Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts
Meerdere foto's selecteren en delen op Instagram

Instagram: alles over deze populaire foto-app

Instagram is dé bekende sociale media-app voor iPhone en Android. Met filters geef je je foto's een bijzonder uiterlijk, je maakt Stories of deelt een live video. Deze pagina vertelt er alles over.

Alles over Instagram

Instagram is één van de meest populaire smartphone-apps, met miljoenen gebruikers. Aanvankelijk was Instagram vooral bekend van de fotofilters, waarmee je je foto’s een bijzonder effect kon geven. Dit werd nog versterkt door het vierkante formaat, dat doet denken aan oude Polaroidfoto’s. Inmiddels is de app uitgegroeid tot een belangrijk sociaal netwerk. Instagram heeft ook geleid tot een nieuw type gebruiker: influencers, die in zorgvuldig gestylde foto’s en video’s laten zien hoe hun perfecte leventje eruit ziet, op momenten dat de camera meekijkt. Dit heeft ook schaduwkanten. Wat je met Instagram allemaal kunt doen lees je in dit uitlegartikel.

Wat is Instagram?

Instagram is begonnen als een eenvoudige iPhone-app waarmee je foto’s kon opleuken met kleurenfilters, randen en eenvoudige bewerkingen. De belangrijkste concurrent was op dat moment Hipstamatic. Al vanaf het begin draaide het om likes: mensen kunnen je foto leuk vinden door een hartje te geven. Toen Instagram aankondigde een Android-app uit te brengen, dreigden veel iPhone-gebruikers van het eerste uur op te stappen, waaronder Apple-topman Phil Schiller. Ze verwachtten dat de komst van Android-gebruikers zou leiden tot minder smaakvolle foto’s. Die storm waaide echter snel over.

Opmerkingen op Instagram filteren

Aanvankelijk was Instagram nog een zelfstandig bedrijf, maar in 2012 werd het voor 1 miljoen dollar overgenomen door Facebook. Op dat moment waren er al meer dan 30 miljoen gebruikers. Tegenwoordig loopt het aantal gebruikers in de honderden miljoenen.

Sinds 2013 is het ook mogelijk om op Instagram video’s te plaatsen. Die mochten in eerste instantie maar 15 seconden lang zijn, maar dit is inmiddels opgerekt tot een minuut. Influencers en bedrijven mogen zelfs video’s plaatsen met een lengte tot 60 minuten en livevideo’s mogen ook langer dan een minuut zijn. In 2016 werd de app verder uitgebreid met Stories, een diashow van staande foto’s en video’s die na 24 uur vanzelf verdwijnen. Dit was een reacties op de groeiende populariteit van Snapchat. Gaandeweg heeft Instagram steeds meer functies van Snapchat, TikTok en andere populaire apps gekopieerd, waaronder livestreams.

In de loop van de tijd zijn wat losse apps verschenen, zoals Bolt, Hyperlapse en Boomerang. Deze zijn later weer opgedoekt en de functies zitten nu in de gewone Instagram-app.

Lees al onze artikelen over Instagram

Instagram app inloggen

Instagram downloaden

Instagram is gratis beschikbaar als iPhone-app. Na vele jaren wachten is er nog steeds geen Instagram op de iPad en het lijkt er ook niet te komen. Volgens Instagram is er te weinig belangstelling vanuit gebruikers en hebben ze het te druk met andere functies. Wel kun je Instagram via je browser gebruiken, bijvoorbeeld op de desktop.

Instagram Reels

Naast foto’s en gewone video’s kun je op Instagram ook Reels maken. Dit zijn korte video’s die in feite een reactie zijn op de populariteit van TikTok. Het gaat hier om korte grappige video’s die maximaal 15 seconden lang mogen zijn. Je kunt ze voorzien van allerlei effecten. Net als bij TikTok speelt muziek een belangrijke rol. Je kan zoeken in de muziekbibliotheek van Instagram, maar je kunt ook eigen audio toevoegen. Andere mogelijkheden om de video leuker te maken zijn AR-effecten, timers en countdowns en meer. Je kan ook video’s aan elkaar koppelen om te zorgen voor een grappig effect, waarbij het net lijkt alsof een object over gaat van de ene video naar de andere.

Instagram Reels.

Het opnemen van een Reel kan in een serie van clips, maar ook meerdere tegelijk. Na het maken van je Reel kun je deze delen op je profiel of zichtbaar maken in het aparte Explore-deel van Instagram. Bij het posten kan je zelf de hoofdfoto kiezen en je onderschrift en hashtags toevoegen, net als bij een gewone video dus. Op je profiel vind je vervolgens een apart Reels-tabblad, waar al je video’s verzameld worden. Stuur je hem door naar je eigen feed, dan staat hij ook gewoon tussen je andere posts. De Reels combineren met Stories is ook mogelijk. In dat geval verdwijnt deze automatisch na 24 uur.

Meer weten over Instagram?

Deze tips en gidsen helpen je verder op weg!

Informatie

Laatst bijgewerkt
maart 2022
Onderwerp