Alles over visionOS testen met de nieuwste beta
visionOS zelf testen doe je zo
Apple heeft inmiddels meerdere beta’s van visionOS uitgebracht, die je kunt testen op de Vision Pro-headset of op de Mac. Ook kun je gebruik maken van de Software Development Kit (SDK), waarmee iedereen aan de slag kan met het maken van software voor de Vision Pro. Hieronder vertellen we je welke beta’s er al zijn verschenen en waar je de benodigde software en tools vindt.
Beta’s van visionOS: wat kun je ermee?
Er zijn sinds de release van de Vision Pro-headset in februari 2024 meerdere beta’s verschenen. De nieuwste versie is deze:
- visionOS 2 beta (te testen sinds juni 2024)
Deze beta is te testen op de headset zelf en op een Mac, zodat ook mensen zonder Vision Pro de interface kunnen bekijken en verschillende functies testen. De ervaring is natuurlijk wel heel anders als je het op een Mac probeert, maar dat geldt ook voor onderstaande afbeelding met de verschillende omgevingen. Je krijgt een indruk hoe het eruit kan komen te zien en of bepaalde functies werken, maar het wow-effect ontbreekt. En de keuken op de foto is niet jouw keuken, waardoor je minder het gevoel krijgt dat alles in jouw eigen omgeving plaatsvindt.
Voor ontwikkelaars is het echter een prima manier om alvast een nieuwe app te ontwikkelen en te kijken of bepaalde functies technisch gezien werken, voordat ze het daadwerkelijk op een echte Vision Pro gaan testen.
Zo kun je visionOS beta’s zelf testen
Er zijn twee manieren om de visionOS beta’s zelf te proberen: op de headset zelf of op een Mac. We bespreken beide mogelijkheden.
#1 visionOS testen op een Vision Pro
Om mee te doen aan het betaprogramma voor Apple Vision Pro doe je het volgende:
- Open de Instellingen-app op de Vision Pro.
- Ga naar General > Software Update.
- Vink Beta Updates aan.
- Vink visionOS Developer Beta aan.
Je kunt nu teruggaan naar het scherm voor software-updates in de Instellingen-app en de nieuwste beta verschijnt vanzelf in beeld.
#2 visionOS testen op een Mac
Als je zelf aan de slag wilt gaan met visionOS en je hebt nog geen Vision Pro-headset, dan kun je ook testen op een Mac. Je kunt dan bekijken hoe de menu’s eruit zien en hoe de interactie van de Vision Pro werkt, zonder dat je ook maar een cent hoeft uit te geven. Je hoeft ook geen betaald developer account te hebben. Dit doe je door de software developer kit (SDK) van visionOS te downloaden op je Mac. Dankzij de SDK zijn sl diverse nieuwe functies ontdekt, bijvoorbeeld hoe de virtuele omgevingen eruit zien.
Om visionOS te testen op de Mac moet je naar de developer-website van Apple gaan en de nieuwste versie van Xcode installeren. Dit zijn de minimale vereisten:
- Een Mac met Apple Silicon
- visionOS Beta Simulator Runtime (.dmg bestand)
- Command Line Tools for Xcode 15
- Font Tools for Xcode 15
Vervolgens kun je aan de slag gaan met de speciale simulator voor visionOS. Apple biedt op deze pagina ook nog wat meer tools, zoals de Reality Composer en Reality Converter, die je mogelijk ook nodig hebt om je project te realiseren.
Reality Composer Pro is een app waarmee je je 3D-content voor visionOS kunt voorbereiden en als preview kunt bekijken. De Reality Converter geeft je de mogelijkheid om AR-bestandsformaten te converteren van .obj, .gltf en .usd naar het standaard USDZ-formaat. Je kunt dit ook gebruiken om eigenschappen van de textuur aan te passen. Met de USDZ-tools heb je een collectie Python-scripts voorhanden om USD-conversies te doen. Tenslotte kunnen de AR Quick Look-plugin en de Unity 3D development tools van pas komen.
Maar wellicht ben je alleen geïnteresseerd in hoe het eruit ziet en blijf je bij de visionOS-simulator hangen. Wil je hulp bij het maken van je visionOS-app, dan biedt Apple je diverse tools en virtuele meetups om aan de slag te gaan.
Human Interface Guidelines voor visionOS
Om designers en ontwikkelaars op weg te helpen heeft Apple ook de Human Interface Guidelines voor Vision Pro uitgebracht. Hiermee krijg je aanwijzingen hoe een goede visionOS-app eruit moet zien: benaderbaar en vertrouwd, maar tegelijk moet het ook een bijzondere ervaring bieden en je omringen met mooie content, nieuwe mogelijkheden of spannende avonturen. Apple adviseert om de content niet te druk te maken, waardoor mensen zich overweldigd zouden kunnen voelen. Verder is het onverstandig als mensen tijdens het gebruik moeten rondlopen of anderszins bewegen. Je zou dan kunnen struikelen of iets kunnen omgooien en bovendien kun je gedesoriënteerd raken.
Alles over visionOS lees je in ons overzicht. Je kunt ook verder lezen over de Vision Pro headset.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Vision Pro
Vision Pro is de eerste headset van Apple voor spatial computing. Deze headset combineert augmented reality met virtual reality en heeft allerlei standaard ingebouwde apps die je kent van de iPhone, iPad en Mac, maar dan in een virtuele omgeving, geprojecteerd in je echte omgeving. Hij is sinds 2 februari 2024 in de VS verkrijgbaar voor een prijs vanaf $3.499,-. Andere landen volgen later.
- Alles over Apple Vision Pro
- Vision Pro releasedatum
- Vision Pro prijs in euro's
- Leuke details over Apple Vision Pro
- Vision Pro toegankelijkheidsfuncties
- Goedkopere Apple Vision-headset in 2025
- Alles over visionOS
- Optic ID: de verificatiemethode van de Vision Pro
- Digital Crown op de Vision Pro
- Persona: een virtuele versie van jezelf op Vision Pro
- Vision Pro bedienen