Safari Privacyrapport op Mac

Zo werkt het Safari Privacyrapport op iPhone, iPad en Mac

Via het Privacyrapport in Safari zie je welke trackers gebruikt worden door websites die jij bezoekt. Het rapport geeft een totaaloverzicht en uitleg van trackers. Lees hier hoe het werkt.

Adverteerders en sociale netwerken gebruiken, zonder dat jij het weet, allerlei trackers om jouw surfgedrag te volgen. Met het Privacyrapport krijg je meer inzicht. Je vindt het Privacyrapport in Safari en je hoeft hier niets voor te installeren. We leggen uit hoe het werkt op de iPhone, iPad en Mac. Op de Mac vind je hier zelfs een knop voor in de knoppenbalk.

Wist je dat? Er is ook een privacyrapport voor apps, waarmee je precies kunt zien of apps veel data verzamelen.

Bekijk ook
Zo werkt het privacyrapport voor apps

Zo werkt het privacyrapport voor apps

Apple heeft in een ‘Rapport over privacy van apps’ toegevoegd aan iOS en iPadOS. Hiermee kun je zien hoe vaak apps privacygevoelige informatie raadplegen, zoals locatie, contacten, camera, microfoon en foto’s.

Wat is het Privacyrapport in Safari?

Op het internet word je vaak gevolgd door de websites die je bezoekt. Dat gebeurt met trackers en is voor websites bijvoorbeeld nuttig voor reclamedoeleinden. Zo kan er een profiel van je worden opgebouwd om reclames te tonen waar je hopelijk meer interesse in hebt. Een deel van deze trackers wordt automatisch geblokkeerd door Safari. Het Privacyrapport laat zien welke dit zijn en door hoeveel sites de trackers worden gebruikt.

Safari Privacyrapport op iPhone

In het rapport vind je de trackers die de afgelopen 30 dagen geblokkeerd zijn. Ook zie je hoeveel procent van de door jou bezochte websites trackers probeerden te plaatsen. Op basis van jouw gebruik kan Safari in de toekomst sneller andere trackers blokkeren. Het systeem wordt dus effectiever naarmate je het vaker gebruikt.

Wil je het rapport opnieuw instellen? Dan moet je je Safari geschiedenis verwijderen. Hoe dat moet lees je in onze tip.

Bekijk ook
Browserhistorie van Safari bekijken en wissen op je iPhone en iPad

Browserhistorie van Safari bekijken en wissen op je iPhone en iPad

In de Safari-browser kun je bekijken welke websites je hebt gezocht. Deze browserhistorie op je iPhone en iPad kun je niet alleen bekijken, maar ook wissen. Wij leggen in deze tip uit hoe dat werkt.

Privacyrapport gebruiken op iPhone en iPad

Om het Privacyrapport te gebruiken op je iPhone of iPad hoef je niets extra te installeren. Het zit ingebouwd in Safari en het is makkelijk te openen, kijk maar:

  1. Open Safari en ga naar een willekeurige website.
  2. Tik linksboven op het aA-symbool en kies Privacyrapport.
  3. Schakel tussen het Websites– en Trackers-tabblad en tik op websites/trackers voor meer informatie.

Privacyrapport openen iOS 14

Wanneer je op een website tikt zie je welke trackers deze site allemaal wilde gebruiken en wie de uitgever van de tracker is. Vanuit het Trackers-tabblad zie je welke trackers het meest worden gebruikt. Linksboven zie je het totaal aantal geblokkeerde trackers, met rechts daarvan het percentage van de websites die je (tevergeefs) probeerden te volgen.

Zie je nog geen informatie staan? Dan moet je Safari wat langer gebruiken. Al snel merk je dat het rapport opvult, dus kijk na een paar websites weer terug om de resultaten te zien. Sommige trackers worden pas geïnitieerd als een pagina helemaal geladen is.

Bekijk ook
Websites op de Mac toegang weigeren tot camera, microfoon en locatie

Websites op de Mac toegang weigeren tot camera, microfoon en locatie

Safari op de Mac kan toestemming krijgen tot je locatie, microfoon en camera, bijvoorbeeld voor een online chat of voor het opzoeken van een winkel bij jou in de buurt. Je kunt de toestemming per website instellen en hier lees je hoe.

Safari Privacyrapport op Mac

Privacyrapport op Safari voor Mac

Op de Mac is het Privacyrapport iets uitgebreider dan op je iPhone of iPad. Je kunt namelijk snel zien welke trackers je huidige pagina probeert te gebruiken. Verder is het uitgebreide rapport wel hetzelfde als op de andere apparaten. Wanneer je Safari opstart zie je links van de adresbalk een schild-symbool staan als snelkoppeling. Zo gebruik je het Privacyrapport:

  1. Open Safari op een willekeurige website.
  2. Klik op het schild-symbool om de huidige trackers te zien.
  3. Meer zien? Klik dan op het i-symbool in dit venster.
  4. Schakel tussen het Websites– en Trackers-tabblad en tik op websites/trackers voor meer informatie.

Privacyrapport Safari Mac macOS Big Sur

Wil je de knop uit je Safari knoppenbalk verwijderen, dan kun je nog steeds bij het rapport. Klik daarvoor linksboven in je menubalk op Safari, gevolgd door Privacyrapport. Je krijgt nu het hele rapport te zien. De weergave voor de huidige pagina is alleen beschikbaar via de snelkoppeling.

Het kan zijn dat het rapport niet automatisch bijwerkt als het geopend is. Open het rapport dus opnieuw voor de meest recente informatie als je ondertussen websites bezoekt. Wil je meer tips over anonimiteit op het internet? Bekijk dan hier hoe je Safari in Privémodus (incognito) gebruikt.

Bekijk ook
De privémodus in Safari gebruiken: dit kun je er allemaal mee

De privémodus in Safari gebruiken: dit kun je er allemaal mee

Safari heeft een privémodus op iPhone, iPad en Mac. Als je de privémodus van Safari gebruikt, wordt er geen informatie bewaard over de websites die je bezoekt en wordt je browsergeschiedenis ook niet gedeeld met je andere apparaten. Deze tip legt uit hoe de privévensters werkt.

Safari

Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport, het aanmaken van Safari-profielen en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.

Safari