Zo bescherm je jezelf (of kinderen) tegen gevoelig materiaal op iPhone en iPad
Oorspronkelijk was de waarschuwing voor gevoelig materiaal ingevoerd om te voorkomen dat kinderen te maken krijgen met ongepaste foto’s. Maar sinds iOS 17, iPadOS 17 en macOS Sonoma kun je ook jezelf beschermen tegen afbeeldingen die over het randje gaan. Zoiets kan met opzet of per ongeluk zijn gestuurd, maar feit blijft: jij wil het niet zien. Je kunt de bescherming tegen gevoelig materiaal inschakelen met de stappen in deze tip.
Wat is Waarschuwing gevoelig materiaal?
De functie ‘Waarschuwing gevoelig materiaal’ is bedoeld om gebruikers te beschermen tegen mogelijk aanstootgevende of verontrustende inhoud. Hierbij wordt lokaal op je toestel machine learning gebruikt om afbeeldingen en video’s te herkennen die gevoelig materiaal kunnen bevatten. Het kan daarbij gaan om geweld, seksuele inhoud of andere verontrustende beelden. Hiervan krijg je alleen een onscherpe miniatuur te zien met een waarschuwingslabel. Je kunt vervolgens zelf bepalen of je de afbeelding wilt zien.
De waarschuwing voor gevoelig materiaal kan niet álle gevoelige inhoud wegfilteren, want er kan zomaar een foto doorheen glippen waarop geen wapens, bloed of naakt te zien is, maar die jij wel verontrustend vindt. Het is bovendien per persoon verschillend wat wel en niet acceptabel is. Apple wil vooral een extra beschermlaag bieden zodat je tijdens het chatten of videobellen niet zomaar iets te zien krijgt, wat ongepast is.
Waar word je beschermd?
De volgende toepassingen en apps bieden ondersteuning voor ‘Waarschuwing gevoelig materiaal’. In principe kunnen ook apps van derden dit ondersteunen, maar daar is nog geen sprake van. Voorlopig werkt het alleen hier:
- AirDrop
- Berichten
- Contacten (contactposters)
- FaceTime-berichten
Waarschuwing gevoelig materiaal inschakelen op iPhone en iPad
Zo kun je deze functie inschakelen:
- Open de Instellingen-app op je device.
- Ga naar Privacy en beveiliging.
- Tik op Waarschuwing gevoelig materiaal.
- Zet de schakelaar aan bij Waarschuwing gevoelig materiaal.
- Vink aan welke functies je wilt inschakelen, bijvoorbeeld AirDrop.
- Eventueel kun je aangeven dat je Apple wilt helpen deze functie te verbeteren.
Op dezelfde manier kun je de functie weer uitschakelen, als je vindt dat het toch allemaal een beetje te betuttelend is. Er is helaas geen manier om de gevoeligheid van het materiaal in te stellen, het is een alles-of-niets-systeem.
Dit gebeurt er als je naaktbeelden ontvangt
Staat de functie aan en ontvang je (mogelijk) naaktbeelden, dan wordt het desbetreffende materiaal alleen vaag weergegeven, met daarin de tekst “Dit is mogelijk gevoelig”. Je kunt op het waarschuwingsteken tikken om eventuele bronnen met hulp te raadplegen. Je kunt de inhoud altijd nog bekijken door op Toon te tikken.
Soms kan het gebeuren dat materiaal onjuist als gevoelig gemarkeerd wordt. In dat geval kun je altijd op Toon tikken. Je kunt Apple helpen de functie te verbeteren door de schakelaar bij Verbeter ‘Waarschuwing gevoelig materiaal’ in te schakelen. Je vindt dit bij Instellingen > Privacy en beveiliging Waarschuwing gevoelig materiaal.
Gerelateerd aan deze functie is de optie Communicatieveiligheid. Dit is in principe hetzelfde, maar er is een verschil: Communicatieveiligheid is bedoeld om kinderen te beschermen (via Schermtijd), terwijl Waarschuwing bij gevoelig materiaal ook voor jezelf gebruikt kan worden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!