voor die tijd kan ook jij aan de slag met de publieke beta’s van iOS, iPadOS en macOS. En ook gedurende de rest van het jaar kun je meedoen aan de publieke beta’s van iOS 18.1, iOS 18.2, enzovoort. Daarmee kun je diverse nieuwe functies en verbeteringen alvast zelf proberen, weken of soms zelfs maanden voordat de updates voor iedereen uit komen. Hoe doe je mee aan het publieke betaprogramma, hoe bereid je je voor en hoe kun je de publieke beta’s installeren? Er zijn altijd wel publieke beta’s beschikbaar om te testen en hier lees je alles wat je daarover moet weten.

Wanneer kan ik publieke beta’s installeren?

Gedurende het hele jaar is het mogelijk om publieke beta’s te testen. Tijdens het jaarlijkse WWDC-event in juni komen de beta’s voor ontwikkelaars uit en in juli volgen dan de nieuwste publieke beta’s. Deze zijn te testen door iedereen met een geschikt toestel. Deze publieke beta zijn gebaseerd op meest recente beta voor ontwikkelaars.

Vanaf nu zijn de volgende testversies beschikbaar voor publieke testers:

Na de officiële release kun je nog steeds doorgaan met testen van publieke beta’s. Je kunt dan de nieuwe functies in iOS 18.1, iOS 18.2 enzovoort alvast proberen voordat de software officieel uitkomt. Deze beta’s lopen door tot ver in juli/augustus volgend jaar, wanneer de volgende grote software-update (iOS 19) alweer getest kan worden.

De publieke beta’s van iOS, iPadOS, watchOS, tvOS en macOS zijn alleen beschikbaar voor gebruikers die zich hebben aangemeld voor het betaprogramma. Alle andere gebruikers kunnen de updates pas later downloaden. De meest recente stabiele publieke versie van iOS is iOS 18.2.1.

Je kunt dus het hele jaar door meedoen aan de publieke beta’s, maar het meest interessant zijn de grote updates van iOS, iPadOS, tvOS, watchOS en macOS. Deze bevatten allerlei nieuwe functies die je als betatester meteen kunt proberen.

Als in het najaar (september/oktober) de officiële releases zijn verschenen, gaat Apple gewoon door met het testen van beta’s. Dit zijn kleinere updates waarin vooral foutjes worden opgelost, zogenaamde bugfixes. Af en toe zit er bij de tussentijdse updates nog wel wat nieuwe functies tussen. Dit zijn veelal uitgestelde functies die oorspronkelijk in de eerste versie hadden moeten zitten of vanaf het begin af aan al voor later in het jaar gepland stonden. Je kunt hier als publieke betatester ook aan meedoen, maar inhoudelijk zijn ze iets minder spannend dan de grote updates die in de zomer getest kunnen worden.

Naast de beta’s voor ontwikkelaars en publieke testers is er ook een apart betaprogramma voor scholen en bedrijven. Dit is vooral bedoeld voor beheerders en richt zich op functies die voor deze doelgroepen relevant zijn. Informeer bij je Apple-contactpersoon als je hieraan mee wilt doen.

iOS 18 publieke beta

Hoe kan ik mij voorbereiden op de publieke beta van iOS 18?

Voordat je aan de slag gaat met de publieke beta van iOS 18, is er een aantal dingen die je moet doen om je voor te bereiden op de installatie van deze beta.

1. Gebruik het liefst een testtoestel

Wil je meteen vanaf de eerste publieke beta aan de slag, dan is het aan te raden om dit te doen op een testtoestel. De beta kan nog bugs bevatten en apps zijn nog niet geoptimaliseerd, waardoor ze mogelijk niet goed werken. Bij een toestel dat je dagelijks gebruikt en hard nodig hebt, kan dat problemen opleveren. Je kunt bijvoorbeeld een wat oudere iPhone of iPad gebruiken die je nog ergens in een kast hebt liggen. We raden aan om deze te resetten en als nieuw te installeren, zodat je daarna de publieke beta erop kan zetten.

Heb je geen testtoestel, dan kun je de beta ook installeren op je dagelijkse iPhone of iPad. Voor de Mac adviseren we om een aparte partitie te gebruiken.

