Standaardprogramma instellen

Zo kun je een ander standaardprogramma instellen op de Mac

Als je dubbelklikt op een bestand in de Mac Finder, dan zal het bestand worden geopend met het programma wat hier standaard voor wordt gekozen. Bij afbeeldingen is dat Voorvertoning en bij een audiobestand wordt de Muziek-app gestart. Je kunt echter zelf aangeven welke software je bij welk bestandstype wilt gebruiken.

Ander standaardprogramma instellen op de Mac

Als je op de Mac dubbelklikt op een bestand, dan wordt het standaard ingestelde programma geopend. Meestal zal dat een van de meegeleverde programma’s van Apple zelf zijn, maar je kunt dit helemaal zelf regelen voor elk type bestand. Zo kun je een jpg-bestand ook standaard met Pixelmator, Photoshop openen, of een tekstdocument in Word of een zelfgekozen teksteditor in plaats van Pages. In macOS kun je zelf bepalen welk standaard programma je gebruikt om een bepaald type bestand te openen. In deze tip leggen we uit hoe je dat instelt. Daarnaast kun je (net als in iOS) zelf kiezen welke apps als standaard browser en mailprogramma worden gebruikt.

Eenmalig een ander programma kiezen

Er is een verschil tussen een bestand eenmalig openen met een ander programma of altijd. We beginnen met het eenmalig openen. Zo werkt het:

  1. Klik met de rechtermuisknop op het bestand (of gebruik Ctrl-klik in de Finder).
  2. Kies daarna Open met….
  3. Selecteer het gewenste programma. Staat het er niet bij? Klik dan op Andere.

Je bestand wordt deze keer geopend met het door jou gekozen programma. De volgende keer als je dit bestandstype opent, zal het weer met het standaardprogramma gebeuren. Wil je dat het voor altijd wordt veranderd? Lees dan verder.

Ander standaardprogramma kiezen

Heb je een specifiek bestand dat je altijd met een bepaald programma wilt openen, dan kun je dit zelf instellen. Dit doe je als volgt:

  1. Rechtsklik (of Ctrl-klik) in de Finder op het bestand.
  2. Kies Toon info.
  3. Nu opent het infovenster van dit bestand. Hierin staan alle metadata, waaronder ook de optie die bepaalt met welk programma dit bestand standaard wordt geopend.
  4. Scrol naar de optie Open met en klik op het pijltje om open te klappen.
  5. Klik op een geschikt programma, waarmee je de bestanden van dit type voortaan wilt openen.
Software kiezen bij openen op de Mac

Standaardprogramma voor alles wijzigen

Standaard programma voor alle bestanden aanpassen Mac

In bovenstaand scherm kun je ook ervoor kiezen om altijd alle bestanden van een bepaald type te openen met het programma dat je zojuist hebt gekozen. Klik hiervoor op de knop Wijzig alles. Finder vraagt of je dit zeker weet. Klik op Ga door om het standaardprogramma voor dit type bestanden definitief aan te passen naar je eigen keuze.

Standaard webbrowser wijzigen in macOS

Op een soortgelijke manier kun je ook de standaard browser van de Mac wijzigen voor het openen van linkjes. Dit doe je als volgt:

  1. Ga naar  > Systeeminstellingen > Bureaublad en Dock.
  2. Bij Standaardwebbrowser staat nu Safari.
  3. Klik erop en kies een andere webbrowser.

Om een andere webbrowser zoals Google Chrome te kunnen selecteren moet deze natuurlijk wel geïnstalleerd zijn.

Standaard e-mailapp wijzigen

Gebruik je liever niet de standaard Mail-app van Apple, dan kun je dit wijzigen binnen de app zelf. Zo werkt het:

  1. Ga in Mail naar Mail > Instellingen.
  2. Op het tabblad Algemeen vind je de standaard e-mailapp.
  3. Wijzig dit naar een andere app die je hebt geïnstalleerd.

Staat de app niet in de lijst, klik dan op Selecteer en blader om de juiste app te vinden.

Haal meer uit de Mac Finder met deze tips:

Bekijk ook
Quick Actions: snelle taken uitvoeren in de Finder op de Mac

Quick Actions: snelle taken uitvoeren in de Finder op de Mac

Met Snelle taken (Quick Actions) kun je vanuit de Finder snelle bewerking op bestanden uitvoeren, zonder dat je hiervoor een apart programma hoeft te starten. In deze tip leggen we uit hoe Quick Actions werken en hoe je ze kunt gebruiken op de Mac.

Safari

Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport, het aanmaken van Safari-profielen en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.

Safari