Hoeveel tijd breng jij in daglicht door? De Apple Watch kan het je vertellen
We zitten een groot deel van de dag binnenshuis naar schermen te staren. Vooral voor kinderen zou het goed zijn als ze vaker buitenspelen, in daglicht. Het zorgt voor productie van vitamine D, maar verkleint ook de kans dat je al op jonge leeftijd een bril nodig hebt. Je kunt natuurlijk zelf bijhouden hoeveel tijd je in daglicht besteedt, maar waarom zou je dat zelf doen als je horloge dat ook voor je kan doen? Met een geschikte Apple Watch weet je zo hoeveel tijd jij in daglicht besteedt.
Geschikte modellen voor tijd in daglicht meten
Om de functie te kunnen gebruiken, heb je een van deze modellen nodig:
- Apple Watch Series 6 of nieuwer
- Apple Watch SE 2022 (2e generatie) of nieuwer
- Apple Watch Ultra (alle modellen)
Ook heb je minimaal watchOS 10 en iOS 17 nodig. Gebruik je een van deze Apple Watches met een oudere iPhone die niet naar iOS 17 of nieuwer bijgewerkt kan worden, dan kan je de functie helaas niet gebruiken.
Hoeveelheid daglicht meten met je Apple Watch
Om de hoeveelheid daglicht te meten hoef je niets te doen. Je hoeft dus geen schakelaar om te zetten of de functie te activeren. Het enige wat je moet doen is de Apple Watch dragen en zorgen dat deze niet bedekt is door een dikke jas of lange mouwen. Na een paar dagen heeft de Apple Watch voldoende metingen verzameld om een grafiek te laten zien:
Zo zie je hoeveel tijd je buiten in daglicht hebt doorgebracht:
- Open de Gezondheid-app op je iPhone.
- Ga naar het tabblad Gegevens.
- Tik op Geestelijk welzijn.
- Tik op Tijd in daglicht.
- Je ziet nu hoeveel tijd je in daglicht hebt doorgebracht per dag, week, maand of een langere periode.
De functie is beschikbaar sinds iOS 17 en watchOS 10. Je kunt via de grafieken dus tot en met zomer 2023 (op z’n vroegst) gegevens terugkijken. Er zijn geen historische metingen van vóór watchOS 10 beschikbaar. Wel kun je handmatig data invoeren en met de knop Wijzig kun je een andere Apple Watch kiezen (mocht je meerdere hebben).
Een groot nadeel is dat deze functie minder goed zal werken als je lange mouwen draagt en als je in de wintermaanden een dikke jas met handschoenen draagt. Het daglicht kan dan niet doordringen tot de sensoren in de Apple Watch.
Waarom daglicht?
Uit studies blijkt dat kinderen die te veel tijd binnenshuis doorbrengen, sneller last kunnen krijgen van bijziendheid. Ook ontwikkelen hun ogen zich niet optimaal. Daglicht zorgt bovendien voor de productie van vitamine D, dat goed is voor je immuunsysteem, de bloeddruk en stress verlaagt, zorgt dat je beter slaapt en dat wonden sneller genezen. Buitenshuis ben je ook wat actiever door te wandelen en fietsen, waardoor je minder snel last krijgt van overgewicht. Volle zon is niet nodig: ook in de schaduw of op een bewolkte dag heeft daglicht een positief effect op je lichaam.
Hoeveel uren in daglicht is aanbevolen?
Het International Myopia Institute, dat zich bezighoudt met bijziendheid, adviseert het volgende:
- Schoolgaande kinderen: 80-120 minuten per dag buitenshuis
- Volwassenen: 10-30 minuten per dag buitenshuis
Daglicht meten van jezelf of kinderen
Vooral voor kinderen is blootstelling aan voldoende daglicht dus cruciaal. Heb je een kind met een eigen iPhone en Apple Watch, dan is het eenvoudig om regelmatig even in de Gezondheid-app te checken of er wel genoeg tijd buitenshuis is doorgebracht.
Heeft het kind alleen een Apple Watch en geen iPhone, dan wordt het wat lastiger. Apple biedt weliswaar Gezinsconfiguratie, maar dit werkt nog steeds niet bij Nederlandse en Belgische providers.
Tijd in daglicht uitschakelen op Apple Watch
De functie voor het meten van de tijd in daglicht, staat standaard ingeschakeld. Als je het om wat voor reden dan ook wil uitzetten, moet je deze stappen volgen:
- Open de Instellingen-app op de Apple Watch.
- Ga naar Privacy en beveiliging > Gezondheid.
- Scroll naar Tijd in daglicht en tik erop.
- Zet de schakelaar uit.
Apple doet nog meer om het risico op bijziendheid te verlagen. Zo is er de functie Schermafstand, om te zorgen dat je niet te dicht met je neus op het scherm van een iPhone of iPad zit. Je leest er meer over in onze aparte tip.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple Watch
De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.
- Alles over de Apple Watch
- Apple Watch-modellen
- Apple Watch kopen
- Apple Watch 4G kopen
- Refurbished Apple Watch kopen
- Apple Watch vergelijken
- Apple Watch in roestvrij staal
- Apple Watch-horlogebandjes
- Apple Watch repareren
- Apple Watch Ultra: het topmodel
- Apple Watch SE voor instappers
- watchOS: het besturingssysteem van de Apple Watch
- Bekijken bij Apple