2. Zorg voor een lokale backup op Mac of pc of Time Machine (geen iCloud)

Maak voordat je aan de slag gaat, een iPhone-backup op de desktop, gemaakt met de meest recente stabiele versie van iOS 17. Door een backup te maken, kun je altijd weer terug als de publieke beta toch niet bevalt (indien je geen testtoestel gebruikt). Je kan een backup uit iOS 18 overigens niet terugzetten op een toestel waar iOS 17 op draait, dus het is mogelijk dat je data kwijtraakt. Door je iPhone te herstellen kun je de backup terugzetten en is je iPhone weer net zo als vóór het installeren van de beta. Gegevens die tussentijds gemaakt zijn en niet in de cloud opgeslagen staan, raak je mogelijk wel kwijt.

Bekijk ook
Zo maak je een lokale backup van je iPhone of iPad (reservekopie)

Zo maak je een lokale backup van je iPhone of iPad (reservekopie)

Wil je dat de gegevens op je iPhone of iPad niet verloren kunnen gaan? Lees dan in deze tip alles over een lokale backup maken op je Mac met iTunes of Finder. Van automatische backups tot het terugzetten van je reservekopie. Draadloos of via een kabeltje: zo maak je lokale backups en raak je nooit meer gegevens kwijt!

Het voordeel van een handmatige backup op de desktop is dat de kans een stuk kleiner is dat deze automatisch overschreven wordt door een nieuwe backup. Bij een iCloud-backup is de kans wel dat dit gebeurt. We raden daarom aan om altijd een lokale reservekopie via de computer te maken.

3. Hou je Apple ID-gegevens bij de hand

Om de beta te kunnen installeren moet je je Apple ID-gegevens bij de hand hebben, dus je gebruikersnaam en wachtwoord. Weet je deze niet, zoek deze dan op. Zorg er ook voor dat je een geschikt toestel hebt. In ons artikel lees je welke toestellen geschikt zijn voor iOS 18, maar hoe recenter je toestel, hoe meer functies je kan testen.

Bekijk ook
Bevestigd: Dit zijn de geschikte toestellen voor iOS 18 en iPadOS 18

Bevestigd: Dit zijn de geschikte toestellen voor iOS 18 en iPadOS 18

Welke toestellen krijgen iOS 18? En welke iPads krijgen de update naar iPadOS 18? Lees hier welke modellen dit jaar mee doen met de grote updates!

iOS 18 publieke beta installeren

Iedereen kan zich gratis aanmelden voor het publieke betaprogramma en je hoeft hiervoor niet als ontwikkelaar geregistreerd te staan. Deze stappen gelden voor zowel de iOS 18 beta als de iPadOS 18 beta.

Zo meld je je aan:

  1. Maak eerst een backup van je toestel via de computer. Je kan deze ook archiveren, zodat je zeker weet dat deze backup altijd behouden blijft. Ga naar Finder > je apparaat > Beheer reservekopieën en klik met je rechter muisknop op de backup en selecteer Archiveer.
  2. Ga op je iPhone of iPad naar de webpagina van het Apple Beta Software Program (beta.apple.com).
  3. Tik op de knop Sign up en voer je Apple ID-gegevens in.
  4. Je komt nu op de pagina voor publieke beta’s. Je leest hier meer informatie over hoe het installeren werkt.
  5. Op je toestel kun je bij Instellingen > Algemeen > Software-update > Bèta-updates het gebruik van beta’s in- en uitschakelen, mits je ingelogd bent met het Apple ID dat je ook gebruikt hebt bij het aanmelden via Apple’s betawebsite. Zet een vinkje bij iOS/iPadOS 18 Public Beta.
  6. Ga terug naar de Software-update pagina en download de meest recente beta (indien beschikbaar).

Er is ook nog een publieke beta van iOS 17, maar vink voor de nieuwste versie de publieke beta van iOS/iPadOS 18 aan.

Schakelaars voor iOS-betas voor ontwikkelaars of publieke testers

Afhankelijk van je geregistreerde Apple ID, zie je op deze pagina de optie voor een Developer Beta en/of een Public Beta. Ben je geen ontwikkelaar en heb je je met je Apple ID-aangemeld via Apple’s betawebsite met de stappen hierboven, dan zie je hier alleen de optie Public Beta. Vink deze optie aan. Eventueel kun je hieronder met een ander Apple ID inloggen dat bij Apple als beta-account geregistreerd staat. Dit is bijvoorbeeld handig als je de beta voor ontwikkelaars wil downloaden, maar jouw eigen persoonlijke Apple ID daarvoor niet geregistreerd is. Je kunt hier dan inloggen met een speciaal ontwikkelaarsaccount.

Ga naar Instellingen > Algemeen > Software-update om steeds nieuwe publieke beta’s te downloaden. Publieke beta’s komen meestal een dag ná de ontwikkelaarsbeta beschikbaar. Als de release nabij is, komt de publieke beta vaak al een paar uur later uit.

Via de Feedback-app kun je gevonden bugs doorgeven aan Apple, maar dit is niet verplicht.

macOS Sonoma publieke beta installeren

Het installeren van de publieke beta van macOS op de Mac werkt op dezelfde manier als op iOS. Sinds macOS Ventura 13.4 heb je ook voor een macOS-beta geen profiel meer nodig.

Dit zijn de stappen in iets verkorte vorm:

  1. Maak eerst een backup van je Mac.
  2. Ga op je Mac naar de webpagina van het Apple Beta Software Program (beta.apple.com) en meld je aan.
  3. Ga naar Systeeminstellingen > Algemeen > Software-update en klik op het i’tje bij Bèta-updates. Kies de gewenste instelling (macOS Sequoia Public Beta) en zorg dat je hier bent ingelogd met het aangemelde Apple ID.
  4. Ga terug naar de Software-update pagina en download de meest recente beta (indien beschikbaar).
macOS beta installeren en inschakelen

Advies: installeer op aparte partitie

Om je huidige werk op je Mac niet te belemmeren, adviseren we om de macOS beta te installeren op een aparte partitie. Hierdoor kun je altijd wisselen van macOS Ventura op de ene partitie en macOS Sonoma op je andere partitie. Je verdeelt als het ware je schijf in twee delen, zodat je twee computers in één hebt.

Bekijk ook
Zo installeer je de macOS beta op een aparte schijf

Zo installeer je de macOS beta op een aparte schijf

De nieuwste macOS beta laat je kennismaken met functies die er binnenkort aan komen. Durf je de overstap nog niet volledig aan, dan raden we aan om de macOS beta te installeren op een apart volume of op een externe schijf. Zo kan er niets misgaan.

Ook in dit geval kun je je afmelden als je later spijt krijgt. Installeer je liever geen publieke betaversies, dan kun je ook gewoon wachten op de definitieve versies. Deze volgen bij kleine tussentijdse releases meestal een tot twee maanden na de eerste beta’s. Bij grote releases zullen er heel veel beta’s uitkomen en kan het wel drie tot vier maanden duren voordat de definitieve versie voor het grote publiek beschikbaar is.

Help, ik wil terug! Hoe kan ik mij afmelden voor de iOS 18 publieke beta?

Krijg je spijt? Dan is er geen man overboord: zolang de (publieke) beta loopt kun je je op elk moment afmelden van publieke beta’s. Hou er wel rekening mee dat backups die met iOS 18 zijn gemaakt niet bruikbaar zijn in iOS 17. Hou dus een goede backup die je met iOS 17 hebt gemaakt achter de hand als je bezig wilt gaan met de beta’s van iOS 18 en gebruik een toestel dat je niet dagelijks nodig hebt. Het teruggaan naar een oudere versie heet downgraden.

Bekijk ook
Zo kun je je afmelden voor de beta’s van iOS, watchOS, macOS en tvOS

Zo kun je je afmelden voor de beta’s van iOS, watchOS, macOS en tvOS

Als je geen publieke betaversies van iOS, iPadOS, watchOS, macOS en tvOS meer wilt installeren, kun je je hiervoor eenvoudig afmelden. In deze tip leggen we uit hoe je dit doet.

