Philips Hue en Ambilight-televisie

Zo zorg je voor een romantische sfeer met slimme verlichting

Op romantische momenten wil je een gezellige sfeer in huis. Met deze slimme verlichting en dimmers kun je dat voor elkaar krijgen. Er zijn ook handige software-tips.

Romantische verlichting tips

Tijdens een etentje maak je met wat kaarsen al snel een romantische sfeer. Maar wat als je het grootser wilt aanpakken tijdens een gezellige avond op de bank, ongeacht of het nu Valentijnsdag, Kerst of een zwoele zomeravond is? Met sfeerverlichting kun je zorgen dat het overal in huis gezellig is. Je hebt daarbij keuze uit allerlei slimme lampen – en je kunt meteen indruk maken op je date door ze met spraakbediening aan te sturen. Maar hou daarbij wel rekening met deze tips voor de romantische verlichting.

#1 Kies de juiste kleurtemperatuur

De ene kleur wit licht is de andere niet. Er zijn duizenden kleurnuances van geelwit tot blauwachtig wit. Blauw licht is prettig als je je wilt concentreren, maar het is minder geschikt als je een avondje op de bank hebt gepland. En een felwitte lamp boven de eettafel levert nooit een gezellige sfeer op. Het is daarom goed om op de kleurtemperatuur te letten, die bij lampen in theorie tussen de 1.000 en 10.000 Kelvin zit.

Philips Hue Signe lampen

Een temperatuur tussen 2.700 en 3.000 Kelvin ziet er gezellig uit, terwijl een kleurtemperatuur tussen 3.500 en 4.100 Kelvin wat koeler uitpakt. Op de verpakking staat meestal welke temperatuurreeks wordt ondersteund. Bij de Philips Hue White Ambiance kun je de kleurtemperatuur bijvoorbeeld instellen tussen 2.200 Kelvin (warmwit) en 6.500 Kelvin (daglicht), afhankelijk van je voorkeuren. Twee van dergelijke lampen met E27-fitting kosten rond de 40 euro.

Voorheen zorgden gloeilampen voor het meest gezellige licht. Daarna kwamen de energiezuinige compact fluorescent lampen (CFL’s), die veel koeler van kleur waren. De eerste ledlampen waren ook vrij koel, maar fabrikanten hebben ervoor gezorgd dat je tegenwoordig uit een veel groter temperatuurbereik kunt kiezen. Tegenwoordig zijn er zelfs ledlampen met filament (zoals die van Osram, Philips Hue en IKEA), waardoor het er ook nog stijlvol uitziet.

Hoe lager de kleurtemperatuur, hoe warmer het licht. Warm licht is het meest geschikt voor de woonkamer, eetkamer en slaapkamer, terwijl koel licht beter van pas komt in de werkkamer en badkamer.

Philips Hue Play lichtbalk achter televisie

#2 Gebruik een dimmer

Lig je net met je (bijna) geliefde op de bank, blijkt de verlichting toch nog nét iets te fel. Je kunt natuurlijk ‘Hé Siri!‘ naar je HomePod of iPhone roepen, maar misschien past dat niet zo bij de sfeer. Een draadloze dimmer komt dan beter van pas. Bijvoorbeeld de Philips Hue draadloze dimmer, die je bij de meeste starterpacks krijgt meegeleverd. Heb je niet zo’n dimmer, dan koop je er eentje los voor niet veel geld. De romantische verlichting is dan heel eenvoudig te bedienen. Zo’n Dimmer Switch is onder andere verkrijgbaar bij Tink, bij MediaMarkt en bij onderstaande winkels.

#3 Kies voor strijklicht

Spotjes aan het plafond en hanglampen leveren meestal een wat harde lichtbundel op. Het is mooier als het licht vanaf verschillende niveau’s in de kamer komt. Zorg bijvoorbeeld voor strijklicht langs de wanden, lampen die vanaf de vloer omhoog schijnen of lichtstrips achter of onder een kast. Eventueel kun je te felle lampen nog wat dempen met lampenkappen. Oppervlakken zorgen voor een heel verschillend effect. Stoffen meubels en donkere matte wanden absorberen het licht, terwijl glanzende oppervlakken en spiegels het licht reflecteren. Een mooie maar wel dure oplossing is de Philips Hue Signe, die eruit ziet als een lichtgevende stok op een voet.

Philips Hue Signe tafellamp en vloerlamp

Een lightstrip kost rond de 60 euro en kan ook een mooi effect geven. Een andere optie is de Philips Hue Play, een lichtbalk die je op de vloer of achter een kast kunt leggen. Dit levert verspreid licht op in elke gewenste kleur.

Lightstrips:

Philips Hue Play lichtbalk
Bekijk ook
Meteen sfeer: dit zijn de beste ledstrips met HomeKit

Meteen sfeer: dit zijn de beste ledstrips met HomeKit

Met een ledstrip of lichtslang kun je gemakkelijk meer sfeer in je huis brengen. In deze gids vertellen wij je over de beste lichtslangen en lightstrips voor binnenshuis en buiten. We geven daarbij voorrang aan ledstrips met HomeKit, omdat je die het makkelijkst met je Apple-apparatuur kunt aansturen. Ideaal voor wat sfeer, ongeacht het seizoen!

#4 Maak goed gebruik van scènes

Als je slimme verlichting gebruikt, zit daar vaak ook een app bij. Hier kun je zogenaamde scènes maken. Een scène is een soort snelkoppeling naar een bepaalde sfeer die je wil creëeren. Bij het maken van de romantische scène (nee, niet per se op die manier), zet je dus je lampen mooi warm en niet te fel. Misschien kun je wel mooie contrasterende kleuren maken als je genoeg lampen hebt.

Gebruik je HomeKit voor je slimme lampen en romantische verlichting? Dan regel je alles in de Woning-app. Bekijk onze aparte tip om te ontdekken hoe je HomeKit scènes maakt. De Philips Hue-app biedt allerlei standaardscènes in diverse kleurstellingen, bijvoorbeeld een zwoele zomeravond of een Savannah zon. Er is ook een categorie voor romantiek in de Hue-scènegalerij, dus keuze genoeg. Je kunt met de Hue-app zelfs een kaars of open haard simuleren.

Bekijk ook
HomeKit-scènes maken voor snelle bediening van je accessoires: zo werkt het

HomeKit-scènes maken voor snelle bediening van je accessoires: zo werkt het

HomeKit scènes maken doe je in een paar stappen, zodat je met één tik op de knop al je lampen of andere producten aan kan zetten. In deze tip lees je hoe je de scènes in HomeKit en de Woning-app gebruikt.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home