Tap to Pay: alles over de betaalfunctie voor de iPhone [FAQ + video]
We kennen inmiddels allemaal wel Apple Pay, de functie waarmee je via je iPhone kan betalen bij de kassa. De iPhone is een ideaal middel om mee te betalen, omdat je geen pinpas meer nodig hebt. Maar wat krijg je als je het omdraait, dat de iPhone niet het middel is om betalingen mee te doen maar juist om betalingen mee te ontvangen? Dan krijg je Tap to Pay. Je iPhone is dan dus een pinapparaat. In deze uitleg leggen we je alles uit wat je moet weten over Tap to Pay van Apple.
Update 22 augustus 2023: Tap to Pay is nu ook beschikbaar in Nederland. Betaalproviders Adyen en SumUp bieden het per direct voor winkeliers aan. In de Apple Store wordt betalen via Tap to Pay ook aangeboden, net als in winkels van Rituals.
Tap to Pay van Apple: je iPhone als pinapparaat
Tap to Pay werd in februari 2022 aangekondigd. Het is een functie waarmee je je iPhone gebruikt als pinapparaat. Zoals de naam al zegt, tap je met een betaalkaart, creditcard, een andere iPhone, Apple Watch of ander betaalmiddel bij de iPhone, zodat je via NFC kan betalen. De iPhone kan ook Apple Pay-betalingen ontvangen. Het werkt dus net zoals met een pinpas. De betaalfunctie gebruik je op een iPhone, maar doordat het via NFC werkt kunnen ook andere apparaten op die manier via de iPhone betalingen doen. Denk bijvoorbeeld aan Android-toestellen via Google Pay. Alle betaalmethodes die werken met NFC zijn geschikt om via een iPhone met deze betaalfunctie mee af te rekenen. Betaal je met een fysieke pas en zit je boven de limiet voor contactloos betalen, dan toets je op de iPhone je pincode in.
Tap to Pay is geen functie waar gewone gebruikers direct iets mee kunnen doen. Het is een middel voor bedrijven en winkels om zonder fysiek extern pinapparaat betalingen te kunnen ontvangen. Ook is er meer nodig dan alleen een iPhone: bedrijven en winkels die Tap to Pay willen gebruiken voor het ontvangen van NFC-betalingen, moeten een ondersteunende betaaldienst gebruiken. Het zit dus niet standaard ingebakken in de iPhone en is dus ook niet meteen klaar voor gebruik.
De functie vervangt het fysieke pinapparaat, maar ook de mobiele apparaatjes die vaak met een app werken. Je hebt daardoor als winkelier geen apart toestel meer nodig, want je gebruikt gewoon de iPhone.
Wat heb ik als winkelier nodig om Tap to Pay aan te bieden?
Wil je als winkelier de iPhone als pinapparaat gebruiken, dan heb je het volgende nodig:
- Geschikte iPhone
- iOS 16.4 of nieuwer
- App (eventueel met contract) van geschikte betaalprovider
De betaalfunctie heeft geen betalingslimiet. Je kunt dus alle bedragen ermee ontvangen. Check voor de voorwaarden altijd bij je betaalprovider.
Wat heb ik als klant nodig?
Als je als klant graag bij een winkel wil betalen via Tap to Pay, dan heb je niks bijzonders nodig. Je hoeft geen app te installeren en registratie is ook niet nodig. Je gebruikt gewoon Apple Pay zoals je gewend bent of betaalt contactloos met een pinpas, creditcard of andere NFC-betaalmethode (Google Pay, Fitbit Pay, etcetera).
In welke landen is Tap to Pay op iPhone beschikbaar?
