watchOS 11 op Apple Watches

Review watchOS 11: betekenisvolle update

Hoe bevalt watchOS 11? Is de update iets om enthousiast van te worden of voelt watchOS 11 toch als teveel van hetzelfde? Wij doken de afgelopen maanden in deze nieuwe update en vertellen je er alles over in de watchOS 11 review.

watchOS 10 van vorig jaar was misschien wel de grootste update uit de geschiedenis van de Apple Watch. Je kunt er dan ook vergif op innemen dat de opvolger, watchOS 11, het minder groots aanpakt. Maar ondanks dat de update misschien in omvang minder groot is, is watchOS 11 wel degelijk een relevante update voor het besturingssysteem op de Apple Watch. Sterker nog: uit onze ervaringen van de afgelopen maanden vinden we watchOS 11 misschien nog wel belangrijker dan watchOS 10. Het pakt een aantal jarenlange problemen en wensen aan en voegt tegelijkertijd wat zinvolle nieuwe functies toe. In deze review an watchOS 11 lees je over onze ervaringen.

Tekst en review: Benjamin Kuijten (@BenjaminRK). Het testen is uitgevoerd vanaf de allereerste beta tot en met de definitieve versie van watchOS 11.

watchOS 11 is sinds 16 september 2024 beschikbaar. Wil je ook watchOS 11 installeren, lees dan ons stappenplan waarin je leest hoe je je kunt voorbereiden op de installatie van watchOS 11.

Lees ook:

watchOS 11 review: de belangrijkste functies getest

Voor deze watchOS 11 review focussen we op de belangrijkste vier vernieuwingen: nieuwe sport- en gezondheidsfuncties, nieuwe mogelijkheden voor widgets en de slimme stapel, nieuwe standaardapps en andere kleinere verbeteringen. Voor een overzicht van de beste watchOS 11 functies, lees je ons aparte artikel.

Bekijk ook
Round-up: Onze 18 favoriete nieuwe functies van watchOS 11 (en nog meer ontdekkingen)

Round-up: Onze 18 favoriete nieuwe functies van watchOS 11 (en nog meer ontdekkingen)

Welke nieuwe functies in watchOS 11 moet je echt kennen? Wat zijn onze favoriete verbeteringen van watchOS 11? Wij hebben ze voor je op een rij gezet, plus nog een aantal interessante ontdekkingen.

Sport en gezondheid: de verbeteringen die tellen

Als er een onderwerp is waar de Apple Watch in uitblinkt, dan is het wel sport en gezondheid. Ook dit jaar heeft Apple met de nieuwe watchOS-update daar de nodige focus op gelegd. Een van die nieuwe functies is Trainingsbelasting. Bij elke workout kun je aangeven hoeveel inspanning het vereiste. Daarmee geef je zelf veel meer waarde aan een workout, wat weer helpt om de intensiteit van je volgende workout te bepalen.

Bekijk ook
Trainingsbelasting is nieuw in watchOS 11: dit houdt het in

Trainingsbelasting is nieuw in watchOS 11: dit houdt het in

Met Trainingsbelasting (Training Load) kun je op de Apple Watch of op de iPhone vastleggen hoe zwaar een training is geweest. Zo werkt het!

De functie geeft in een grafiek weer hoe intensief je workout van de afgelopen week was, ten opzichte van het gemiddelde. Je kan daarmee ook veel beter zien of je intensiviteit in de loop der tijd groeit, omdat het om een gemiddelde gaat. We vinden het echter wel jammer dat je de intensiteit alleen van de afgelopen week kan zien, via de Conditie-app op de Apple Watch. Het laat niet echt een trend over een langere periode zien. Daarvoor is er natuurlijk wel de functie Activiteitstrends, maar daarin worden slechts de behaalde calorieën, trainingsminuten, staanuren en meer meegenomen. Je ziet daar niet hoe de intensiteit op langere termijn was. We hebben daarom gemerkt dat de functie pas echt goed tot zijn recht komt als je echt regelmatig workouts doet.

