Logitech Designed for Mac

Quick Actions: snelle taken uitvoeren in de Finder op de Mac

Met Snelle taken (Quick Actions) kun je vanuit de Finder snelle bewerking op bestanden uitvoeren, zonder dat je hiervoor een apart programma hoeft te starten. In deze tip leggen we uit hoe Quick Actions werken en hoe je ze kunt gebruiken op de Mac.

Quick Actions (Snelle taken)

Snelle taken zijn beschikbaar in macOS Mojave en nieuwer. Hiermee kun je snelle bewerkingen op bestanden toepassen, meteen vanuit Finder op de Mac. De taken stel je één keer in en vervolgens kun je ze met één klik toepassen op bestanden. Bij een foto zijn bijvoorbeeld andere snelle taken beschikbaar dan bij een tekstbestand. Apple heeft een aantal standaard taken beschikbaar gemaakt en afhankelijk van je geïnstalleerde apps of Apple-scripts zijn meer acties toe te voegen. Het is ook mogelijk om je eigen snelle taak te maken via Automator. Beide mogelijkheden leggen we hieronder uit, waarbij we verderop in dit artikel stap voor stap een simpele taak gaan creëren.

Snelle taken activeren en beheren

Er zijn twee manieren om een snelle taak te gebruiken. Je hoeft niet per se eerst een hele taak te configureren, want de Mac biedt standaard al wat handige opties. Daar gaan we verderop op in. We beginnen met hoe je een snelle taak eigenlijk gebruikt. Dat werkt zo:

  1. Open Finder en selecteer een bestand.
  2. Klik met je rechtermuisknop op het bestand en kies Snelle taken. Een zijmenu opent.
  3. Kies een snelle taak in de lijst. Het kan soms even duren tot de taak is voltooid, afhankelijk van de complexiteit en de snelheid van je Mac.
Snelle taken in Finder toepassen

Als je de Kolommen-weergave van Finder gebruikt, zie je ook altijd de beschikbare snelle taken onder de voorvertoning staan. De Kolommen-weergave activeer je via de knoppenbalk in Finder.

Om te beheren welke snelle taken je ziet, ga je naar de Systeeminstellingen van je Mac. Vervolgens open je het Privacy en beveiliging-menu, gevolgd door Extensies. Hier kun je Finder kiezen en aangeven welke snelle taken je wel en niet wil gebruiken. Dit geldt niet voor één specifiek bestand, maar voor alle bestanden waar de snelle taken toepasbaar zijn.

Snelle taken in Finder beheren

Snelle taken voor verschillende bestandstypen

Zoals gezegd heeft de Mac standaard al wat handige snelle taken ingebouwd. Dat betekent echter niet dat je ze allemaal op alle bestanden kunt toepassen. De taak ‘Video roteren’ werkt uiteraard niet bij een tekstbestand. En een pdf maken van een video kan ook niet. Gelukkig is je Mac slim genoeg om alleen taken te tonen die je ook echt kunt gebruiken. Dit is standaard ingebouwd:

  • Roteer links (video’s, afbeeldingen)
  • Markeringen (afbeeldingen, pdf’s)
  • Maak pdf aan (tekstbestanden, afbeeldingen)
  • Kort in (video’s)
  • Converteer afbeelding (afbeeldingen)
  • Verwijder achtergrond (afbeeldingen)

Deze ingebakken snelle taken zijn handig, maar de echte kracht van de Quick Actions zit ‘m in dat je ze helemaal zelf kunt configureren. Daar gaan we nu naar kijken.

Bekijk ook
Met dit trucje trek je een object uit foto’s los van de achtergrond

Met dit trucje trek je een object uit foto’s los van de achtergrond

De iPhone, iPad en Mac hebben een handige functie waarmee je de achtergrond uit een foto kan halen. Je kunt in een paar handelingen alleen het onderwerp uit een foto uitlichten, zonder dat je daar een speciale app voor moet installeren. In deze tip lees je hoe dit werkt.

Je eigen Snelle taak maken: snel het formaat van een afbeelding wijzigen

Je kunt ook zelf een Quick Action maken. Dat is vooral nuttig voor taken die je vaak uitvoert. Als voorbeeld leggen we uit hoe dit werkt als je de afmetingen van een afbeelding wilt wijzigen. Je kunt dat doen via de Voorvertoning-app, maar dat kan maar met één afbeelding tegelijk. Door hier een snelle taak van te maken, kun je het op honderden afbeeldingen tegelijk toepassen. Met behulp van het programma Automator leggen we stap voor stap uit hoe je deze taak configureert. Zo werkt het:

  1. Open de ingebouwde Automator-app.
  2. Klik op Nieuw document.
  3. In het venster dat vervolgens opent, kies je voor Snelle taak als type voor je document.
  4. In de rechterkolom vind je bovenaan een keuzemenu bij ‘Takenreeks ontvangt huidige’. Klik op Automatisch (tekst) en selecteer Afbeeldingsbestanden.
  5. Selecteer uit de linkerkolom Bestanden en mappen en dubbelklik vanuit de middelste kolom op Haal geselecteerde Finder-onderdelen op.
Snelle taak maken met Automator
  1. Ga weer naar de linkerkolom en open Foto’s. Dubbelklik vervolgens in de middelste kolom op Vergroot/verklein afbeelding. Je krijgt de vraag of je de bestanden die je aanpast in een aparte map wil hebben, zodat het origineel niet wordt aangetast. De gewijzigde afbeelding zal in een aparte folder worden geplaatst. Beslis voor jezelf of je dat nodig vindt.
  2. In de rechterkolom kies je bij het onderdeel Vergroot/verklein afbeelding de gewenste breedte in pixels.
  3. Sla nu de snelle taak op. Ga via de menubalk naar Archief en selecteer Bewaar. Wij hebben gekozen deze taak ‘Afbeelding naar 1280px’ te noemen, want dat is immers wat de taak doet.

Dit was uiteraard slechts een voorbeeld en je zou nog veel meer kunnen doen. Zo zou je ook nog de naam van het bestand kunnen laten wijzigen en het plaatje een kwartslag draaien. Bekijk vooral eens de opties in Automator om wegwijs te worden met alle mogelijkheden.

Met deze handige Finder-tip kun je een stuk sneller werken, mits je het goed toepast. Het kan ook goed helpen om mappen altijd bovenaan te zetten in Finder. Zo kun je sneller navigeren door je bestanden. In onze tip lees je hoe je dat instelt.

Bekijk ook
Zo plaats je mappen altijd bovenaan in de Finder op de Mac

Zo plaats je mappen altijd bovenaan in de Finder op de Mac

Op de Mac kun je de Finder zo instellen, dat mappen altijd bovenaan geplaatst worden in de verschillende kolommen. Dit voorkomt dat je mappen verstopt zitten tussen alle andere bestanden. In deze tip lees je hoe dit werkt.

Finder

Finder op de Mac gebruik je om bestanden te bekijken en te beheren. Finder is standaard beschikbaar op elke Mac en is het kloppend hart van macOS, het besturingssysteem van de Mac. In de Finder vind je een overzicht van programma's, apps, documenten en nog veel meer. We hebben allerlei handige tips voor Finder, zodat je meer overzicht houdt.

Finder