Wat doet Apple als de FBI wint?

Wat gaat Apple doen als ze de FBI-zaak verliezen? Er is grote kans dat Apple samen met veel andere Amerikaanse techbedrijven hun activiteiten naar landen buiten de VS verplaatsen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De zaak tussen Apple en de FBI is nog lang niet afgelopen, maar ondertussen wordt er wel druk gediscussieerd wat er kan gebeuren als één van beide partijen wint. ‘Kan Tim Cook in de gevangenis belanden?‘ is een vraag die we al eens hebben behandeld op iCulture. Daarbij gaat het alleen om de vraag of Apple bepaalde iPhones in strafzaken wil ontgrendelen. Interessanter is de vraag wat er gaat gebeuren als de FBI de zaak wint en Apple gedwongen wordt een achterdeur in iOS in te bouwen.


Ladar Levison van Lavabit

Lavabit: niet meewerken aan buitensporige verzoeken

Het antwoord komt van Ladar Levison, oprichter van Lavabit. Hij besloot de maildienst van Lavabit op te heffen, nadat de overheid ‘buitensporige’ verzoeken deed om toegang te geven tot gebruikersdata. De FBI wilde de private encryptiesleutel, om daarmee een man in the middle-aanval uit te voeren. het gebeurde vlak nadat NSA-klokkenluider Edward Snowden met zijn onthullingen in het nieuws kwam. Snowden gebruikte Lavabit voor privé e-mailverkeer. De dienst werd in augustus 2013 gesloten, omdat Lavabit niet wilde meewerken. Levinson adviseerde iedereen destijds met klem om niet langer gebruik te maken van diensten die fysieke banden met de Verenigde Staten hebben.

De brief met standpunten van Lavabit is op de website van Apple te vinden.

Onlogisch: Apple stopt met iPhones

Lavabit kon gemakkelijk stoppen, maar bij Apple liggen de zaken anders. De kans dat Apple besluit om helemaal te stoppen met iPhones is moeilijk voor te stellen. De oprichter van Lavabit ziet een direct gevaar voor het vertrouwen dat mensen in Apple hebben en in beveiligde diensten die op het iOS-platform worden aangeboden. Mensen zullen niet langer automatische beveiligingsupdates installeren, omdat ze bang zijn dat er een achterdeurtje of malware in zit. Terwijl die beveiligingsupdates juist zijn bedoeld om beveiligingsgaten te dichten. Het gevolg is dat iPhones op den duur minder goed beveiligd zullen zijn. Dat is slecht voor Apple en voor de Amerikaanse economie.

Maatregel 1: Apple maakt iOS nog veiliger

Apple riskeert boetes als ze niet meewerken in de FBI-zaak. Ondertussen zijn ze druk bezig om de beveiliging van iOS te versterken, zodat ze in toekomstige gevallen gemakkelijker medewerking kunnen weigeren. Omdat ze domweg niet over de benodigde gegevens beschikken en ook geen mogelijkheid hebben om een bepaalde tool te bouwen die de veiligheid ondermijnt.

Bekijk ook

‘Apple werkt aan nog strengere beveiliging voor iDevices en iCloud’

‘Apple werkt aan nog strengere beveiliging voor iDevices en iCloud’

Terwijl de strijd tussen Apple en de FBI doorgaat, zou Apple al druk bezig zijn met het aanscherpen van de beveiliging van iOS toestellen. Hierdoor wordt het in de toekomst onmogelijk om er toegang tot te krijgen, zelfs voor Apple.

Maatregel 2: Apple verhuist activiteiten naar landen buiten de VS

Een andere optie die Apple ongetwijfeld aan het overwegen is, is om activiteiten te verplaatsen naar landen buiten de VS. Dit kan zorgen voor een leegloop, als nog meer grote Amerikaanse bedrijven hun activiteiten gaan verplaatsen naar landen buiten de VS, omdat ze bang zijn voor reputatieschade als ze gegevens van hun gebruikers moeten onthullen.

Als de bedrijven hun operationele zaken buiten de VS parkeren, wordt het lastiger voor de autoriteiten om medewerking te krijgen. Silent Circle, maker van de Blackphone, verhuisde daarom al naar Zwitserland. Ook de beveiligde maildiensten ProtonMail en Tutanota opereren vanuit Europa, net als de chatdienst Telegram.

Apple datacenter in North Carolina.