Je kunt overigens voor de trainingsbelasting wel de metingen voor de gehele dag zien. Deze houdt rekening met het aantal calorieën die toegevoegd zijn aan je bewegingsring, dus dat geeft voor iedereen een wat duidelijker beeld.

De functie Trainingsbelasting werkt ook samen met de nieuwe Vitale functies-app, in het Engels ook wel de Vitals-app genoemd. Deze app verzamelt metingen die de Apple Watch ‘s nachts doet en zet deze bij elkaar in een grafiek, om je een indruk te geven van je vitale functies en algehele gezondheid. We vinden de app een nuttige toevoeging, mede doordat enkele belangrijke waardes dicht bij elkaar staan. Het maakt je ook bewuster van bepaalde metingen. Zo zie je bijvoorbeeld hoe je ademfrequentie gedurende de nacht is, evenals je hartslag, polstemperatuur en saturatie. Dit zijn gegevens die ik anders niet zo zeer zou bekijken, maar de Vitals-app maakt het inzichtelijker en geeft er ook wat context aan omdat het om gemiddelden gaat.

Vitals-app op Apple Watch in watchOS 11: weekoverzicht met polstemperatuur, saturatie en slaapduur

Je Apple Watch verzamelt zoveel data dankzij allerlei sensoren, dat je er een dagtaak aan zou hebben als je alles zou willen volgen. De Vitals-app brengt het daardoor makkelijker in kaart. De app doet zelf dus weinig nieuws, maar brengt alle gegevens van diverse andere apps (Hartslag-app, Saturatie-app, etcetera) bij elkaar. Ook fijn is dat je een melding krijgt als je waardes ineens afwijken van je gemiddelden, al hebben wij die gelukkig nog niet gehad.

Het enige nadeel is dat de app alleen werkt als je de Apple Watch ‘s nachts draagt. Wij zijn daar inmiddels wel aan gewend, maar we kunnen ons voorstellen dat dat niet altijd prettig is. Zeker als je een Apple Watch Ultra hebt, die toch wat forser is en daardoor minder prettig in bed is.

Eindelijk een rustfunctie

Waar we ons bij de Apple Watch de afgelopen jaren aan gestoord hebben, is dat er zo weinig aandacht is voor rust en herstel. De Apple Watch moedigt je elke dag aan om meer en meer te bewegen, terwijl rust en herstel minstens net zo belangrijk is. Helemaal als je bijvoorbeeld ziek bent. We vragen dan ook al jaren om een rustdag-functie en die is er nu eindelijk ook. Je kan namelijk in watchOS 11 eindelijk je Apple Watch-ringen pauzeren, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, ziekte of om wat voor reden dan ook. Zo voorkom je dat je prestatiereeks onderbroken wordt en word je niet onnodig tot het uiterste gedreven om maar te blijven sporten, zelfs als je met 40 graden lichaamstemperatuur in bed ligt.

We vinden dit een prettige functie, al had deze er minstens vier jaar eerder al moeten zijn. Wat we wel jammer vinden, is dat de functie niet heel erg slim is. Ondanks dat de Apple Watch veel van je weet en veel metingen kan doen (polstemperatuur, hartslag, saturatie, etcetera), stelt hij niet automatisch voor om een rustdag te nemen als bepaalde waardes ineens heel erg afwijken. Je moet er dus wel zelf aan denken om een rustdag in te stellen als je je bijvoorbeeld niet zo lekker voelt.

Bekijk ook
Rustdag voor je Apple Watch: zo werkt het pauzeren van je Apple Watch-ringen in watchOS 11

Rustdag voor je Apple Watch: zo werkt het pauzeren van je Apple Watch-ringen in watchOS 11

Kun je even niet sporten of bewegen, dan kun je sinds watchOS 11 eindelijk je Apple Watch-ringen pauzeren. Je wordt dan niet meer aangemoedigd om te bewegen, zonder je records te verbreken.

Widgets en slimme stapel: prettige toevoegingen

  • Nieuwe widgets en functies voor slimme stapel
  • Widgets nu ook interactief
  • Ondersteuning voor Live Activiteiten

Vorig jaar introduceerde Apple de slimme stapel en Apple Watch widgets. Het afgelopen jaar heb ik regelmatig geprobeerd om de functie echt te gaan gebruiken, maar het zit lang nog niet altijd in mijn systeem om daar bijvoorbeeld naar het weer te kijken. Ik gebruik het nu vooral om snel een workout te starten, omdat ik daarvoor geen plek op m’n wijzerplaat wil opgeven. Als ik om mij heen kijk en vraag, zijn er maar weinig Apple Watch-gebruikers die de widgets en slimme stapel echt benutten. watchOS 11 gaat daar misschien wel verandering in brengen. Dat doet het bij mij nu in ieder geval al wel.

Nieuwe widgets in watchOS 11

Allereerst heeft Apple veel meer widgets toegevoegd van diverse standaardapps. De Woning-app heeft zijn eigen widgets gekregen, maar ook de Remote-app, Shazam en de Berichten-app. Voor die laatste is er nu een widget met de drie contacten waar je het vaakst mee chat. Handig, want zo hoef je minder op het scherm te priegelen om meteen bij het juiste contact te komen. Daar komt bij dat er niet alleen meer widgets zijn, maar dat ze nu ook interactief kunnen zijn. Dat wil zeggen: een widget hoeft niet per se een snelkoppeling naar een onderdeel in de app te zijn, maar kan ook meteen een actie uitvoeren.

De widget van de Woning-app is daar een ijzersterk voorbeeld van. Je kan namelijk elke scène of accessoire als aparte widget (of complicatie op je wijzerplaat) toevoegen aan je slimme stapel. Zo kun je met een tik een lamp aanzetten, een deurslot openen of een scène instellen. Gewoon vanaf je pols, zonder dat je een app hoeft te openen. De Apple Watch is er vooral voor snelle acties en kort gebruik en de interactieve widgets vervullen die rol op een geweldige manier. Dit is wat ons betreft hoe de slimme stapel en de widgets vanaf het begin eigenlijk al hadden moeten zijn.

We vinden het ook een hele slimme zet van Apple dat de Live Activiteiten van je iPhone onderdeel zijn geworden van de widgetstapel. De Live Activiteiten op de iPhone zijn vooral bedoeld om snel een blik te krijgen op een live gebeurtenis. Denk aan de status van een bezorging, maar bijvoorbeeld ook je volgende Uber-ritje of een lopende timer. De Live Activiteiten en Apple Watch zijn daarom een perfecte match: als er een apparaat is dat geschikt is voor een snelle blik op info, dan is het de Apple Watch wel.

Live Activiteit op Apple Watch in watchOS 11

Dit kwam tijdens het afgelopen EK-voetbal al goed van pas. Om de scores van wedstrijden te volgen, gebruikte ik daar de Fotmob-app voor. Deze app zet de scores van de wedstrijden in real-time in een Live Activiteit. Dankzij de ondersteuning voor Live Activiteiten in watchOS 11, verschijnt de tussenstand automatisch op de Apple Watch. Je kan ook aangeven of de Live Activiteit automatisch geopend moet worden op de Apple Watch als deze actief is. En het fijne is dat er niet eens een Apple Watch-app hoeft te zijn. Daardoor wordt de Apple Watch ook bruikbaar voor een groot aantal iPhone-apps, als ze maar Live Activiteiten ondersteunen. Hopelijk wordt dat met de komst van watchOS 11 ook meer.

Bekijk ook
Live Activiteiten: vanaf watchOS 11 ook op de Apple Watch

Live Activiteiten: vanaf watchOS 11 ook op de Apple Watch

Live Activiteiten, ook wel Live Activities genoemd, is een handige functie om een gebeurtenis realtime te volgen. In deze tip lees je wat Live Activiteiten zijn en vind je enkele praktische voorbeelden. Live Activiteiten zijn te vinden op de iPhone, iPad én Apple Watch!

