TZOA waarschuwt over luchtkwaliteit en UV-straling
Ben je bezorgd over de luchtkwaliteit in de stad? Dan is er straks een accessoire waarmee je via je iPhone kunt aflezen of de luchtkwaliteit goed is en of er bijvoorbeeld veel fijnstof in de lucht is. Sensoren in de TZOA meten ook de luchtvochtigheid, temperatuur, pollen en de UV-straling. Je kunt de onderzoeksresultaten uploaden, zodat er met de metingen van alle gebruikers een kaart ontstaat van de luchttoestand in een stad.

Wil je meedoen, dan kun je via Kickstarter een bestelling plaatsen voor net geen honderd euro. Het team achter TZOA is druk bezig met het maken van prototypes, voorzien van verschillende sensoren. In de zomer van 2015 hopen de makers klaar te zijn met TZOA, zodat de eerste exemplaren naar de Kickstarter-investeerders kunnen worden gestuurd.
TZOA slaat alarm als de luchtkwaliteit in jouw omgeving verslechtert of als de luchtvochtigheid te hoog wordt. Dat kan het moment zijn om een raampje open te zetten. De TZOA kan tijdens de donkere maanden ook waarschuwen voor een tekort aan daglicht, waardoor je een vitamine D-tekort zou kunnen oplopen. Je draagt het accessoire als een speldje op je kleding. TZOA kan vooral interessant zijn voor mensen die last hebben van astma of hooikoorts, maar ook voor mensen die gewoon geïnteresseerd zijn in schone lucht. Binnenshuis kan de luchtkwaliteit namelijk ook ongunstig beïnvloed worden door een open haard of door te koken.
Meer info: Kickstarter
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Doet me erg denken aan dit project.
Het lijkt inderdaad op dat grote (wetenschappelijke) project om met mobiele devices op je iPhone het fijnstof te meten in Nederland. Maar met dit apparaat kan je het voortdurend meten, zowel binnen als buiten. Ik vraag me wel af of het ding continue meet, of dat je op iets moet drukken of zo. Want je beweegt voortdurend overal heen en wilt wel weten voor welke plek je meetresultaten gelden. Het wordt me niet zo duidelijk hoe dat wordt aangegeven.
Ik heb er grote interesse in. Tussen mij en (wellicht) de grootste fijnstofverspreider van Nederland – Tata Steel – zit maar één duin en we hebben regelmatig met extra ‘ongelukjes’ te maken, maar ook met gewoon een te hoog niveau aan fijnstof. Ik teken in voor dit project!
Altijd erg leuk dit soort metingen te kunnen doen, maar wat moet je met het resultaat? Vragen of de locale fabriek even op pauze wil gaan? Raam dicht?
En elke sensor (vooral dit soort) heeft last van vervuiling en moet zeer regelmatig gekalibreerd worden, hoe doe je dat thuis?
Bedankt voor de reacties!
@MacAanZee: Excuses, ik ben met behulp van vertaler.
Bedankt voor de interesse!
Het apparaat doet continue metingen , een keer per minuut bij de meeste, om de batterij te sparen. Er zal optie om minder vaak te sporen om de batterij te verlengen. We werken aan manier om vaker op te sporen als je snel bewegen, misschien op een fiets.
@joran: Smart vraag! We maken gebruik van een optische sensor die slechts dient men oorspronkelijke kalibratie. Er zijn andere apparaten die deze goed doen.
Voorbij het bouwen van een kaart vervuiling en het verstrekken van aanbevelingen, geloven we bewustwording is een katalysator voor positieve verandering.