Wandelaars in Gelderland willen liever geen app
Op iCulture bejubelen we dagelijks het gemak van apps. Maar er zijn ook situaties waarbij een app helemaal niet zo handig is. Dat bleek afgelopen weekend, toen de organisatoren van een wandeltocht erachter kwamen dat deelnemers helemaal niet op een app zaten te wachten. De organisator moest snel actie ondernemen om de route alsnog te voorzien van borden en pijlen, zoals het al meer dan 20 jaar gebeurt. De app had alle bewegwijzering overbodig moeten maken, maar het idee sloeg niet aan.
Jaarlijks vindt in Beuningen een wandeltocht plaats, die door velen wordt gezien als dé voorbereiding op de Vierdaagse van Nijmegen. Afgelopen zondag was het zover: zo’n 800 wandelaars stonden al vroeg in de startblokken om de Luctor et Emergo-wandelmars van 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40 en 50 kilometer te gaan lopen. Maar vanaf de allereerste minuut ging het mis: het regende telefoontjes van wandelaars die de route niet konden vinden. “Een enorme fout”, zegt organisator Michel Weijdt.
We hebben ons er gruwelijk op verkeken. We dachten dat dat zou lukken; de route meelezen van je telefoon. Maar de meeste wandelaars zijn ouderen. Die gebruiken geen apps of mobieltjes. Die hebben geen 3G of 4G.
De organisator dacht moeite te kunnen besparen, door alles via een app te laten verlopen, maar de deelnemers zaten daar niet op te wachten. Dit jaar werden de inschrijvingen voor het eerst ook digitaal verwerkt, waarbij deelnemers een e-mailadres moesten opgeven. Hopelijk leverde dat geen problemen op bij de senioren die deelnamen aan de wandeltocht. Als je naar het deelnemersveld kijkt, lag de leeftijd in Beuningen behoorlijk hoog. De Gelderlander (€) sprak onder andere met de 80-jarige Annie Willems, die 33 keer heeft meegelopen in de Vierdaagse, maar nu voor kortere wandelroutes kiest.
Lees ook: Beste wandel-apps voor de iPhone en iPad
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Kan me ook voorstellen dat het juist eens een keer lekker is om in de natuur te wandelen ZONDER mobieltje in je zak!
Even bedenken wie je doelgroep is. Wellicht een enquête laten invullen door de deelnemers. Dit was niet heel verstandig.
Grappig dat de 80-jarige leeftijd van die mevrouw er ook nog eens bij staat in aanhalingstekens
Inderdaad, plus niet alles op het moment suprême aan laten komen. Dan sta je aardig voor paal (zonder bord of pijl) 😉
Even Apeldoorn bellen 😉
Ik denk dat dit geen leeftijdsprobleem is. Ik ben zelf vrij jong, heb altijd m’n smartphone bij me, maar heb er absoluut geen zin in een groot deel van mijn tijd op mijn telefoon te moeten kijken, wanneer ik ’s op stap ga in de natuur.
Niet een fout van de wandelaars. Verkeerde inschatting van de organisatie.
De 80-jarige Annie (80)… Goh, hoe oud zal ze zijn?
Dit idd. Ik wil bij zo een wandeling niet constant moeten kijken of ik af moet slaan. Af en toe een appje lezen ofzo wel, maar die telefoon wil ik niet constant moeten bekijken. Ik wil de natuur zien.
Een apple watch app die me op de pols tikt als ik af moet slaan en dan een pijl toont als ik kijk, dat zou ik dan weer wel leuk vinden 😀 . Maar daar hebben die ouderen nog niets aan.
Doelgroep verhaal snap ik.
Maar wandelen met een app vind ik juist heel fijn. Ja je moet idd geen mail en Facebook onderweg gaan lezen en je Whatsapp kan ook wel een dagje uit (push uit)
Zo heb ik met ViewRanger in Duitsland twee dagen gewandeld. M’n schoonouders deden een paar weken later dezelfde wandeling en hebben vreselijk zitten kloten met de kaart / route omschrijving en verkeerd lopen. Met hulp van ViewRanger kon ik zelfs hele kleine afslagen en parallelle wegen onderscheiden en ben 0 x fout gelopen (ja een keer omdat ik vergat op tijd weer te kijken)
Het is hoe dan ook behoorlijk naief om alles via een app te gaan doen. Je mag als organisator er wel van uitgaan dat er altijd een persoon tussenzit die daar niet aan meedoet. In het geval van routemarkeringen en -beschrijvingen is het helemaal vervelend. Zo ver zijn wij als maatschappij nog niet.