Sinds voorjaar 2022 is de betaalfunctie beschikbaar in de VS. Sindsdien zijn er nog maar een paar landen en regio’s bij gekomen. In deze landen is Tap to Pay beschikbaar:
- Nederland
- Verenigde Staten
- Taiwan
- Australië
- Verenigd Koninkrijk
- Oekraïne
- Frankrijk
Geschikte apparaten voor Tap to Pay
Zoals gezegd gebruik je de iPhone om NFC-betalingen te accepteren. Maar je hebt wel een specifiek model iPhone nodig. Tap to Pay om betalingen mee te ontvangen is op de volgende modellen:
- iPhone 14-serie
- iPhone 13-serie
- iPhone 12-serie
- iPhone 11-serie
- iPhone SE 2020/2022
- iPhone XR
- iPhone XS (Max)
In Nederland heb je iOS 16.4 of nieuwer nodig om via deze betaalmethode betalingen te kunnen ontvangen met de iPhone.
Wil je een betaling doen op een iPhone met Tap to Pay? Dan kun je daarvoor een Apple Pay-apparaat gebruiken (iPhone, Apple Watch), een Android-toestel met NFC-betaalmethode (zoals Google Pay) of een betaalpas of pinpas met NFC. Geschikte kaarten zijn in ieder geval die van Mastercard, Visa en American Express.
Tap to Pay partners van Apple: met deze betaaldiensten werkt het
Apple werkt voor de uitrol van de betaalfunctie bij winkeliers samen met betaalproviders en aanbieders van betaalapps. Zij moeten via een app ondersteuning bieden voor de iPhone als pinapparaat. In Nederland zijn dit de partners die met Apple samenwerken voor deze betaalfunctie:
- Adyen
- SumUp
- myPOS
- Viva Wallet
- Worldline
- Revolut
- Rabobank
- bunq
- Klearly (binnenkort)
- Pay.nl (binnenkort)
- Stripe (binnenkort)
- Zettle (binnenkort)
Voor gebruik wereldwijd werkt Apple ook samen met nog meer andere partners:
- Stripe
- Square
- PayPal
- Venmo
- Westpac
- Tyro
- Houzz
- China Trust Bank
- TapPay
- Wix
- Tyl
- GoDaddy
- Clover from Fiserv
Adyen is een bekende naam. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf regelt veel betalingen van webshops en andere partijen. Bedrijven die met Adyen samenwerken kunnen op die manier Tap to Pay aan winkels aanbieden. Enkele merken en commerciële platformen die in samenwerking met Adyen deze functie gaan ondersteunen, zijn Lightspeed Commerce en NewStore. Meer over de aankondiging van Adyen lees je in ons artikel.
Het wil echter niet zeggen dat alle winkels die samenwerken met Adyen deze nieuwe betaalfunctie gaan ondersteunen. Voor Apple Pay geldt namelijk hetzelfde: ook al biedt Adyen Apple Pay aan aan haar klanten, dat wil niet zeggen dat alle webshops het daadwerkelijk ondersteunen.
Veelgestelde vragen over Tap to Pay
In dit deel van de uitleg beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over deze betaalfunctie:
- Wanneer komt het in Nederland?
- Hoe is de beveiliging geregeld?
- Kan ik hiermee ook onderling met vrienden betalen?
- Welke winkels bieden het?
- Wat zijn de kosten voor het gebruik?
- Hoe werkt het invoeren van een pincode?
- Hoe krijg ik een bon als ik betaal?
#1 Wanneer komt Tap to Pay naar Nederland?
Sinds 22 augustus 2023 biedt Apple Tap to Pay in Nederland aan. Apple biedt de functie nu in zeven landen aan en Nederland is daar dus één van. Nederland is daarmee het eerste vaste land van Europa waar de dienst beschikbaar is. Wanneer de betaaldienst in België beschikbaar komt, is nog niet bekend.
#2 Hoe is de beveiliging van Tap to Pay?
Betalingen die via een iPhone als pinapparaat gedaan worden, verlopen via dezelfde beveiliging als Apple Pay. Betalingen die gedaan worden, zijn beveiligd via de Secure Element in de iPhone, het afgesloten en beveiligde deel in de chip. Apple weet daardoor ook niet wie er betaald heeft en wat er gekocht is.
#3 Kan ik hiermee ook onderling betalen met vrienden?
