Zo werken de Safari-profielen: meer controle over je tabbladen
Safari-profielen zijn te vinden sinds iOS 17, iPadOS 17 en macOS Sonoma. Op de Mac is het ook beschikbaar in macOS Ventura en macOS Monterey, zolang je Safari 17 of nieuwer hebt. Apple helpt je hiermee om geopende tabbladen beter te organiseren. Je kunt de tabbladen verdelen over meerdere profielen, zodat je bijvoorbeeld je werk en je privéleven kunt scheiden. Ook kun je Safari-profielen gebruiken om te zorgen dat twee of meer personen dezelfde browser op een iPad kunnen gebruiken. Het zou een stap kunnen zijn in de richting van gebruikersprofielen op de iPad, maar zover is het nog niet.
Waarom Safari-profielen?
Te veel geopende tabbladen in de browser is een probleem. Ze maken je apparaat traag en het wordt onoverzichtelijk. We brengen zoveel tijd op internet door en zijn geneigd om voor elke zoekactie een nieuw tabblad te openen, dat het al snel een chaos wordt. Sommige gebruik je om te winkelen, andere voor werk en misschien ook een paar om een medisch probleem te onderzoeken. Met Safari Tabbladgroepen heeft Apple al eerder geprobeerd om meer orde in de chaos te brengen. Hiermee kun je Safari-tabbladen in groepen organiseren. Maar Apple gaat nog een stuk verder met de Safari-profielen.
Daarmee kun je het browsen tussen verschillende projecten of onderwerpen gescheiden houden. Niet alleen de tabbladen zijn van elkaar gescheiden, maar ook bladwijzers en Safari-extensies. Je kunt bijvoorbeeld een profiel voor privégebruik hebben, gescheiden van de tabbladen die je voor werk gebruikt met een Werk-profiel.
Safari-profielen: zo werkt het
Je kunt bijvoorbeeld een tabbladgroep over winkelen in het profiel ‘Persoonlijk’ maken. Ze bevinden zich dan in een ander profiel dan de tabbladen en tabbladgroepen die je voor je werk gebruikt. Zo kun je je beter concentreren op je werk en word je niet afgeleid door Amazon-deals of sportuitslagen.
Tabs die in verschillende Safari-profielen worden geopend, blijven vrijwel volledig gescheiden. Je kunt bijvoorbeeld in één profiel inloggen op een website, maar dit betekent niet dat je ook in het andere profiel bent ingelogd. Zo kunnen twee gebruikers (elk in hun eigen Safari-profiel) naar de YouTube-website gaan en met hun eigen YouTube-account kijken. Je zit elkaar niet in de weg.
Toch zijn ze niet helemaal van elkaar gescheiden. Je kunt een browsertabblad of tabbladgroep tussen profielen verplaatsen. Ook worden ze via iCloud gesynchroniseerd, dus de profielen die je op de iPhone maakt, verschijnen ook op de iPad en Mac met hetzelfde account.
Safari-profielen maken
Om Safari-profielen te maken op je iPhone of iPad doe je het volgende:
- Open de Instellingen-app en ga naar Safari.
- Blader omlaag naar Profielen.
- Tik op Nieuw profiel.
- Geef het profiel een naam en icoon. Deze verschijnen als achtergrondkleur in de tabwisselaar.
- Maak vervolgens nog wat meer profielen.
Wisselen tussen Safari-profielen
Je kunt wisselen tussen eenmaal gemaakte profielen.
- Tik op de tabwisselaar rechtsonder in het scherm. Je ziet nu een venster met geopende browsertabs.
- Tik op de tabgroepwisselaar onderaan in het midden of hou deze ingedrukt.
- Onderaan kun je van profiel wisselen, zodat een tabblad voortaan in een ander Safari-profiel te bekijken is.
Je kunt op elk moment de eigenschappen van een profiel bekijken en wijzigen door terug te gaan naar de Instellingen-app.
Safari-profielen op de Mac
Ook in Safari op de Mac kun je profielen maken. Dit kan sinds macOS Sonoma, maar ook op macOS Ventura en macOS Monterey met Safari 17 of nieuwer. Dit doe je als volgt:
- Ga in de menubalk naar Safari > Instellingen.
- Open het tabblad Profielen.
- Als je voor de eerste keer een profiel maakt, krijg je uitleg te zien en kun je meteen bezig gaan met het maken van je eerste profiel.
- Geef je profiel een naam, icoontje en kleur. Deze kleur zal als achtergrond worden gebruikt op het overzicht met tabbladen.
- Met het plusje linksonder kun je steeds opieuw een profiel maken, bijvoorbeeld voor Studie, Werk en Persoonlijk. Je kunt de naam zelf kiezen.
Safari-profiel koppelen aan Focus-modus
Als je het handmatig wisselen tussen Safari-profielen onhandig vind, kun je dit ook automatisch laten doen. Je kunt een Safari-profiel koppelen aan een Focus-modus. Als je bijvoorbeeld een Werk-focus hebt, kun je daar je Werk-profiel van Safari aan koppelen. Gaat je Werk-focus aan, dan wordt in Safari automatisch het juiste profiel geopend.
Om een Safari-profiel te koppelen aan een Focus-modus, gebruik je de Focus-filters:
- Ga naar Instellingen > Focus en kies de Focus waaraan je een Safari-profiel wil koppelen.
- Scroll naar onderen tik onder het kopje Focusfilters op Voeg filter toe.
- Kies voor Safari en zorgt dat bij filtertype Profiel aangevinkt is. Kies dan het gewenste profiel.
Lees meer over Focus-filters in onze aparte tip.
Behalve profielen helpt het ook om slimmer met je Safari-tabbladen om te gaan. Hier lees je er meer over:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Safari
Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport, het aanmaken van Safari-profielen en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.
- Alles over Safari
- Handige tips voor Safari op iPhone en iPad
- De beste Safari-extensies
- Adresbalk in Safari boven of onder
- Favoriete websites openen met Safari op iPhone en iPad
- Websites vertalen via Safari
- Zo werkt de Safari-leeslijst
- Safari-tabbladen sluiten doe je zo
- Safari-wallpaper op de Mac instellen
- Zo werkt de Safari-startpagina
- Safari-privacyrapport
- Privémodus in Safari
- Safari-profielen gebruiken