Nieuwe standaardapps: fijne toevoegingen, al missen we er nog eentje

  • Nieuwe Vertaal-app, met ondersteuning voor spraak
  • Nieuwe standaard Shazam-app met meer mogelijkheden
  • Vitals-app voor inzicht in je gezondheid
  • Getijden-app voor watersporters

Apple heeft ook in watchOS 11 weer meer nieuwe apps toegevoegd die standaard op de Apple Watch beschikbaar zijn. We noemden eerder al de Vitals-app, maar we willen er nog drie extra uitlichten. De nieuwe Vertaal-app biedt handige functies voor een snelle vertaling. We vinden het een logische uitbreiding van de Vertaal-app van je iPhone. De app zal vooral van pas komen op bijvoorbeeld vakantie. Voor Nederlandse gebruikers is het namelijk enkel mogelijk om via spraak woorden en zinnen te vertalen, zelfs als je van een vreemde taal naar het Nederlands wil vertalen.

Bekijk ook
Zo gebruik je de Vertaal-app op je iPhone, iPad en binnenkort op je Apple Watch

Zo gebruik je de Vertaal-app op je iPhone, iPad en binnenkort op je Apple Watch

Met de Vertaal-app kun je teksten vertalen naar allerlei talen onderling. En goed nieuws: het werkt nu ook met de Nederlandse taal! Hoe werkt deze app en wat zijn de verschillen met Google Translate? In deze tip stellen we de mogelijkheden aan je voor.

De app biedt verder alles wat je verwacht. We vinden niet dat deze app hoognodig eens naar de Apple Watch had moeten komen, maar toch kan het fijn zijn om het bij de hand te hebben. Helemaal omdat je ook talen offline kan opslaan.

Een andere fijne nieuwe app is die van Shazam. Shazam had zelf al een losse app die gekoppeld was aan de iPhone-versie, maar er is nu ook standaard een Shazam-muziekkherkenning app in watchOS 11 aanwezig. Deze app is veel uitgebreider dan de reeds bestaande app en is eigenlijk precies hoe Shazam op de Apple Watch zou moeten zijn. Het enige wat we missen is de mogelijkheid om een fragment van het liedje af te spelen via de Apple Watch, zoals wel mogelijk is met de eerdere variant. Heb je een Apple Watch Series 10 of Apple Watch Ultra 2, dan kun je via de speaker wel het volledige nummer afspelen.

Shazam muziekherkenning op Apple Watch: geschiedenis bekijken en widget

We vinden het vooral handig dat de app nu een koppeling heeft met de Muziek-app en je Apple Music-account, zodat je een nummer makkelijk aan je bibliotheek of afspeellijst toe kan voegen. Ook bekijk je nu een volledige geschiedenis van alle nummers die op al je apparaten herkend zijn, gewoon vanaf je Apple Watch.

Bekijk ook
Nu een standaardapp: Shazam heeft in watchOS 11 een geheel nieuwe Apple Watch-app

Nu een standaardapp: Shazam heeft in watchOS 11 een geheel nieuwe Apple Watch-app

Al sinds jaar en dag heeft de Shazam-app op je iPhone een kleine versie voor de Apple Watch, maar in watchOS 11 gaat Apple een stapje verder. Er is een geheel nieuwe Shazam-app op de Apple Watch, die standaard beschikbaar is in watchOS 11. En die biedt veel meer mogelijkheden.

De derde nieuwe app die Apple toegevoegd heeft, is de Getijden-app. Deze app is bedoeld voor watersporters die alles willen weten over getijden op meer dan 100.000 stranden wereldwijd. Wij zijn zelf geen watersporters, maar we kunnen ons voorstellen dat het een nuttige app is om te hebben als je wel van surfen en dergelijke sporten houdt. We vragen ons wel af waarom Apple per se zelf deze app gemaakt heeft. Het maakt geen gebruik van specifieke sensoren in de Apple Watch, want het toont alleen maar info over getijden op locaties wereldwijd. Krijgen we straks ook een Ski-app van Apple met info over sneeuwhoogte in wintersportgebieden? Dit is typisch een app die door externe ontwikkelaars gemaakt had kunnen worden, zeker voor zo’n doelgroep.

Deze app ontbreekt nog steeds

Toch ontbreekt er voor ons nog steeds een nuttige standaardapp op de Apple Watch: de Notities-app. We zijn fan van Apple’s Notities-app op iPhone, iPad en Mac en we vinden dat deze op de Apple Watch ook niet zou misstaan. We maken geregeld bulletlijstjes of korte aantekeningen en het zou alleen al handig zijn om deze snel te kunnen bekijken vanaf de Apple Watch. De Herinneringen-app is al jaren op de Apple Watch beschikbaar, dus een equivalent voor de Notities-app zou echt niet misstaan. Zeker nu daar ondersteuning bij gekomen is voor spraaknotities. Dat zou op de Apple Watch echt van pas komen. Hopelijk vindt de Notities-app in watchOS 12 volgend jaar alsnog zijn weg naar de Apple Watch.

Andere nuttige verbeteringen in watchOS 11

Apple heeft in watchOS 11 nog een aantal kleinere verbeteringen toegevoegd die we tijdens het testen gemerkt hebben. Zo vinden we het fijn dat je eindelijk meer keuze hebt voor een eigen ringtone en meldingstonen. Het is voor het eerst dat Apple je voor de Apple Watch zelf laat kiezen uit een selectie van deuntjes en tonen en dat draagt bij aan het verder personaliseren van de Apple Watch. Je kunt helaas nog geen eigen geluidjes gebruiken, maar wellicht dat dat in de toekomst nog komt.

Bekijk ook
Beluister het zelf: nieuwe ringtones en meldingstonen in watchOS 11

Beluister het zelf: nieuwe ringtones en meldingstonen in watchOS 11

Je kunt sinds watchOS 11 andere ringtones en meldingstonen instellen op de Apple Watch. Je bent daardoor niet meer gebonden aan de paar tonen die Apple tot voor kort gebruikte. Beluister ze hier en lees hoe je de tonen aanpast.

Vorig jaar introduceerde Apple de Tik dubbel-functie op de nieuwste modellen. We waren destijds al verbaasd dat de functie alleen werkt binnen Apple’s eigen apps. Dat trekt Apple nu eindelijk recht, want ook apps van derden kunnen hier gebruik van maken. Dat komt de functie alleen maar ten goede. Naarmate meer apps het gebruiken, wordt het ook steeds normaler om de functie te benutten. De eerste apps die dit gaan ondersteunen zijn er nog niet, maar wij kijken er alvast naar uit.

Bekijk ook
Tik dubbel op de Apple Watch: zo heeft Apple de gebarenfunctie in watchOS 11 verbeterd

Tik dubbel op de Apple Watch: zo heeft Apple de gebarenfunctie in watchOS 11 verbeterd

Tik dubbel is het nieuwste bedieningsgebaar van de Apple Watch. Door met je vinger en duim tegen elkaar aan te tikken, kan je de Apple Watch bedienen zonder dat je het scherm aan hoeft te raken. In deze tip lees je wat je ermee kan doen, op welke modellen het werkt, hoe je het na kan bootsen op andere modellen en wat Apple eraan verbetert in watchOS 11.

Tot slot zijn er nog twee andere kleine verbeteringen die we kort nog even willen benoemen. Zo heeft Apple toch nieuwe wijzerplaten toegevoegd, ondanks dat dit nog niet in de eerdere beta’s zat. Het gaat om de Flux- en Reflecties-wijzerplaten, die tegelijkertijd met de Apple Watch Series 10 aangekondigd zijn, maar gelukkig niet exclusief voor dat model zijn. Meer keuze voor wijzerplaten is altijd goed, maar we vinden het vooral twee varianten van reeds bestaande wijzerplaten. Het doet niet per se iets unieks, maar het ziet er voornamelijk anders uit. Het wordt wel tijd dat Apple eens echt iets nieuws gaat doen op dit gebied.

