Sign in with Apple: alles over het veilig aanmelden via Apple
Steeds meer apps bieden het aanJe kent het misschien wel: je hebt een nieuwe app gedownload en wil zo snel mogelijk van start gaan. Het introductiescherm waar je een account moet aanmaken verschijnt in beeld. Er is een optie om een account aan te maken via je Facebook- of Google-account. Je kiest voor één van de twee mogelijkheden om je snel aan te melden. Maar wist je dat je het risico loopt dat je gegevens gedeeld worden met Facebook en Google? Apple heeft een soortgelijke inlogmethode, genaamd Sign in with Apple (Log in met Apple). Bij deze dienst staan eenvoud en privacy voorop.
Wat is Sign in with Apple (Log in met Apple)?
Sign in with Apple is een relatief nieuwe aanmeld- en inlogmethode voor apps en diensten. Het kan een alternatief zijn voor het delen van je e-mailadres en het kiezen van een nieuw wachtwoord. Ook hoef je hierdoor niet meer in te loggen via bijvoorbeeld je Facebook- of Google-account. Zodra je ergens de knop van Sign in with Apple tegenkomt, kun je je in een paar stappen aanmelden voor de desbetreffende dienst. Hiervoor gebruik je je e-mailadres en wachtwoord van je Apple ID. In de basis werkt het als volgt:
- Open een app of website met ondersteuning voor Log in met Apple.
- Tik op Log in met Apple, Ga door met Apple of Meld je aan met Apple (of de Engelse varianten hiervan).
- Maak je een nieuw account? Kies dan of je je e-mailadres met de app of website deelt. Maak anders een anoniem adres aan (zie meer verderop).
- Tik op Ga door en gebruik Face ID of Touch ID om je identiteit te bevestigen.
- In sommige gevallen word je doorgestuurd naar Apple’s website, waar je met je Apple ID kunt inloggen in plaats van via de app of website zelf.
Waar is aanmelden via Apple beschikbaar?
De Sign In with Apple-knop is beschikbaar in zowel apps als websites. Je kunt dus ook op het web deze knop tegenkomen. Apple stelt de aanmeldoptie verplicht voor apps die ook de Google- en/of Facebook-variant aanbieden en zelf geen alternatieve optie bieden, zoals aanmelden via een e-mailadres.
Je kunt de optie dus gebruiken op een iPhone, iPad, Mac en Apple Watch, maar ook op het web via een Windows-pc of via een Android-toestel. Het enige wat je hoeft te onthouden zijn je inloggegevens van je Apple ID. Op een iPhone, iPad en Mac, gebruikt deze functie het account dat op je toestel ingesteld is. Je verifieert jezelf met Face ID of Touch ID, dus er komt geen toetsenbord aan te pas. Op oudere versies en op niet Apple-apparaten moet je de gegevens handmatig invullen.
Apps met Sign in with Apple
Ontwikkelaars moeten de dienst wel aanbieden en hun apps ervoor aanpassen. Het aantal apps dat hier gebruikt van maakt, blijft groeien. Als je al een account bij een Sign in with Apple-geschikte app hebt, kun je deze in de meeste gevallen overzetten naar Apple’s eigen systeem. Kijk hiervoor in de instellingen van de desbetreffende app om je account om te zetten.
Sommige apps met een accountsysteem zijn verplicht om Sign in with Apple aan te bieden. Deze eis geldt als apps bijvoorbeeld al inloggen met Facebook en Google ondersteunen, maar geen eigen alternatief bieden zoals registeren en inloggen met een e-mailaccount.
Wat zijn de voordelen van Sign in with Apple?
Er zitten meerdere voordelen aan het aanmelden via Apple. Belangrijk zijn daarbij je privacy, veiligheid en het gebruiksgemak van de functie.
Privacy: veiliger alternatief voor Google en Facebook
Zodra je je ergens aanmeldt via Facebook of Google, worden daarbij gegevens gedeeld met een derde partij. Volgens Google gaat het daarbij alleen om naam, e-mailadres en profielfoto. Maar uit eerdere gebeurtenissen rondom Facebook is wel duidelijk geworden dat je nooit zeker weer of ook gegevens zoals geslacht, leeftijd, locatie en vriendenlijst worden gedeeld. Dit is kostbare informatie waarmee bedrijven een compleet profiel van jou kunnen opbouwen. Je kunt op deze manier ook makkelijk gevolgd worden op het internet, helemaal als je voor veel verschillende diensten deze inlogmethode gebruikt.
Apple belooft dat er geen enkele vorm van tracking plaatsvindt. Je hebt bovendien zelf in de hand wat je deelt. Zodra je je aanmeldt, krijg je de vraag welke informatie je wil delen. Denk aan je naam, maar ook je e-mailadres. Voor je e-mailadres heb je de keuze om je daadwerkelijke adres te delen of om een alias aan te maken, die bestaat uit een reeks cijfers en letters. Je voorkomt hiermee dat bedrijven jouw persoonlijke e-mailadres in handen krijgen. Het willekeurige adres stuurt alle mailtjes die van die dienst komen door naar jouw eigen e-mailadres. Per dienst maak je zo’n willekeurig e-mailadres aan en je kan het ook weer verwijderen als je de dienst waar je je aangemeld hebt niet meer wil gebruiken. Bekijk ook eens onze tip over je e-mailadres verbergen.
Veiligheid: altijd tweefactor en minder kans op hacking
Sign in with Apple maakt gebruik van dezelfde tweefactorauthenticatie als voor je Apple ID. Zodra je je ergens aanmeldt, moet je je aanmeldpoging toestaan op een vertrouwd apparaat en de zescijferige code overtypen. Hierdoor kan iemand niet zomaar inloggen met jouw gegevens in apps of diensten, omdat er dus altijd fysieke toegang moet zijn tot jouw persoonlijke apparaten.
Dit voorkomt ook dat hackers makkelijker toegang krijgen tot jouw account. Als jouw inloggegevens van Facebook op straat komen te liggen, kunnen hackers ook makkelijker toegang krijgen tot de diensten waarmee je je via Facebook hebt aangemeld. Zeker als je geen tweefactorauthenticatie ingesteld hebt, is de kans op hacking daardoor groter.
Gebruiksgemak: eenvoudig en snel inloggen
Ook de gebruiksgemak speelt een grote rol. Zodra je je ergens aanmeldt, gebruik je Face ID of Touch ID om je aanmelding te bevestigen. Je hoeft dan dus geen wachtwoord in te vullen of gebruik te maken van een wachtwoordenapp. Om ervoor te zorgen dat de inlogoptie op zoveel mogelijk plekken beschikbaar komt, is Sign in with Apple verplicht voor alle apps die ook het aanmelden via Google en Facebook ondersteunen en verder geen eigen methode hebben.
Het voordeel is ook dat je niet voor elke dienst een apart account aan hoeft te maken met een nieuw ingewikkeld wachtwoord. Het is daarmee veiliger, want je hoeft je niet druk te maken om een nieuw wachtwoord die extern opgeslagen wordt en je komt ook niet in de verleiding om een eenvoudig wachtwoord te gebruiken of een eerder gekozen wachtwoord in te stellen. In een paar tikken meld je je aan bij de nieuwe dienst en je bepaalt zelf welke gegevens je deelt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!