Wil je de publieke beta van watchOS 11 installeren? Dit is waar je rekening mee moet houden
Met een (publieke) beta krijg je toegang tot nieuwe functies, nog voordat Apple deze voor iedereen uitgebracht heeft. Dat kan ook op de Apple Watch, met een publieke beta van watchOS. Dat betekent dat iedereen die het aandurft een watchOS-beta kan testen, zelfs als je geen ontwikkelaar bent. Ben je wel ontwikkelaar, dan kan je ook de daarvoor bedoelde beta testen. Maar je moet wel met een aantal zaken rekening houden als een beta van watchOS gaat installeren. In deze tip lees je hoe je je moet voorbereiden op de publieke beta van watchOS 11, wat je nodig hebt en hoe je deze installeert.
Waarschuwing vooraf voor publieke beta watchOS
Zoals voor elke betaversie geldt, kan het installeren van een (publieke) watchOS-beta problemen geven. Functies werken nog niet altijd even goed, apps kunnen vastlopen of niet werken en er kunnen batterijproblemen optreden. Voordat je een beta installeert, moet je dus eerst altijd de afweging maken of dit geen probleem voor jou is. We adviseren dan ook altijd om een beta alleen te installeren op een toestel dat je niet elke dag nodig hebt. Dat geldt ook voor de Apple Watch, al heb je mogelijk geen oudere Apple Watch liggen die je als testtoestel kunt gebruiken.
Bovendien moet de iPhone waar de Apple Watch aan gekoppeld is, ook de nieuwste iOS-betaversie draaien. Een beta van watchOS 11 kan je alleen combineren met een beta van iOS 18, bijvoorbeeld. Als je je iPhone wil downgraden van de iOS 18 beta naar de stabiele versie van iOS 17, betekent dit dat je een Apple Watch met de beta van watchOS 11 niet meer kunt gebruiken. Je kunt de nieuwste beta van watchOS 10 wel combineren met een niet-betaversie van iOS 17.
Een andere belangrijke waarschuwing voor het testen van watchOS-beta’s, is dat je niet kan downgraden naar een vorige officiële versie. Nadat je de beta op je Apple Watch geïnstalleerd hebt, kun je dus alleen de eerstvolgende beta’s en de daarop volgende officiële versies installeren. Heb je spijt van de beta en wil je terug naar de huidige officiële versie, dan kan dat dus niet. Daarom kun je een Apple Watch met de beta van watchOS 11 ook niet meer gebruiken als je de gekoppelde iPhone terugzet van een beta van iOS 18 naar een stabiele versie van iOS 17. Hou daar rekening mee voordat je een watchOS beta gaat installeren.
In een beta kunnen bovendien nog fouten zitten, dus mogelijk werkt de Apple Watch niet helemaal zoals je gewend bent. Het heeft geen zin om daarover bij Apple, ons of andere fora te klagen. Wat wel helpt is Apple feedback geven via de speciale app op je iPhone.
Hoewel je geen backup kan terugzetten van de Apple Watch, raden we je wel altijd aan om een backup van je Apple Watch te maken.
Dit heb je nodig voor de watchOS beta
Om de watchOS 11 (publieke) beta te installeren, heb je het volgende nodig:
- Apple Watch Series 6 of nieuwer, Apple Watch SE (2e generatie) of Apple Watch Ultra
- iPhone XS of nieuwer met de betaversie van iOS 18
Je hebt dus niet alleen een Apple Watch nodig, maar ook een iPhone die draait op de gelijktijdig uitgebrachte betaversie van iOS als je de beta van watchOS 11 wil gaan gebruiken. Hoewel je een iOS-beta wel kan downgraden naar de meest recente stabiele versie, geldt dat niet voor watchOS-beta’s. Als je de iOS-beta downgrade naar de laatste publieke release, kun je de Apple Watch niet meer gebruiken totdat je weer kiest voor een beta of de uiteindelijke publieke release van (in dit geval) iOS 18 uit komt.
Je kan deze zomer ook nog een beta van watchOS 10 (watchOS 10.6 beta, om exact te zijn) installeren. Om de watchOS 10 (publieke) beta te installeren, heb je het volgende nodig:
- Apple Watch Series 4 of nieuwer
- iPhone XS of nieuwer met de nieuwste betaversie van iOS
Een beta van watchOS 10.6 is wel te combineren met bijvoorbeeld de meest stabiele versie van iOS (iOS 18.1).
watchOS beta installeren: stappenplan voor (publieke) beta
De watchOS 11 beta is sinds 10 juni 2024 beschikbaar voor ontwikkelaars. De publieke beta van watchOS 11 is sinds 15 juli 2024 te installeren. Je kan ook nog de meest recente watchOS 10 publieke beta testen. In beide gevallen volg je deze stappen.
Het installeren van de publieke beta werkt als volgt:
- Zorg ervoor dat je iPhone bijgewerkt is naar de meest recente publieke beta van iOS. In het geval van watchOS 11 is dat de publieke beta van iOS 18 (zodra dat mogelijk is).
- Ga naar Apple’s betawebsite en meld je aan met je Apple ID.
- Ga op de iPhone naar de Watch-app en tik op Algemeen > Software-update > Bèta-updates.
- Vink de optie van de gewenste beta aan (watchOS 11 Public Beta of watchOS 10 Public Beta)
- Ga terug naar Software-update en wacht tot de nieuwste beta verschijnt. Tik op Download en installeer om de beta te installeren.
Ben je ontwikkelaar en wil je de beta van watchOS installeren? Dan doe je dat zo:
- Zorg ervoor dat de iPhone bijgewerkt is naar de meest recente beta, in het geval van watchOS 11 de beta van iOS 18.
- Ga naar de ontwikkelaarswebsite van Apple en log in met je account. Zorg ervoor dat dit account in aanmerking komt voor het ontvangen van ontwikkelaarsbeta’s.
- Ga op de iPhone naar de Watch-app en tik op Algemeen > Software-update > Bèta-updates.
- Vink de optie bij Developer Beta aan. Eventueel kun je hier ook nog inloggen met een apart ontwikkelaarsaccount, mocht jouw eigen Apple ID daar niet voor gebruikt worden.
Hou er in alle gevallen dus rekening mee dat het niet mogelijk is om je Apple Watch te downgraden. Zodra de definitieve publieke versie van de watchOS-beta beschikbaar is, kun je die downloaden via de gebruikelijke manier. Wil je dan niet meer verder testen? Je moet dan de optie Uit bij watchOS-beta’s aanvinken via Instellingen > Algemeen > Software-update > Bèta-updates.
Meer over het installeren van andere beta’s lees je in onze overige artikelen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
watchOS
watchOS is het besturingssysteem van de Apple Watch. watchOS heeft talloze functies, zoals wijzerplaten, apps, bediening van sensoren en nog veel meer. Ontdek in dit overzicht de nieuwste functies en tips, zodat je meer uit je Apple Watch haalt!