MFi: alles over Apple’s keurmerk voor accessoires
Apple MFi Certified: alles over goedgekeurde accessoires
Wil je weten of een bepaald iPhone-accessoires wel veilig is? Door te letten op het MFi-logo weet je zeker dat een accessoire is goedgekeurd door Apple, waardoor je minder kans loopt op schade. Er zijn heel wat goedkope accessoires op de markt, waarbij er soms sprake is van nep. Goedkope accessoires lijken misschien een goede deal vanwege de lage prijs, maar ze kunnen ook onveilig zijn en brand veroorzaken. Apple biedt daarom een licentieprogramma, genaamd MFi (Made for iPhone).
Wat is MFi?
MFi staat voor ‘Made for iPhone/iPod/iPad’. Apple introduceerde al in januari 2005 een dergelijk keurmerk onder de naam ‘Made for iPod’. Dit was bedoeld voor allerlei iPod-accessoires. Na de komst van de Lightning-connector in september 2012 veranderde Apple de naam in MFi. Het gaat om een licentie- en certificeringsprogramma, dat bedoeld is voor accessoiremakers. Volgens geruchten rekent Apple ongeveer $4 aan royalties per accessoire, die de fabrikanten doorberekenen aan de eindklant.
MFi-accessoires zijn vooral hardware-aansluitingen zoals de Lightning- of usb-c-poort, maar het kan ook gaan om software. MFi omvat bijvoorbeeld ook AirPlay, waarmee je draadloos content kunt streamen. Het MFi-programma geldt bijvoorbeeld voor speakers, smart home-apparaten, gamecontrollers, fitnessapparaten, opladers en kabels. Ontwikkelaars en accessoiremakers kunnen zich hier aanmelden.
Ontwikkelaars die accessoires voor HomeKit op de markt willen brengen, moeten dit laten goedkeuren via een ander programma.
Wat is een MFi-chip?
Om een accessoire goedgekeurd te krijgen voor MFi moet de fabrikant een speciale chip inbouwen. Dit is een authenticatie-chip die kan vaststellen of het om een officieel goedgekeurd accessoire gaat. Is deze chip niet aanwezig, dan is het mogelijk dat het accessoire niet goed kan communiceren met je iPhone, iPod of iPad. Meestal zijn MFi-chips nodig voor opladers en kabels, maar er zijn ook gamecontrollers met MFi-keurmerk.
Hoe weet je of iets MFi goedgekeurd is?
Nog geen 10% van de accessoiremakers neemt deel aan het MFi-programma, dus het kan lastig zijn om de juiste accessoires te vinden. Bovendien moet je oppassen voor namaak: je vindt in koopjeswinkels soms origineel uitziende Apple-oordopjes en -kabels die niet van echt zijn te onderscheiden. Heb je een accessoire van een gerenommeerd merk in een betrouwbare winkel gevonden en staat er een MFi-merkje op, dan mag je er vanuit gaan dat het om een origineel gaat.
Voordat je een accessoire koopt, controleer je in ieder geval of het MFi-logo op de verpakking staat:
Je kunt ook te maken krijgen met een ouder logo:
Vaak staat er ook ‘Designed by Apple in California’ op de verpakking, al is deze tekst natuurlijk gemakkelijk na te maken.
Daarnaast hebben kabels vaak een opdruk met 12-cijferig serienummer. Apple heeft een eigen supportartikel met tips hoe je een nagemaakt accessoire kunt onderscheiden van een echte. Daarnaast hebben wij een artikel over hoe je MFi-accessoires kunt herkennen.
Aanwijzingen dat je accessoire niet MFi is
Sluit je een kabel aan en krijg je meteen een melding dat de kabel niet is goedgekeurd, dan is dat al een waarschuwing dat je niet met een MFi-accessoire te maken hebt. Soms krijg je deze melding terwijl je een officiële kabel gebruikt. Dit kan te maken hebben met beschadigingen of vuil in de Lightning-poort, waardoor niet alle puntjes contact kunnen maken.
Andere problemen die erop wijzen dat een kabel of oplader niet MFi-gekeurd is, zijn:
- Oververhitting: de oplader of de iPhone wordt erg warm tijdens het opladen.
- Langzaam laden: het duurt een eeuwigheid voordat je iPhone is opgeladen.
- Slechte kwaliteit: de connector zit slordig aan de kabel, of de afwerking is knullig.
- Problemen met opladen of synchroniseren: werkt de kabel of oplader niet goed, dan kan het zijn dat deze van mindere kwaliteit is.
We hebben een apart artikel over het controleren van MFi-accessoires. Apple heeft een webpagina waar je kunt nalezen welke merken en accessoires MFi-goedgekeurd zijn. Deze database lijkt alleen niet zo vaak te worden bijgewerkt.
Waarom je geen goedkope troep moet kopen
Apple vraagt een royalty van $4 voor elke connector die in MFi-accessoires wordt gebruikt. Dit maakt het accessoire natuurlijk wel wat duurder. Een kabel die minder dan 5 euro kost, kan onmogelijk MFi-goedgekeurd zijn, omdat de fabrikant dan helemaal niets meer zou verdienen.
Vandaar dat de Lightning-accessoires die je van fabrikanten als Belkin, Griffin en Anker koopt, vaak wat duurder in aanschaf zijn, maar ook veiliger. Je loopt niet het risico dat er kortsluiting optreedt (met alle gevolgen van dien), de kabels zijn goed getest en er zijn kwalitatief betere componenten gebruikt. We schrijven regelmatig over onveilige kabels en wat je kunt doen om te voorkomen dat jouw toestel beschadigd raakt door goedkope opladers. In onze tip lees je hoe je namaak Apple-kabels kunt herkennen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!