Tomirrow wil je helpen met kassabonnen opslaan, maar is onduidelijk over privacy

De Nederlandse bonnen-app Tomirrow wil de plek worden waar winkels hun digitale betaalbewijzen naartoe sturen. Daarbij word je wel naar veel persoonlijke gegevens gevraagd.
Bastiaan Vroegop -

TomirrowDe Nederlandse iOS-app Tomirrow wil ervoor zorgen dat je niet langer een bon uit de winkel hoeft mee te nemen. Winkels die zijn aangesloten bij de app kunnen digitaal het aankoopbewijs toesturen, die volgens de ontwikkelaar dezelfde juridische eigenschappen heeft als een geprinte bon.


Tomirrow staat al sinds 2014 in de App Store, maar is pas vanaf deze week serieus te gebruiken. Kijkshop is namelijk als eerste winkelketen begonnen met het ondersteunen van de app. De winkel spreekt nog van een pilot: op het moment wordt Tomirrow enkel in een aantal filialen gebruikt, met de intentie om in 2015 de app in alle vestigingen te gebruiken.

De app lijkt een handige manier om je bonnetjes altijd digitaal op zak te hebben, maar geeft bij het eerste gebruik wel het gevoel dat je daar de nodige privégegevens voor moet inleveren. Bij het opstarten van de app moet je een account maken en wordt naar veel persoonlijke informatie gevraagd. Zo wil deze winkelbonnetjes-app ook weten in welke straat van welke stad je woont en wat je huidige burgerlijke staat is. Hierbij ben je alleen verplicht om je e-mailadres en wachtwoord in te vullen, maar het registratieformulier van de app is wat onduidelijk. Onderaan de pagina wordt pas gevraagd naar de verplichte gegevens, waar ook pas staat vermeld dat de rest optioneel is.

De privacyvoorwaarden van de app zijn nergens te bekennen bij de registratie: deze moet je opzoeken op de website van de dienst. Het is daarom tijdens de registratie onduidelijk wat Tomirrow met je data wil doen. In de voorwaarden belooft het bedrijf je gegevens niet aan derden te verkopen, maar in de tekst staat ook de volgende passage:

Verder geeft u toestemming dat wij de persoonlijke gegevens die u online verstrekt alleen delen met aangesloten retailers, die gebruik maken van de Tomirrow omgeving.

Dit betekent in theorie dat andere winkels ook je registratiedata zouden mogen bekijken én gebruiken, mits ze zich bij Tomirrow aansluiten. In de praktijk zal dat echter nooit gebeuren, belooft Bernard van der Vloed van Tomirrow aan iCulture:

Je gegevens worden alleen gedeeld met de winkels waarbij je een aankoop hebt gedaan. Het mag van ons nooit gebeuren dat bijvoorbeeld de Bruna je gegevens mag inzien omdat je eens iets hebt gekocht bij de Kijkshop.

Met de data wil Tomorriw op termijn gepersonaliseerde aanbiedingen laten zien. Zo kan een winkel die je eerder hebt bezocht je bijvoorbeeld wijzen op nieuwe producten die je wellicht interessant vindt. Het moet het voor winkels ook makkelijker maken om klanten bijvoorbeeld over terugroepacties te informeren.

Via Marketingtribune.

Informatie

Laatst bijgewerkt
15 januari 2015 om 15:24
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 11 reacties

  1. Alles draait tegenwoordig om reclame,op je afgestemd,of te wel,de aanbieding die niet nodig hebt.
    Dus data graaien !!!!!!

  2. Wat een r*k naam Tomirrow. Mijn hoofd wil de hele tijd tomorrow zien. Ik denk dat het concept al bij de naam de verkeerde kant is opgegaan…..

    Bonnen digitaal opslaan….
    Wie kent bijvoorbeeld https://smappit.nl?
    Dat doet dit ook al een tijdje , maar een doorslaand succes lijkt het niet.

    De kleine toegevoegde waarde van deze oplossingen weegt vind ik niet op tegen alle commerciële aanbiedingen, die je er gedwongen bij gaat krijgen.

    Just my 3 cents 😉

  3. Dit kan toch ook al met ieder programma om tekst of afbeeldingen via de camera te scannen naar een pdf.

  4. Mooi en slim initiatief. Het moet stoppen met het gezeik over data privacy. Je bent interessant als profiel niks meer en niks minder. Gerichter reclame hoort omarmt te worden.

  5. Sommige winkels krijg je per mail je bon opgestuurd!
    dat is veel beter.

  6. Dit is wel een erg nutteloze app.
    Deze is veel handiger en zinvoller

    Hier heb ik me zonder te bedenken, direct voor aangemeld.

  7. Als het dan allemaal niet de bedoeling is qua onduidelijkheid over de voorwaarden, waarom passen ze die dan niet aan zodat ze explicieter zijn? Registratieschermpje aanpassen, tekst van de voorwaarden aanpassen en klaar. Simpel toch? Ik sla voorlopig nog even over.

  8. Met de data wil Tomorriw op termijn gepersonaliseerde aanbiedingen laten zien.

    En hier draait natuurlijk alles om. Niets mooie achterliggende motieven, uiteindelijk gaat het om financieel gewin. Hiermee in zee gaan zal een wereld aan spam opleveren. Dit kun je beter per winkel apart regelen. Koop ik iets bij Paradigit dan gaat de factuur naar m’n email, omdat ik in het klantenbestand sta (en natuurlijk toestemming gegeven heb). Daar gaan ze goed mee om, nog nooit spam met aanbiedingen of zo ontvangen.

  9. Origineel geplaatst door SR
    Mooi en slim initiatief. Het moet stoppen met het gezeik over data privacy. Je bent interessant als profiel niks meer en niks minder. Gerichter reclame hoort omarmt te worden.

    Oh, dat hoort zo? Of jij vindt dat zo?…. Want zoals ik het zie, moet ik helemaal niks.

  10. De voorwaarden zijn juist heel duidelijk en netjes op de home page gezet. Niets onduidelijk aan.

    Als ervaringsdeskundige kan ik vertellen dat je anoniem kunt blijven, geen enkel probleem.

    Indien je geen reclame wil. Top, ook geen enkel probleem. Staat netjes in een tabje in de app. Niet op klikken. Dan zie je nooit een aanbieding.

    Volgens mij moeten de critici het eerst proberen en daarna vertellen wat ze er van vinden.

    Oh ja als laatste voetnoot: Je kunt ook gewoon een papieren bon vragen.

  11. Wat een rare reacties zeg! Een aantal echt heel kort door de bocht.

    Ben benieuwd of het goed werkt en ga het gewoon maar eens uitproberen. Zou voor mij best handig kunnen zijn.

    En ik heb me er nog niet goed in verdiept, maar mijn indruk is dat dit nou juist een app is waar je zelf kunt kiezen hoeveel van je eigen privacy je wilt blootgeven. En volgens mij sturen ze je per mail of push helemaal geen aanbiedingen, maar kun je die zelf bekijken als je dat wilt.

    Mijn oordeel geef ik wel als ik het uitgeprobeerd heb. Jammer wat dat betreft dat het alleen nog de Kijkshop is die het gebruikt. Als het daarbij blijft heeft het weinig toegevoegde waarde.

    @rick: Kijk dat zou ik nou juist niet willen, dan hebben ze mijn emailadres en benik bang dat ik juist allemaal spam of reclame ga krijgen…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.