Genmoji in iOS 18

Alles over Genmoji in iOS 18: unieke emoji voor elke situatie

In iOS 18 hebben emoji iets unieks gekregen: als je tussen de talloze emoji nog steeds niet de juiste hebt kunnen vinden, maak je er gewoon zelf eentje. Dit moet je weten over Genmoji!

Genmoji is een van de Apple Intelligence-functies die in iOS 18.2 beschikbaar komen. Hiermee kun je op de iPhone unieke emoji-karakters maken om in je gesprekken te gebruiken. Genmoji zien eruit als gewone emoji, maar worden speciaal gemaakt. Het zijn geen afbeeldingen, maar pictogrammen die gebruik maken van de Unicode Standaard. Het leuke is dat je ook opdracht kunt geven om een emoji van Tim Cook of Joe Biden te maken. En je kunt zelfs je moeder of een vriend omzetten naar een Genmoji. Belangrijk om te weten is dat Genmoji afhankelijk is van de uitrol van Apple Intelligence in de EU. En het werkt voorlopig alleen als je je iPhone op Engels instelt.

Genmoji op twee manieren

Er zijn twee manieren om een Genmoji te maken:

  • Je gebruikt de naam van een persoon uit je adresboek, bijvoorbeeld: “Daniel in astronautenpak” of “mama als coureur”.
  • Je tikt een omschrijving in, bijvoorbeeld: “eekhoorn als dj” of “smiley met komkommerplakjes op de ogen”.

In beide gevallen wordt er een unieke afbeelding gegenereerd op basis van de omschrijving. Vind je de afbeelding die Apple aanvankelijk heeft gemaakt niet leuk, dan kun je vegen om andere opties te bekijken met bijvoorbeeld een ander kapsel of een bredere glimlach.

Genmoji maken in iOS 18
Een persoon uit je adresboek als coureur, of een smiley met komkommerplakjes: het kan allemaal met Genmoji.

Je kunt de Genmoji vervolgens in een iMessage-bericht zetten of delen als een sticker of tapback-reactie. Het is goed mogelijk dat Apple niet wil dat je de opdracht geeft: “Tim Cook met afgerukt hoofd”. Ook zul je minder bekende personen eerst met foto in je adresboek moeten zetten of als persoon in de Foto’s-app markeren.

De reeds gemaakte Genmoji verschijnen in een overzicht links van de normale emoji.

Genmoji achter de schermen

In een WWDC 2024-workshop over Genmoji is te zien hoe Apple deze functie heeft geïmplementeerd. Er is een API (applicatieprogrammeerinterface) uitgebracht met de naam NSAdaptiveImageGlyph, speciaal voor Genmoji en andere afbeeldingen zoals stickers en Memoji. Deze zorgt ervoor dat ze zich gedragen als normale emoji. Ze zijn vierkant en zijn in meerdere resoluties beschikbaar. Verder zijn ze voorzien van extra metadata. Genmoji kunnen worden gebruikt in normale tekst, net zoals de standaard emoji. Daarbij houden ze rekening met de regelhoogte en de tekstopmaak. Overal waar je rijke tekst kunt gebruiken, kun je Genmoji opnemen in de tekst (ze kunnen dus niet worden gebruikt in platte tekst zonder opmaak). Ook kunnen ze worden gekopieerd en geplakt in andere teksten. En je kunt ze als sticker gebruiken.

Genmoji in chatbericht
Genmoji in chatbericht: als tapback en in geschreven tekst.

Wat als het andere apparaat geen Genmoji ondersteunt?

Genmoji hebben veel overeenkomsten met emoji. Toch zijn ze niet helemaal gelijk. Stuur je een Genmoji naar iemand die een oudere versie van iOS, iPadOS of MacOS gebruikt, dan zal de Genmoji als tekstomschrijving verschijnen. Dit geldt ook voor apps die geen rijke tekst ondersteunen. Op apparaten van andere fabrikanten die Genmoji niet ondersteunen, zoals Android-smartphones, zullen de afbeeldingen ook niet te zien zijn.

Genmoji iOS 18

Genmoji: oneindig veel emoji

Het maken van zelfgekozen emoji is een leuke nieuwe toevoeging in iOS 18, al zullen sommige mensen vinden dat er al keuze genoeg is uit emoji. Het zorgt er in ieder geval voor dat je meer vrijheid hebt en niet hoeft te wachten tot jouw gewenste emoji eindelijk wordt toegevoegd in de officiële lijst.

