Vrouw met Siri

Zo kun je met Siri apps openen en instellingen wijzigen

Siri is meer dan een persoonlijke assistent. Je kunt er je hele iPhone mee bedienen en bijvoorbeeld apps openen. Ook kun je er functies zoals Bluetooth mee aan en uit zetten. In deze tip lees je hoe het werkt.

Het bedienen van je iPhone gaat het makkelijkst door gewoon het scherm aan te raken, maar er zijn situaties waarin je dat liever handsfree wil doen. In zulk soort gevallen komt Siri van pas. Om met Siri apps en instellingen te kunnen aansturen moet je wel weten welke commando’s je moet geven. In dit artikel helpen we je daarmee op weg.

Apps openen met Siri

Met Siri kun je iedere app op je iPhone openen. Hiervoor hoef je alleen maar ‘Start YouTube’ te zeggen (of de naam van een andere app). Het kan gebeuren dat Apple daarbij de naam niet goed verstaat en vervolgens suggesties geeft. Heb je de app niet geïnstalleerd op je toestel, dan krijg je de mogelijkheid om ernaar te zoeken in de App Store.

Er zijn meerdere varianten mogelijk om de opdracht te geven, bijvoorbeeld: “Start YouTube”, “Open YouTube” of zelfs “Ik wil YouTube kijken”. Soms hebben apps meerdere namen; je kunt bijvoorbeeld Albert Heijn of de vroegere naam Appie door elkaar gebruiken. Als het niet werkt probeer je gewoon iets anders. Ook kun je soms rechtstreeks naar bepaalde inhoud binnen een app gaan.

Apps openen met Siri

Siri-integratie in apps

Ontwikkelaars kunnen met SiriKit nog een stap verder gaan. Je kunt niet alleen een app openen met je stem, maar ook allerlei acties binnen de app uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld vragen om geld over te maken naar een vriend of vragen of er nog nieuwe iMessage-berichten zijn.

Alleen bepaalde apps bieden deze Siri-integratie en de functie is beperkt tot bepaalde soorten apps:

  • Chatapps (zoals WhatsApp en Telegram)
  • Foto-apps (zoals Canva)
  • Betaalapps (zoals Tikkie en bunq)
  • Belapps (zoals Skype en Viber)
  • Workoutapps (zoals Nike+ Run Club en Runtastic)
  • Media-apps (zoals Spotify en Deezer)
  • Taxiapps (zoals Uber en Lyft)
  • Lijsten- en notitie-apps
  • CarPlay- en auto-apps
  • Restaurantreserveringen (zoals TheFork)

Apps die de Siri-integratie hebben, bieden verschillende opties zoals het sturen van geld of het aanvragen van een taxirit. Je leest er meer over in onze tip over Siri gebruiken met apps van derden. Mocht het niet lukken om complexere opdrachten met Siri te maken, dan kun je altijd nog kiezen voor zelfgemaakte Siri shortcuts waarmee je nog wat extra mogelijkheden hebt.

Bekijk ook
Zo werkt Siri met apps van derden

Zo werkt Siri met apps van derden

Je kunt met Siri ook spraakopdrachten geven aan apps van derden. Maar hoe zie je welke apps daarvoor geschikt zijn? In dit artikel leggen we dat uit en lees je ook hoe je Siri met apps gebruikt.

Instellingen aan- en uitzetten met Siri

Ook kun je met Siri functies aan- en uitzetten door simpelweg het commando ‘Zet aan/uit’ te geven. Zo kun je bijvoorbeeld de mobiele dataverbinding, Bluetooth, wifi en de Niet Storen-knop bedienen met spraak. Zeg gewoon “Zet niet storen aan” en Siri regelt de rest. Dit gaat vaak sneller dan het Bedieningspaneel openen of in de instellingen duiken. Andere voorbeelden zijn “Zet Bluetooth aan” en “Zet de donkere modus aan”.

Siri bedienen met stem

Siri toont je ook meteen de status van de functie die je wilt aanpassen, dus of deze aan of uit staat. Je zou ook kunnen vragen aan Siri: “Staat Bluetooth aan?” maar het is waarschijnlijk sneller om gewoon even op je iPhone te kijken.

Vliegtuigmodus aanzetten met Siri

Met de spraakopdracht “Zet de vliegtuigmodus aan” schakel je de draadloze functies van je iPhone uit. Omdat Siri voor een deel ook offline werkt, kun je bepaalde functies nog steeds gebruiken, ook als je geen internetverbinding hebt. Hou er wel rekening mee dat je voor veel apps wel een actieve internetverbinding nodig hebt.

Meer Siri-tips vind je hier:

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri