Noodherstel iPhone iOS 16

Veiligheidscontrole bij onveilige thuissituatie: zo stop je met data delen

Zit je in een bedreigende thuissituatie en ben je het helemaal zat? Dan kun je met Veiligheidscontrole snel stoppen met het delen van locatie en andere data, zodat je een veilige plek kunt zoeken. Zonder dat je door een partner kan worden gevolgd via de iPhone.

Veiligheidscontrole bij onveilige thuissituaties

Tijdens de aankondiging van veiligheidscontrole op de iPhone legde Apple veel nadruk op het belang van een veilige woon- en leefomgeving. In sommige relaties komt een moment dat het je allemaal te veel wordt en dat je weg wilt uit de huidige situatie. Maar wat als je je locatie hebt gedeeld met mensen die niet het beste met jou voor hebben? Dan wordt ontsnappen uit je huidige leefomgeving wel heel moeilijk. Apple heeft samen met hulpverlenende instanties aan een oplossing gewerkt, om te zorgen dat je snel de banden met bepaalde mensen, toestellen en apps kunt verbreken. Het resultaat is Veiligheidscontrole en het zit standaard in iOS 16 en nieuwer. De functie kan ook van pas komen als je alle apps in één keer de toegang tot persoonlijke gegevens wil ontnemen, zoals locatie.

Bij een acute noodsituatie bel je 112. Heb je vermoedens van huiselijke geweld of ben je zelf slachtoffer? Dan kun je in Nederland gratis bellen met het nummer 0800-2000, alle dagen van de week. In Vlaanderen kun je elke werkdag tussen 9:00 en 18:00 uur terecht op het nummer 1712.

Wat doet Veiligheidscontrole en Noodherstel op de iPhone?

Voordat je hiermee aan de slag gaat is het goed om te kijken of dit wel de functie is die je nodig hebt. Deze functie is bedoeld voor mensen die bepaalde gegevens delen met anderen (bijvoorbeeld een partner) en hier per direct mee willen stoppen. Ook kun je controleren of je echt alles gestopt hebt. Wil je naar een andere omgeving gaan en zeker weten dat de andere persoon niet meer kan zien waar je bent, welke foto’s je maakt en wat je in je agenda zet? Dan is dit wat je nodig hebt.

De belangrijkste apps waarvan het delen wordt gestopt, zijn deze: Agenda, Foto’s, Zoek mijn, Notities, Gezondheid en Woning. Je kunt deze apps gewoon nog gebruiken, maar als bijvoorbeeld iets gedeeld had met je partner, zal dit wel worden gestopt. Bekijk een volledig overzicht op de website van Apple.

Let op dat deze functie niet werkt met sociale media. Volg je elkaar dus bijvoorbeeld op Instagram, dan zul je dat handmatig moeten aanpassen.

Veiligheidscontrole en Noodherstel: zo werkt het

Dit is hoe je de veiligheidscontrole op de iPhone doet en eventueel het delen van bijvoorbeeld je locatie stopt. Je vindt het in iOS 16 en nieuwer, dus update je iPhone als je de functie niet ziet. Zo werkt het:

  1. Open de Instellingen-app.
  2. Tik op het Privacy en beveiliging-menu en kies hier Veiligheidscontrole.
  3. Tik op Stop snel als je haast hebt. Kies anders voor Noodherstel om het stap voor stap te doen.
  4. Kies vervolgens bij het Veiligheidscontrole-startscherm voor Beheer delen en toegang. Ook hier kun je kiezen voor Stop snel of het doorlopen van stappen voor het delen van toegang tot apps en gegevens.

Goed om te weten: de personen krijgen geen melding dat je bent gestopt met het delen van je locatie en andere data. Maar ze kunnen na verloop van tijd wel erachter komen dat je niet meer in de Zoek mijn-app te vinden bent.

Veiligheidscontrole en noodherstel op de iPhone

Voor het uitvoeren van veel stappen is een wachtwoord, Face ID of Touch ID vereist. De optie Stop snel is voor situaties waarbij je snel weg wilt uit een bedreigende situatie. Heb je wat meer tijd en wil je rustig kijken met wie je nu eigenlijk je gegevens deelt, dan neem je de uitgebreidere route. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je vriendschappelijk uit een relatie bent gestapt en niet langer gegevens wilt delen met je ex.

Je kunt bij de uitgebreide route selecteren met wie je allemaal iets deelt. Daarna kun je per situatie aangeven of je dat nog steeds wil doen of dat je wil stoppen. Aan het einde kun je je Apple ID wachtwoord wijzigen en je Face ID of Touch ID opnieuw instellen. Ook kun je je SOS-contactpersonen herzien.

Bekijk ook
SOS-contactpersonen toevoegen op de iPhone: breng je naasten op de hoogte in noodsituaties

SOS-contactpersonen toevoegen op de iPhone: breng je naasten op de hoogte in noodsituaties

Op de iPhone kun je contactpersonen kiezen die op de hoogte worden gebracht als jij je in een noodsituatie bevindt. In deze tip lees je hoe dat werkt en hoe het eruit ziet.

Noodherstel komt ook van pas als je voor alle apps op je iPhone in één keer wil stoppen met het delen van gegevens zoals je locatie, toegang tot je agenda en dat soort zaken. In feite wordt met Noodherstel alle instellingen bij Instellingen > Privacy weer uitgezet. Dus niet alleen locatie en agenda, maar ook toegang tot Bluetooth, microfoon, camera etcetera. Het is daarbij alles of niets: je schakelt toegang tot alle instellingen voor alle apps (en personen) in één keer uit.

Waarom Veiligheidscontrole voor iPhone belangrijk is

We hopen natuurlijk dat je de Veiligheidscontrole nooit in een noodsituatie nodig hebt. Maar ook onder normale omstandigheden kan het nuttig zijn om eens rustig al je instellingen langs te lopen en te kijken met welke personen en apps je nu eigenlijk je data deelt. Het kan zijn dat een vriendschap op een gegeven moment is verwaterd, waardoor het niet meer logisch is om deze persoon als SOS-contact aan te houden.

Veiligheidscontrole iPhone iOS 16

Normaal moet je daarvoor heel wat instellingen af en veel mensen weten niet waar alles precies zit. Zo moet je om te stoppen met het delen van je locatie in de Zoek mijn-app zijn, maar je vindt de SOS-contactpersonen op een heel andere plek. Ook kan het zijn dat je iets over het hoofd ziet. Daardoor kan iemand alsnog achterhalen waar je bent of waar je naartoe gaat. Met de ‘paniekknop’ regel je alles in één keer.

Wil je meer over dit onderwerp weten, dan heeft Apple een Nederlandstalige Gebruikershandleiding voor persoonlijke veiligheid, waarin wordt uitgelegd hoe je je gegevens veilig houdt. Bij een acute noodsituatie bel je 112. Heb je vermoedens van huiselijke geweld of ben je zelf slachtoffer? Dan kun je in Nederland gratis bellen met het nummer 0800-2000, alle dagen van de week. In Vlaanderen kun je elke werkdag tussen 9:00 en 18:00 uur terecht op het nummer 1712.