ClassKit: alles over Apple voor het onderwijs
Wat is ClassKit?
Met ClassKit kunnen ontwikkelaars gemakkelijker apps voor het onderwijs maken. Met deze apps is het bijvoorbeeld mogelijk om schoolboeken te vervangen en toetsen voortaan digitaal te laten plaatsvinden. Ook kunnen docenten de voortgang van studenten zien. ClassKit werd aangekondigd in maart 2018 tijdens een educatief event van Apple.
- Wat is ClassKit?
- Waarom ClassKit?
- Wat kun je met ClassKit?
- Wie kan ClassKit gebruiken?
- ClassKit: voordelen
- Hoe zit het met de privacy van scholieren?
- Meer onderwijs bij Apple
Waarom ClassKit?
Apple heeft al veel meer raamwerken uitgebracht voor ontwikkelaars, zoals ARKit voor augmented reality-toepassingen, SiriKit voor het gebruik van Siri in apps en ResearchKit voor het ontwikkelen van apps voor gezondheidsonderzoek. ClassKit is een soortgelijk raamwerk, maar dan gericht op het onderwijs. Er is documentatie beschikbaar voor ontwikkelaars die ClassKit in hun apps willen inbouwen.
De Classroom-app die ClassKit mogelijk maakt.
Apple kondigt regelmatig nieuwe frameworks aan, als onderdeel van de iOS SDK, de softwareontwikkelkit waarmee je apps maakt. Deze frameworks zijn vrij te gebruiken door ontwikkelaars. Een van de bekendste is UIKit, waar elke app gebruik van maakt om de interface te kunnen tonen. Deze frameworks bieden standaard functionaliteit aan ontwikkelaars zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Met ClassKit wil Apple een framework bieden met standaardfuncties die vaak in het onderwijs nodig zijn.
Wat kun je met ClassKit?
Ontwikkelaars kunnen met ClassKit apps maken waarmee bijvoorbeeld examens afgelegd kunnen worden. De antwoorden die studenten in een app invullen worden via iCloud naar de docent gestuurd. Studenten zitten tijdens het examen in een beperkte modus, waardoor ze tijdens een examen maar één app kunnen gebruiken. Ze kunnen de app niet verlaten. Dit is een beetje vergelijkbaar met de functie begeleide toegang, waarbij kinderen een bepaalde app niet mogen verlaten.
De bijbehorende Schoolwork-app houdt de voortgang van je studieresultaten bij. Ook kunnen docenten hierin werk toepassen aan scholieren. Zij kunnen op hun beurt zien welke taken ze hebben en direct doorklikken naar de juiste delen van een app. Eerder bracht Apple al de Classroom-app uit, waarmee docenten kunnen zorgen dat op de schermen van alle studenten dezelfde content te zien is.
Wie kan ClassKit gebruiken?
ClassKit is gericht op ontwikkelaars en onderwijsinstituten, die iPhone- en iPad-apps voor het onderwijs bouwen. Ontwikkelaars kunnen op eigen initiatief met ClassKit aan de slag gaan en de mogelijkheden onderzoeken. Hiervoor moet je wel geregistreerd ontwikkelaar zijn. Het werkt op iPads met iOS 11 en later, dus ook op de al wat oudere iPads.
ClassKit voordelen
Dit zijn een aantal voordelen van ClassKit:
- Meer gemak voor ontwikkelaars: met het raamwerk zijn talloze functies al voorgedefinieerd. Ontwikkelaars maken daardoor gebruik van één oplossing en hoeven niet elk voor zich het wiel opnieuw uit te vinden.
- Centraal lessen samenstellen. Docenten kunnen makkelijk lesprogramma’s samenstellen met content vanuit verschillende apps; al dit lesmateriaal wordt verzameld binnen Schoolwork. Scholieren kunnen daar hun taken zien en direct doorklikken naar het juiste onderdeel van een app.
- Meer innovatieve goede apps voor het onderwijs. Als Apple de basisfuncties van educatieve apps al beschikbaar stelt, kunnen ontwikkelaars zich richten op het uitdokteren van unieke functies. Dit levert kwalitatief betere apps op, omdat ontwikkelaars meer tijd hebben voor innovatie.
- Nooit meer spieken tijdens examens. Met ClassKit kunnen docenten het scherm blokkeren, zodat studenten tijdens een toets of examen niet in andere apps kunnen spieken.
- Nooit meer antwoorden kwijt. Het excuus ‘Ik had mijn antwoorden wel ingeleverd, maar ik weet niet waar het gebleven is’ geldt vanaf nu niet meer. Antwoorden op poetsvragen worden via iCloud gesynchroniseerd, zodat je niet meer afhankelijk bent dat de data maar op één locatie staat.
- Meer inzicht voor docenten. Docenten zien wie er al klaar is met een toets en hoeveel tijd iemand nodig had. Je zou zelfs kunnen zien welke vragen wat meer tijd kostten, zodat een docent kan achterhalen welke vragen te moeilijk of te makkelijk waren.
Hoe zit het met de privacy van scholieren?
Bij het ontwerpen van ClassKit en Schoolwork zegt Apple rekening te hebben gehouden met privacy van scholieren. Gegevens over de voortgang en presentaties van scholieren kunnen worden alleen uitgewisseld als ze gebruik maken van een Apple ID dat wordt beheerd door zijn of haar school. Daarnaast heeft een docent alleen toegang tot gegevens van zijn leerlingen die gaan over een taak (een onderdeel van een app) die hij heeft toegewezen aan de leerling in kwestie.
Meer onderwijs bij Apple
Eerder voerde Apple in iOS 9.3 al allerlei nieuwe functies voor het onderwijs in, zoals de Classroom-app. Deze app maakt het makkelijk om alle iPads in de klas tegelijk te bedienen. Een docent kan bijvoorbeeld op alle iPads hetzelfde scherm openen, zodat iedereen direct bij de les is en niet eerst door apps hoeft te bladeren. Een docent kan de iPads ook (tijdelijk) vergrendelen, zodat ze geen bron van afleiding zijn.
Daarnaast heeft Apple School Manager uitgebracht, waarmee docenten de verschillende iPads van scholieren kunnen beheren. En het werd op scholen mogelijk om meerdere gebruikersaccounts op een iPad te gebruiken. Deze functie is nog niet beschikbaar voor gewone gebruikers. We interviewden destijds een aantal scholen en makers van schoolsoftware over deze nieuwe onderwijsfuncties.
Wel is het de vraag of Apple nog op tijd komt met deze aankondigingen, want in de klaslokalen heeft Google met z’n Chromebooks al een stevige voet aan de grond gekregen. Door de goedkope Chrome OS laptops en tablets wordt het lastiger voor Apple om ermee te concurreren. Om de acceptatie van iPads in de klas aan te moedigen doneert Apple regelmatig grote aantallen iPads. Vaak gebeurt dit bij scholen die zich inzetten voor achtergestelde groepen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!