Het toevoegen van officiële emoji via het Unicode Consortium is namelijk een tijdrovend proces: eerst moeten er voorstellen worden gedaan, waaruit na verloop van tijd een selectie wordt gemaakt. Een paar maanden later verschijnt dan de lijst met de officiële keuze. Vervolgens duurt het vaak nog een halfjaar jaar totdat de emoji daadwerkelijk in iOS en op andere platformen verschijnen. In juli 2023 werd bijvoorbeeld bekendgemaakt dat de limoen-emoji officieel was goedgekeurd. Daarna duurde het nog tot maart 2024 (met de release van iOS 17.4) dat we deze emoji daadwerkelijk konden gaan gebruiken.

Genmoji overzicht

Apple Genmoji vs Google Emoji Kitchen

Apple is niet de eerste met een emoji-maker, want sinds september 2023 kun je gebruik maken van de Emoji Kitchen van Google. Hiermee kun je zelf je emoji-combinaties maken in de Google-zoekfunctie. Zo kun je bijvoorbeeld een panda met een cowboyhoed maken of een boos kijkende pompoen.

Dit werkt op een totaal andere manier: je krijgt een raster met tientallen bestaande emoji te zien en kunt daarbij twee stuks uitkiezen:

Google Emoji Kitchen

Dit werkt een stuk primitiever: je kunt steeds maar twee emoji combineren en hebt daarbij de keuze uit een beperkt aantal emoji. Om de tool te starten tik je ‘Emoji Kitchen’ in de zoekfunctie van Google, waarna je op de knop ‘Aan de slag’ klikt. Na het combineren van twee emoji kun je het resultaat kopiëren en via het klembord ergens anders plakken. Je kunt het vervolgens als een sticker in een bericht of document plakken.

Apple’s Genmoji bieden veel meer mogelijkheden: je kunt in ieder geval drie eigenschappen noemen (bijv. dier + kleding + activiteit) en misschien zelfs meer. Omdat de functie nog niet te testen is, weten we niet wat het maximum is. Verder zien de afbeeldingen van Apple er iets verfijnder uit, maar dat kan komen omdat we meer aan de emoji-stijl van Apple gewend zijn.

Genmoji hangen trouwens nauw samen met een andere functie, Image Playground. Hiermee kun je grotere afbeeldingen genereren op basis van een omschrijving. In een aparte gids besteden we hier aandacht aan.

Bekijk ook
Image Playground: dit is Apple’s tool voor het maken van originele afbeeldingen

Image Playground: dit is Apple’s tool voor het maken van originele afbeeldingen

Als onderdeel van Apple Intelligence krijgt de iPhone in iOS 18 de functie Image Playground. Daarmee kan je zelf afbeeldingen genereren, bijvoorbeeld tijdens chatgesprekken.

Meer over iOS 18

iOS 18 is de grote nieuwe iPhone-update van 2024. In iOS 18 vind je talloze nieuwe functies, waaronder een vernieuwd beginscherm, een opnieuw ontworpen Bedieningspaneel en talloze vernieuwingen in standaardapps zoals Berichten, Foto’s en Mail. Ook zit er een nieuwe Wachtwoorden-app in. Apple Intelligence, het nieuwe systeem voor slimme functies, is een belangrijk onderdeel van iOS 18 maar is nog niet beschikbaar in de EU. De geschikte toestellen voor iOS 18 zijn de iPhone XS en nieuwer. iOS 18 is inmiddels beschikbaar voor iedereen met een geschikt toestel. Lees ook ons artikel met interessante iOS 18-details en ontdekkingen voor meer geheime functies of onze uitgebreide iOS 18 review met ervaringen.

Emoji

Emoji zijn kleine afbeeldingen die je in een chat of op sociale media kunt gebruiken. Er zijn duizenden emoji: van smileys met allerlei gezichtsuitdrukkingen tot eten, voorwerpen, beroepen en nog veel meer. Er zijn ook emoji in allerlei huidskleuren, haarkleuren en geslachten. Elk jaar komen er weer tientallen nieuwe emoji bij. Speciale varianten zijn de animoji en Apple's eigen Memoji.

Emoji