In ons artikel over downgraden van iOS lees je precies hoe je terug kunt gaan van de publieke beta van iOS 18 naar de meest recente definitieve versie van iOS 17. Tijdens het hele proces kun je ook je backup terugzetten die je gemaakt hebt voordat je de publieke beta geïnstalleerd had.

Zijn publieke beta’s veilig om te installeren?

Vooral de grote beta-updates van iOS zijn aantrekkelijk om te installeren, omdat daarin de meeste nieuwe functies zitten. Hou er wel rekening mee dat het om betaversies gaat, dus er kunnen (lees: zullen) nog foutjes in zitten.

Installeer daarom NIET op een toestel dat je dagelijks nodig hebt en hou er rekening mee dat je soms wat data kunt kwijtraken, omdat Apple bepaalde onderdelen kan resetten. Ook moet je er rekening mee houden dat je niet altijd backups kunt terugzetten. Op het moment dat de eerste publieke beta van iOS 18 beschikbaar is, kun je altijd weer terug naar iOS 17. Maar je kunt in dat geval alleen backups gebruiken die met iOS 17 zijn gemaakt. Dit zijn dus backups die zijn gemaakt vóórdat je met de beta’s bezig ging en ze kunnen al een paar dagen of weken oud zijn.

Voor beta’s op de Mac kun je het beste een aparte partitie gebruiken.

Wat zijn de gevolgen van het installeren van de publieke beta?

Het installeren van de publieke beta heeft geen gevolgen. Er zijn wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden als je de publieke beta installeert. Publieke beta’s zijn bijvoorbeeld beperkt houdbaar, wat betekent dat deze na verloop van tijd vervalt. In de praktijk merk je hier niets van, omdat Apple op tijd nieuwe beta’s uitbrengt of de definitieve versie beschikbaar stelt.

Waar je ook rekening mee moet houden is dat de batterijduur van je toestel mogelijk korter is. Beta’s zijn nog niet geoptimaliseerd, zoals dat wel het geval is met definitieve versies. Bij een beta doe je daardoor korter met je batterij, waardoor je hem vaker moet opladen. Bovendien zijn veel functies vaak nog niet goed of helemaal niet vertaald. Knoppen zijn dan Engels of raar geformuleerd. Tot slot kan Apple sommige functies resetten, zoals nieuwe cloudfuncties waardoor je mogelijk gegevens kwijtraakt. Je kunt beta’s daardoor het beste installeren op testtoestellen en zorgen dat je regelmatig nieuwe backups hebt.

Check ook ons artikel met iOS beta problemen met de meest voorkomende problemen waar je tegenaan kunt lopen.

Bekijk ook
iOS 18 beta problemen: dit kan er allemaal mis gaan als je een beta gebruikt

iOS 18 beta problemen: dit kan er allemaal mis gaan als je een beta gebruikt

Gaat de batterij door de iOS 18 beta sneller leeg? Doen apps het niet meer als je iPadOS beta hebt of vallen de prestaties tegen? In dit artikel leggen we uit welke iOS beta problemen er kunnen zijn en hoe je hiermee omgaat.

Wil je de publieke beta van tvOS installeren, dan lees je in ons aparte artikel de exacte stappen. We hebben ook een uitleg over hoe je de publieke beta van watchOS kunt installeren.

Bekijk ook
Wil je de publieke beta van watchOS 11 installeren? Dit is waar je rekening mee moet houden

Wil je de publieke beta van watchOS 11 installeren? Dit is waar je rekening mee moet houden

Wil jij deze zomer de publieke beta van watchOS 11 installeren? Dan moet je met een aantal dingen rekening houden. En hoe installeer je een publieke beta van watchOS eigenlijk? We laten het je zien.

iOS

iOS is het besturingssysteem van de iPhone. iOS regelt alles wat er op je iPhone gebeurt: van de apps tot aan de functies van je iPhone en de verbindingen met Bluetooth, wifi en mobiele netwerken. Voor iOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. Lees hier meer over de huidige iOS-versie. Voor de iPad heeft Apple het besturingssysteem iPadOS, met grotendeels dezelfde functies.

iOS