Het lijkt een opmerkelijke zet als het typisch Amerikaanse bedrijf Apple de activiteiten naar andere landen gaat verplaatsen. Maar zo vreemd is het niet: de productie van iPhones heeft Apple al uitbesteed aan China en voor belastingzaken kiezen ze een route via Ierland. Het onderbrengen van gebruikersdata buiten de VS is dan ook een kleine moeite. Wel jammer van al die milieuvriendelijke datacenters die Apple de afgelopen jaren op verschillende plekken in de Verenigde Staten heeft gebouwd (zie foto). Maar misschien zagen ze de bui al hangen: precies een jaar geleden werd bekend dat Apple nieuwe datacenters in Denemarken en Ierland zou bouwen.

Bekijk ook

Apple bouwt nieuwe datacenters in Ierland en Denemarken

Apple bouwt nieuwe datacenters in Ierland en Denemarken

Apple bouwt nieuwe datacenters in Ierland en Denemarken, zo werd vandaag bekend. De nieuwe Apple datacenters kosten Apple 1,7 miljard euro.

Voor de Amerikaanse werkgelegenheid hoeft zo’n verplaatsing van activiteiten niet meteen impact te hebben. Voor het draaiend houden van een datacenter heb je niet veel personeel nodig en alle normale activiteiten zoals klantenservice kunnen nog steeds vanuit de VS plaatsvinden. De kans is dan ook klein dat we Tim Cook de koffers zien pakken om naar Ierland te vertrekken.

Bekijk ook

FBI en Apple: alles over deze privacyzaak

FBI en Apple: alles over deze privacyzaak

Apple is verwikkeld in een conflict met de FBI. Ze weigeren om een iPhone 5c van een terrorist te ontgrendelen, maar deze zaak kan vergaande consequenties hebben voor de privacy van alle iPhone-gebruikers. Hoe kwam de zaak tot stand en wat zijn de gevolgen? Dat lees je in dit uitlegartikel.

Reacties: 11 reacties

  1. De FBI wint niet….

  2. Haha maatregel 2 is een slimme, maar Timmy blijft natuurlijk wel in zijn eigen über geile campusje 2 werken.

    Waar ik me meer zorgen over maak, is het uitblijven van een uitnodiging voor het event over twee weken…

  3. Wacht tot Donald Trump president wordt. Die zou snel met oplossingen komen.

  4. Laat ze maar een spaceship bouwen bij de hightech campus in eindhoven 😀 . Ik solliciteer meteen 🙂 .

  5. De cruqs in het hele verhaal is ios, als ze dat bv verkopen aan een ‘zwitserse apple’ waar ze volledige controle over hebben, blijven ze buiten schot van de us overheid.

  6. Origineel geplaatst door Geert Van Nieuwenhuyse
    Wacht tot Donald Trump president wordt. Die zou snel met oplossingen komen.

    Hahaha, ja: Apple met de grond gelijk maken waarschijnlijk. Die gast is een soort real-life versie van Eric Cartman van South Park.

  7. Origineel geplaatst door Geert Van Nieuwenhuyse
    Wacht tot Donald Trump president wordt. Die zou snel met oplossingen komen.

    Origineel geplaatst door Tom van Zummeren
    Hahaha, ja: Apple met de grond gelijk maken waarschijnlijk. Die gast is een soort real-life versie van Eric Cartman van South Park.

    Volgens mij was Geert zijn post sarcasme…

  8. Ik zie eerder een iPhone verkoopverbod dan een verhuizing
    Beiden zullen zeer heftig zijn op de beurs maar omdat het Apple aandeel het al belabberd doet en de kasreserves enorm zijn zal Apple het wel overleven

  9. Fbi zegt dat het eenmalig verzoek is. Het heeft wel grote gevolgen voor verkoop van iphone. Stel dat FBI wint en krijgt toegang tot de telefoon. Dan verwacht ik andere landen ook toegang willen tot iphone. Als appel niet mee werkt, wordt iphone verboden en alle iphone imei codes geblokkeerd. inverleden werd Blackberry ook verboden in sommige landen omdat zij geen toegang tot gegeven wilde geven.

  10. Ik denk eerder aan een dwangsom ALS de FBI de rechtszaak zou winnen. Apple zoekt dan inderdaad naar een constructie buiten de deur: probleem opgelost. Apple heeft intussen al zo’n standpunt ingenomen dat ze niet kunnen/mogen bezwijken voor de eis van de FBI omdat ze daarmee hun geloofwaardigheid zouden verliezen wat een direct gevolg tot een verkoopafname zou hebben (oftewel: einde Apple). Maar een rechter (hooggerechtshof) ziet dit ook in ‘dus’ zal het verzoek/eis van de FBI niet ingewilligd worden…

  11. Stallen van data in het buitenland heeft geen zin. In de Patriot Act staat dat als een bedrijf in Amerika gevestigd is, ze onder de Patriot Act vallen, ook als de data niet fysiek in de USA staat opgeslagen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.