Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts
Tim Cook tijdens Apple Event 2021

Tim Cook: alles over de CEO van Apple

Tim Cook is CEO van Apple sinds augustus 2011. Op deze pagina lees je meer over wie hij is, wat zijn werkzaamheden als CEO inhouden en wat hij voorheen deed, binnen en buiten Apple.

Wie is Tim Cook?

Tim Cook (1960) is sinds augustus 2011 aangesteld als Chief Executive Officer (CEO) en bestuursvoorzitter van Apple. In deze rol is hij eindverantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen het bedrijf en het gezicht van Apple tijdens optredens in de media. Ook stuurt hij de rest van het managementteam aan, legt verantwoording af aan de Raad van Toezicht en neemt hij de belangrijke besluiten, al dan niet in overleg met andere topmensen binnen Apple. Denk daarbij aan de overname van Beats en de samenwerking met IBM.


Tim Cook is de opvolger van Steve Jobs, die de charismatische oprichter die op 5 oktober 2011 is overleden aan alvleesklierkanker. Gedurende Jobs’ ziekte was Cook meerdere malen plaatsvervangend CEO, met als belangrijkste verschil dat hij toen nog geen belangrijke besluiten nam.

Tim Cook in Apple Park-kantine

Andere managementstijl dan Steve Jobs

Hoewel Cook gezien werd als de rechterhand van Steve Jobs, is zijn manier van leidinggeven toch anders. Jobs werd omschreven als een keiharde, soms meedogenloze CEO die zich nauw bemoeide met het design van de producten. Tim Cook houdt vast aan de basisprincipes van Jobs, maar als voormalige Chief Operating Officer (COO) is hij meer een man van de processen en niet van de producten. Hij houdt zich dan ook veel minder opdringerig met de ontwikkeling van nieuwe producten bezig. Een goede ‘boekhouder’ is Tim Cook wel: onder zijn leiding gaat het Apple financieel erg voor de wind en worden telkens omzetrecords gebroken. Maar volgens critici gaat dat ten koste van innovatie en passie.

Er zijn vier gebieden waar de invloed van Cook te merken is:

  • Beveiliging en privacy: Sinds Tim Cook CEO is, heeft hij steeds benadrukt dat je gegevens bij Apple veilig zijn. Dit is onder andere te merken aan nieuwe functies in iOS en in de open brief over privacy die Cook in 2015 publiceerde.
  • Vertrouwen: Tim Cook vindt het belangrijk dat klanten de Apple-producten kunnen vertrouwen. Dit bleek onder andere uit de excuusbrief die Cook verstuurde na klachten over Apple Maps.
  • Gelijkheid en ethiek: Sinds Tim Cook aan de macht is, legt Apple sterk de nadruk op gelijke rechten en goede werkomstandigheden.
  • Milieu: Alle datacenters van Apple werken met schone energie, zoals zonnepanelen. Cook haalde hiervoor Lisa Jackson in huis, het voormalige hoofd milieuzaken van de overheid.

Opvallend is ook dat Apple meer naar buiten is gaan treden, sinds Cook aan het roer staat. Ook topmensen als Craig Federighi (software) zijn vaker in de media te zien. Tevens geeft Apple sinds een aantal jaren meer geld uit aan goede doelen.

Tim Cook op Apple Park

Onder Cook’s leiding zijn er flinke verschuivingen in het management geweest. Zo vertrok Scott Forstall als hoofd iOS/software en werd voormalig Burberry CEO Angela Ahrendts aangesteld om Apple Retail te reorganiseren. Volgens geruchten kon designer Jony Ive na de dood van Steve Jobs zijn draai niet meer vinden en stapte op.

Apple heeft in het Tim Cook-tijdperk enkele flinke overnames gedaan, waaronder overname van Beats Electronics in 2014. Daarnaast speelden er enkele belangrijke conflicten en (rechts)zaken, zoals de geruchtmakende FBI-zaak waarin Apple weigerde om de FBI toegang te geven tot de iPhone van een terrorist.

Tim Cook’s vroege jaren bij Apple

Cook is al heel wat jaren werkzaam voor Apple. In 1998 vroeg Steve Jobs hem om bij het bedrijf te komen werken, aanvankelijk als Senior Vice President for Worldwide Operations. In die rol slaagde hij erin om het aanbod beter op de vraag te laten aansluiten en tegelijkertijd de kosten onder controle te houden. Ook gaf hij enige tijd leiding aan Apple’s Mac-afdeling.

Tim Cook Chinese Muur

Later kreeg hij als Chief Operating Officer (COO) de algehele dagelijkse leiding over alle bedrijfsprocessen: van het verkoop- en productieproces tot ondersteunende diensten. Als COO wist hij de toeleveringsketen van Apple zodanig te stroomlijnen dat er minder onnodige voorraden werden aangelegd. In zijn periode als COO was Tim Cook regelmatig interim-CEO tijdens ziekteverlof van Steve Jobs, totdat hij in 2011 definitief de CEO-rol op zich nam.

Volgens geruchten wil Tim Cook blijven zitten tot de volgende grote productcategorie van Apple. Het zou hierbij kunnen gaan om een AR/VR-bril of (minder geloofwaardig) een zelfrijdend voertuig. Zijn vertrek zou tussen 2025 en 2028 kunnen plaatsvinden. Aangezien Tim Cook inmiddels de zestig is gepasseerd lijkt dat een prima moment om van pensioen te gaan genieten. Een mogelijke opvolger is Jeff Williams, ook al is die ook al aardig op leeftijd.

Periode vóór Apple

Voordat Cook zich in 1998 bij Apple aansloot, had hij al een aardige loopbaan achter zich. Zo heeft hij bij computerfabrikant Compaq gewerkt. Hier was hij verantwoordelijk voor onder meer voorraadbeheer. Ook werkte Cook zo’n 12 jaar lang voor IBM, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor productie en distributie van IBM computers in Noord- en Latijns-Amerika. Tim Cook heeft een MBA behaald aan Duke, een universiteit waar hij regelmatig terugkeert voor speeches en andere plichtplegingen. Ook haalde hij een Bachelor of Science-graad in industriële engineering.

Hier lees je over enkele andere topmensen van Apple:

Informatie

Laatst bijgewerkt
maart 2022
Onderwerp