Zo voorkom je uitlekken van privéfoto’s
Het kan in een onoplettend moment zomaar gebeuren: naaktfoto’s die je hebt gemaakt komen zomaar op internet terecht. Of foto’s van de kinderen, die je zomers in het kinderbadje hebt gemaakt, komen terecht bij enge mensen. Je kunt het voorkomen door voorzichtiger met je privacy om te gaan. In dit artikel lees je 6 dingen die je kunt doen.
Deel geen naaktfoto’s
Iedereen doet het, zo lijkt het wel. Zelfs bekende mensen maken naaktfoto’s van zichzelf, die vervolgens uitlekken. Of een lek in iCloud de boosdoener was, staat nog ter discussie. Feit is wel dat heel wat mensen de foto’s maken. Een onderzoek van Pew Research Center maakte duidelijk dat 44 procent van de tieners wel eens tekstberichtjes met seksuele teksten heeft ontvangen of verstuurd. Eén op de vijf volwassenen heeft wel eens een naaktfoto ontvangen en bijna de helft van de 21-jarigen heeft wel eens een naaktselfie verstuurd. Als het zo gangbaar is geworden, moet je ook niet verbaasd zijn dat er regelmatig iets uitlekt.
Natuurlijk kies je apps die beloven dat je geheime foto’s veilig zijn, of beloven dat je volkomen anoniem blijft. Maar bij populaire apps komt het toch vaak voor dat de beveiliging wordt gekraakt of dat er een lek wordt gevonden. Weet dus selectief met wie je foto’s deelt en beter nog: houd de foto’s voor jezelf en stuur ze niet naar Snapchat, Facebook, WhatsApp of andere diensten, waar je er geen controle meer over hebt.
Maatregel: houd de foto’s voor jezelf en verstuur ze niet naar anderen. Als je ze aan anderen wilt laten zien, doe dat dan vanaf je eigen iPhone, zodat je zelf de baas blijft. Zodra je een foto via internet verstuurt, heb je er geen controle meer over.
Zorg dat foto’s geen locatie bevatten
Foto’s bevatten allerlei informatie, de zogenaamde EXIF-informatie. Heb je de foto’s thuis gemaakt, dan is uit de EXIF-informatie vrij nauwkeurig af te lezen waar je woont. Onlangs schreven we, dat het vrij gemakkelijk is te achterhalen ‘waar jouw kat woont’ aan de hand van kattenfoto’s die mensen vrij nonchalant op internet delen. Maar het geldt natuurlijk net zo goed voor privéfoto’s die in verkeerde handen terechtkomen. OK, het is wat gedoe om met speciale apps steeds de vertrouwelijke informatie uit een foto te halen, voordat je iets op Twitter of Facebook plaatst. Maar als de foto pikante trekjes heeft, kan het de moeite zijn. Via onderstaande tip lees je met welke iPhone-apps je de gegevens weghaalt.
Verder lezen: Locatie en EXIF-data verwijderen uit foto’s
Foto’s afschermen tegen gluurders
Zelfs als je je foto’s alleen lokaal op je iPhone bewaart, loop je risico’s. Je geeft je iPhone even uit handen aan een vriend, die de vakantiefoto’s wil bekijken en voor je het weet staat er een foto tussen waarop je in je nakie staat. Dat kun je voorkomen met de apps Overswipe en Here, Look. Bij beide apps geef je aan welke foto’s vrienden wél mogen zien.
Verder lezen: Foto’s afschermen tegen gluurders met Overswipe en Here, Look
Fotostream uitschakelen voor privéfoto’s
Met Fotostream kun je zorgen dat alle foto’s die je maakt automatisch worden doorgestuurd naar iCloud. Bij video’s gebeurt dat niet automatisch, maar je kunt ze wel handmatig of via een gedeelde fotostream naar iCloud sturen. In al die gevallen moet je erop bedacht zijn, dat al je Apple-accounts via één wachtwoord te bereiken zijn. Toegang tot een Apple-account is interessant, want daarmee kun je bij het iTunes-account, bij de iCloud-informatie en ook bij de betaalgegevens, agenda en het adresboek van een gebruiker. Vandaar dat er regelmatig phishingpogingen worden ondernomen om je wachtwoord te ontfutselen. Als iemand jouw wachtwoord weet, heeft hij ook toegang tot de foto’s die op iCloud staan. Het vermoeden bestaat dat dit één van de manieren is waarop hackers de naaktfoto’s van bekende sterren hebben achterhaald. Om de kans hierop te verkleinen kun je het beste tweestapsverificatie inschakelen.
Verder lezen: iOS 5 uitgelicht: Fotostream
Automatisch uploaden uitschakelen
Er zijn ook apps en diensten waarmee je automatisch foto’s kunt doorplaatsen naar bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Die schakel je uiteraard meteen uit voor privéfoto’s. Maar er zijn ook diensten waarmee je foto’s automatisch opslaat naar Dropbox, OneDrive, Google Drive, Flickr en andere online opslagdiensten. Zolang je de foto’s niet openbaar maakt en ook niet naar een gedeelde map uploadt, is er niets aan de hand. Maar je loopt altijd het gevaar dat een account gehackt wordt, waardoor je foto’s toch uitlekken. Bewaar dan liever één kopie van de foto, versleuteld en op een lokale harddisk. Liefst op een harddisk die niet met internet verbonden is. Maar ja, we snappen dat je ook nog gewoon films vanaf die harddisk wilt streamen. Voor het overzetten van foto’s van de iPhone naar een harddisk kun je PhotoSync gebruiken, zodat het niet via de cloud loopt. Ook kun je de Files App gebruiken om foto’s over te hevelen, waarna je ze uit het iPhone-fotoalbum verwijdert.
Beter beveiligen van iPhone en iPad
Je kunt op de iPhone en iPad ook nog heel wat maatregelen nemen om te voorkomen dat allerlei informatie (waaronder foto’s) in verkeerde handen valt. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van een wachtwoord, veilig internetten als je gebruik maakt van draadloze netwerken buitenshuis of zorgen dat er geen gevoelige informatie op je toegangsscherm verschijnt.
Verder lezen: Privacy beschermen op iPhone en iPad en Veilig wachtwoorden beheren op iPhone en iPad
Openingsfoto: John via Flickr CC
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 15 reacties