Wat betekent de iPhone 5 voor Nederlandse app-ontwikkelaars?
Wat vinden bouwers van apps van de iPhone 5 en wat betekent de nieuwe iPhone voor het ontwikkelen van iPhone-apps? iPhoneclub.nl vroeg het drie opvallende ontwikkelaars van de afgelopen periode. James Tjan ging na zijn rol als voorman van de NOS-app voor de iPhone naar Marktplaats, Bob de Graaf sleutelde aan de stijlvolle weer-app Weathercube en Thijs van Schadewijk werkt bij Touchwonders, de ontwikkelaar achter de in het oog springende iPad-apps Hoe leuk is NL? en Blits voor Bol.com. “Een update kan ontzettend veel werk kosten.”
Thijs van Schadewijk, Touchwonders (Hoe leuk is NL, Blits voor Bol.com)
“Eigenlijk waren er geen grote verrassingen. Wel is er een mooie update van een geweldige telefoon. 3.5″ was voor mij een prima maat maar 4.0″ is natuurlijk prettig. Zeker omdat Apple in staat is om de totale grootte van de iPhone beperkt te laten oplopen. Het hele scherm is daardoor nog steeds bedienbaar met de duim, verwacht ik – al moet ik daarbij toegeven dat ik grote duimen heb. Qua toepassingen wordt de iPhone nu nog meer geschikt voor films kijken en boeken lezen. Beide ging al prima vond ik maar met 16:9 is dat nog fijner. En voor games is het natuurlijk ook mooi.
De belangrijkste vernieuwing vind ik het nieuwe ontwerp. De iPhone 4 vind ik schitterend maar als designliefhebber verheug ik me na twee jaar op iets nieuws. Vanaf de video-stream lijken de veranderingen voor velen wellicht triviaal maar ik denk dat als je de iPhone 5 eenmaal in de hand hebt, hij toch heel anders voelt. Dun, super licht en een prachtig afgewerkte unibody. Ik verheug me er zeer op. Bijzonder fijn ook dat de batterijduur langer is geworden. Ik wil een volle dag met de accu kunnen doen en haal dat nu vaak net niet. Met de 5 waarschijnlijk net wel. Dit is voor mij misschien wel de belangrijkste verbetering.
De iOS 6 vernieuwingen hebben wij bij ons bezoek aan WWDC in juni al uitvoerig kunnen bekijken. Dit jaar lijken de veranderingen veel minder ingrijpend dan met iOS5, maar mooie verfijningen zijn het zeker. Ik verwacht veel van de iOS 6-feature die integratie tussen web en app gaat verbeteren. In het kort: Safari kan detecteren of er een App geïnstalleerd (of in de appstore beschikbaar) is van een website die je bezoekt, en kan de iPhone of iPad-bezoeker hierop wijzen. Met een simpele tap switch je van web naar app. Dit kan een flinke stimulans voor app-gebruik opleveren omdat het wisselen heel laagdrempelig wordt. Het wordt dus aantrekkelijker om een native app te ontwikkelen voor (bepaalde) functionaliteit van je website en hiermee een superieure user experience te bieden.
Door de vele gelekte informatie was het geen heel spannende keynote, maar toch de moeite waard. Kom nu maar op met de aankondiging voor de iPad Mini – daar verheug ik me nog meer op.”
James Tjan, verantwoordelijk voor de NOS-app, nu product manager mobile bij Marktplaats
“Met name het grotere scherm van de iPhone 5 zal voor- en nadelen met zich meebrengen voor ons. Het biedt in ieder geval meer schermruimte en meer mogelijkheden om zoekresultaten en informatie te tonen. Ook opent het mogelijkheden om extra userinteractiekeuzes te overwegen op een groter scherm. Hierover hebben we nog geen besluiten genomen en we gaan de tijd nemen om dit goed te onderzoeken.
Omdat Apple heeft aangekondigd dat huidige apps in een letterbox getoond kunnen worden, zie ik geen onmiddellijke noodzaak om bij lancering van de iPhone 5 al een update klaar te hebben, maar uiteraard zullen we wel zo spoedig mogelijk een schermvullende ervaring willen bieden zodra we het grondig getest hebben. De eerste gedachte die ik had was dat hierdoor wel fragementatie wordt geintroduceerd, wat extra hoofdbrekens kan betekenen vanuit design, development en testperspectief. De kunst is dus om deze extra pijn slim te balanceren tegen extra design en functionaliteit om de iPhone 5 te ondersteunen. Ook de introductie van iOS 6 zal weer extra testinspanning vergen.
Waarschijnlijk zal de introductie van de iPhone 5 en het goedkoper worden van iPhone 4 en 4S modellen betekenen dat het aandeel oudere iPhones meer zal afnemen. Daardoor kunnen we overwegen om oudere versies van de app niet meer te ondersteunen, maar dat moeten de statistieken uitwijzen.”
Bob de Graaf, Appsuperb (Weathercube)
“De iPhone 5 lijkt weer een prachtig product en ben ik waarschijnlijk blij als een kind als ik hem voor het eerst in mijn handen heb. Het grotere scherm vind ik een mooie toevoeging en ik denk dat veel Apps dit ook wilden of konden gebruiken. Het is altijd erg lastig geweest om veel informatie in het kleine scherm te stoppen en het tegelijkertijd overzichtelijk te houden. Dat gaat nu wellicht iets makkelijker.
Als ontwikkelaar spoken tijdens een keynote allerlei vragen door je hoofd. ‘Gaan al mijn apps niet direct crashen door de veranderingen’, ‘zien apps er totaal niet meer uit’ en ‘moet ik serieus elke app die ik heb, updaten? Inmiddels ben ik met iOS 6 en de nieuwe schermresolutie aan de slag gegaan en kan ik die vragen beantwoorden. Nee, de apps crashen absoluut niet meteen en ja, je moet dadelijk wel serieus al je apps updaten voor een mooi resultaat! Nee, dat is natuurlijk subjectief. Ik zal een voorbeeld geven van de iPhone 5-simulator.
Apple voegt twee zwarte balken toe en eigenlijk verandert vrijwel niks. Wat er gebeurt als je wel een update doet met een groter scherm, dan is het resultaat afhankelijk van hoe de app is opgebouwd. Voor onze app Weathercube tekenden we alles zelf in code qua kleuren, lijnen, tekst etcetera. Daardoor is het niet afhankelijk van de grootte van het scherm. In de meeste gevallen zijn apps helaas op een andere manier geprogrammeerd. Die hebben pagina’s en afbeeldingen pixelperfect neergezet in de code. Die apps hebben een groter probleem en daarbij kan een update ontzettend veel werk kosten. Je ziet bij Android-ontwikkelaars dat de uitdaging van voor verschillende schermgroottes schrijven de grootste ergernis is. Ik vind het nu nog meevallen met een extra schermgrootte. Het is een leuke uitdaging zolang je het kan overzien.”
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 12 reacties