Het is de avond voor het grote media-evenement, de dag dat Apple waarschijnlijk een iPad mini gaat aankondigen. Waarschijnlijk? Eigenlijk weten we alles al. Bij de iPhone 5 lekten allerlei geruchten uit, die achteraf bijna allemaal bleken te kloppen. Bij de iPad mini gebeurde hetzelfde en hoewel we nu nog niet met zekerheid weten of alle puzzelstukjes waar zijn, zou het ons niet verbazen als Apple morgenavond doodleuk een 7,85-inch iPad mini, iBooks 3 en iTunes 11 gaat aankondigen. Stiekem hopen we altijd op die ene verrassing, maar je kunt er inmiddels zeker van zijn: als het niet is gelekt, wordt het ook niet aangekondigd. Hoe komt het toch dat de laatste tijd zoveel geruchten over nieuwe producten uitlekken?
Dat vroeg ook Ars Technica zich af. Zij interviewden diverse Apple-medewerkers om te achterhalen waarom Apple’s befaamde geheimzinnigheid de laatste tijd faalt. Eén van hen zegt:
Ik denk dat Apple’s geheimhoudingsmodus niet meer van deze tijd is. Alles komt nu uit China.
Volgens de medewerkers is de beveiliging bij Apple nog net zo streng als voorheen, misschien zelfs nog wel iets strenger. Prototypes van nieuwe producten moeten in een zwarte doek worden gewikkeld als ze binnen het bedrijf worden verplaatst. Interne beveiligingsteams houden de medewerkers in de gaten. Het lek zit dan ook meestal niet bij Apple zelf, maar in China. Medewerkers die op het Apple-hoofdkwartier in Cupertino werken zien de geheimhouding binnen Apple niet alleen als bedrijfsbeleid, maar ook als een manier om respect te tonen voor de noeste arbeid van collega’s. Mensen hebben avondenlang moeten overwerken om alles op tijd af te krijgen. Uit loyaliteit voor je collega’s lek je de informatie niet maar buiten. In het Verre Oosten geldt die loyaliteit veel minder en wordt het creëren van innovatieve producten bovendien veel lager gewaardeerd. Duizenden mensen werken in een fabriek en hebben er geen enkel belang bij dat het geheim blijft, meldt één van de medewerkers. De gelekte informatie zal alleen maar blijven toenemen naarmate Apple meer taken uitbesteedt naar overzeese landen.
Een interessant verhaal om te lezen bij Ars Technica.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 12 reacties