Nee, Tap to Pay is uitsluitend bedoeld voor winkeliers. Je kan het niet gebruiken om er een vriend mee te laten betalen, bijvoorbeeld als je iets voorgeschoten hebt. Alleen winkeliers die een contract hebben bij een aangesloten betaalprovider, kunnen de betaalfunctie aanbieden aan klanten die willen betalen. Maar nu de techniek beschikbaar komt op de iPhone, is het in principe een kleinere stap om de functie ook aan consumenten onderling beschikbaar te stellen. Maar voor nu zijn hier nog geen plannen voor.
#4 Welke winkels bieden Tap to Pay aan?
In Nederland is Rituals één van de eerste winkels die Tap to Pay wil gaan gebruiken. Het zal worden ingezet om druk tijdens piekuren te verminderen. Daarnaast gebruikt Apple de betaalmethode in de Apple Stores in Nederland. In de Apple Stores worden al langer iPhones gebruikt om betalingen mee te ontvangen, maar dat ging vaak nog via een apart apparaatje (bijvoorbeeld op de achterkant). Met Tap to Pay kan het dus rechtstreeks op de iPhone.
In de VS zijn er inmiddels meer dan 700.000 winkels die deze betaalfunctie aanbieden. Ook bij de Apple Stores in de VS kun je op deze manier via een iPhone afrekenen. Als je een aankoop in een Amerikaanse Apple Store doet, kun je dus afrekenen via een iPhone van een medewerker.
In de Apple Store in het Apple Park Visitor Center werd voor het eerst gebruikgemaakt van deze functie. In een video is te zien hoe dit er in de praktijk uit ziet. Zoals je ziet, hoef je alleen maar je iPhone tegen de bovenkant van de andere iPhone te houden om de betaling te doen.
#5 Zijn er kosten verbonden aan Tap to Pay?
Als je in een winkel die Tap to Pay aanbiedt op een iPhone de betaling doet, hoef je hier niets extra’s voor te betalen. Het werkt gewoon als ieder andere pinbetaling. Afhankelijk van de betaalprovider wordt Tap to Pay gratis aangeboden voor winkeliers. Er zijn in ieder geval geen kosten meer nodig voor het huren of kopen van pinapparaten en mobiele kassa’s, omdat daar gewoon de iPhone voor gebruikt kan worden.
#6 Hoe werkt het invoeren van een pincode?
Als je via Apple Pay of Google Pay betaalt op een iPhone, hoef je geen pincode in te voeren. Je verifieert jezelf immers met Face ID of Touch ID (of een gelijkwaardige verificatiemethode op je eigen toestel). Als je betaalt via een pinpas of creditcard, moet je mogelijk wel een pincode invoeren als het bedrag boven de limiet komt voor contactloos betalen. In dat geval moet de pincode worden ingevoerd op de iPhone van de winkelier, nadat je de pas via NFC bij de iPhone gehouden hebt.
#7 Hoe krijg ik een bon als ik betaal?
Biedt een winkelier Tap to Pay aan, dan is er vaak een mogelijkheid om de factuur of bon per e-mail te ontvangen. Afhankelijk van de betaalprovider die de winkel gebruikt, kun je dit op de iPhone in (laten) vullen. Afhankelijk van de winkel kunnen ze de bon ook voor je printen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple Pay
Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en Belgiƫ. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!
- Alles over Apple Pay
- Apple Pay FAQ: antwoorden op veelgestelde vragen
- Apple Pay vergelijken
- Apple Pay instellen: zo doe je dat
- Apple Pay gebruiken: zo betaal je ermee
- Apple Pay op Apple Watch
- Problemen met Apple Pay
- Apple Pay in het ov
- Express-ov met Apple Pay
- Apple Pay en privacy
- Apple Pay-transacties bekijken
- Meerdere Apple Pay kaarten van dezelfde bank herkennen
- Apple Pay blokkeren
- Welke winkels accepteren Apple Pay?
- De beste Apple Pay tips