Apple Watch Series 10 nieuwe wijzerplaat

Wil je je slaap bijhouden met de Apple Watch, dan moet je daar in watchOS 10 en eerder nog wel eerst je slaapfocus voor activeren. Met watchOS 11 hoeft dat niet meer, want de Apple Watch herkent het nu automatisch als je slaapt, zelfs zonder dat je slaapschema ingesteld is. Dat is niet alleen handig voor mensen die niet per se een heel slaapschema hebben, maar ook voor als je kort een dutje wil doen. Want ook die worden nu bijgehouden, inclusief slaapfases.

Dit missen we nog: Nederlands toetsenbord

Voordat Apple watchOS 11 aankondigde, hadden we eigenlijk maar een wens: ondersteuning voor een Nederlands toetsenbord. Sinds 2021 heeft de Apple Watch een volledig toetsenbord op de Apple Watch Series 7 en nieuwer, maar dit wordt alleen ondersteund voor slechts een beperkt aantal talen. Helaas wordt Nederlands ook in watchOS 11 niet ondersteund. Ook Scribble, de jarenlange functie waarmee je woorden kan maken door letters stuk voor stuk te tekenen, werkt na al die jaren nog steeds niet in het Nederlands. Scribble werd al bij watchOS 3 in 2016 (!) toegevoegd.

We vinden het onbegrijpelijk dat zo’n basale functie nog steeds niet in het Nederlands werkt, terwijl het iPhone-toetsenbord prima met Nederlands overweg kan. Soms willen gewoon een kort berichtje naar iemand sturen vanaf de Apple Watch, maar de dicteerfunctie helpt daar lang niet altijd bij. Met name bij woorden of namen wordt vaak het verkeerde begrepen, wat behoorlijk wat frustratie oplevert. Nu maar duimen dat het in een aanvullende update van watchOS 11 komt, maar we vrezen het ergste. Dit kan nog wel eens jaren gaan duren.

Score

8.5

watchOS 11

watchOS 11

Gratis

Voordelen +

  • Veel handige kleine verbeteringen
  • Vitale functies-app is een waardevolle toevoeging
  • Eindelijk een rustdag en aangepaste ringen per dag instellen
  • Widgets en Live Activiteiten zijn nuttiger

Nadelen -

  • Weinig vernieuwingen bij wijzerplaten
  • Nog steeds geen Nederlandse ondersteuning voor toetsenbord en Scribble
  • Notities-app ontbreekt

Conclusie watchOS 11 review

watchOS 11 is een aangename update die je Apple Watch echt een stukje beter maakt. We hadden van tevoren weinig verwachtingen, zeker na zo’n grote update als watchOS 10. Maar watchOS 11 bewijst dat kleine verbeteringen ook grote impact kunnen hebben. De verbeteringen voor sport en gezondheid zijn fijn, met name functies als de rustdag. De vernieuwde widgets en slimme stapel maken het gebruik ervan daadwerkelijk beter en de nieuwe standaardapps zijn een welkome toevoeging op de Apple Watch. Nadelen zijn er ook wel, met name omdat we enkele verbeteringen nog altijd missen. Waar blijft toch de Notities-app en hoe kan het dat het Apple Watch-toetsenbord nog steeds geen Nederlands kan? Er blijft dus nog genoeg over om verder te verbeteren.

watchOS 11 overzicht

Meer over watchOS 11

watchOS 11 is de grote nieuwe Apple Watch-update van 2024. De geschikte toestellen voor watchOS 11 zijn de Apple Watch Series 6 en nieuwer. De releasedatum van watchOS 11 is 16 september 2024. Lees ook ons artikel over watchOS 11 installeren.

Bekijk ook
watchOS 11: de grote update voor de Apple Watch staat voor je klaar

watchOS 11: de grote update voor de Apple Watch staat voor je klaar

Nu te downloaden: watchOS 11. De elfde grote software voor de Apple Watch bevat heel wat interessante functies, ook als je niet beschikt over de allernieuwste Apple Watch. Wat is er allemaal nieuw, welke functies zitten erin? Je leest alles over de update op deze pagina!

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2024