Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts
Apple Watch Serie 8 met watchOS 9

watchOS 9 review met onze ervaringen: een sportieve update

watchOS 9 is een behoorlijk grote update voor Apple Watch-gebruikers. Vooral de sportfuncties vallen op, maar Apple heeft nog meer verbeteringen achter de hand gehouden. Hoe bevallen ze? Ontdek onze ervaringen in deze watchOS 9 review!

watchOS 9 review

Eerder dit jaar werd bekend dat Jony Ive in de begindagen van de Apple Watch veel invloed heeft gehad op de insteek. Het moest een luxe-accessoire worden, waarbij celebrities zoals Beyoncé zouden zorgen voor exploderende verkoopcijfers. Ive kreeg zijn zin, maar stapte later op omdat hij vond dat zijn dure promotieplannen onvoldoende serieus waren genomen. Sindsdien heeft Apple met de Apple Watch veel meer voor een no-nonsense insteek gekozen en dat bleek een schot in de roos. Geen exemplaren van tienduizenden euro’s die ‘toevallig’ worden gelekt door influencers (zoals bij Beats nog wel eens gebeurt), maar een smartwatch met praktische nadruk op gezondheid, sport en productiviteit. Drie onderwerpen waar iedereen wel iets mee kan.

Ook bij watchOS 9 zien we die insteek terug. Het is een update waar een brede groep gebruikers profijt van heeft, ook als je geen nieuwe smartwatch koopt. De enige groep die teleurgesteld zal afdruipen zijn mensen die nog een Apple Watch Series 3 hebben, want zij lopen alle nieuwe functies mis. Wat we daarvan vinden lees je ook in deze preview!

Tekst en review: Gonny van der Zwaag (@gonny). Deze review is gebaseerd op het testen van de verschillende beta’s die deze zomer zijn verschenen van watchOS 9.


Algemene indruk: heel veel nieuwe functies
Toen we de de watchOS 9 beta voor het eerst installeerden was het een behoorlijke klus om alles te overzien. Er zitten zoveel nieuwe functies in, die allemaal om aandacht schreeuwen. Hardlopen, slapen, medicijnen, cardioherstel, maar ook kleinere verbeteringen zoals de vernieuwde agenda-app. En dan zijn er ook er ook nog functies die wat kleiner zijn, zoals de mogelijkheid om met apps van derden telefoongesprekken op de Apple Watch te voeren, iets wat met de Telefoon- en FaceTime-app van Apple zelf al langer kon.

Apple Watch SE 2022 familie

Gelukkig waren we al behoorlijk thuis in deze functies toen Apple nog een extra lading nieuwe functies opentrok: een energiebesparende modus, een vernieuwde Kompas-app met waypoints en ook: Nike-wijzerplaten voor iedereen!

Apple Watch Series 8 Nike+

Maar er is nog veel meer. Het is niet overdreven om te zeggen dat watchOS 9 één van de grootste updates voor de Apple Watch sinds jaren is. Wij zijn onder de indruk van de hoeveelheid functies, maar werken ze ook goed? Dat vertellen we je verderop. Maar eerst moet er een ‘elephant in the room’ besproken worden: het feit dat de Apple Watch Series 3 geen update meer krijgt.

Geen watchOS 9 voor Apple Watch Series 3

We waarschuwen al zeker een jaar of twee dat je geen Apple Watch Series 3 meer moet kopen, omdat deze smartwatch te weinig opslagruimte heeft. Dat de Apple Watch Series 3 niet meegaat naar watchOS 9 verbaasde ons dan niet. Wat ons nog wel een raadsel is, is waarom Apple deze smartwatch tot voor kort nog gewoon verkocht terwijl ze wisten dat er geen update meer zou komen. Dat kun je klanten niet aandoen. We hadden dan ook liever gezien dat de Apple Watch Series 3 al vlak na WWDC 2022 uit de schappen was gehaald, toen we wisten dat het einde verhaal was. In plaats daarvan raden we de liever dat andere budgetmodel aan, de Apple Watch SE. Zeker nu er een nieuw model is ver

Bekijk ook
Apple Watch SE 2: nog goedkoper geworden

Apple Watch SE 2: nog goedkoper geworden

De tweede generatie Apple Watch SE is in prijs verlaagd en wordt nu geleverd met nieuwe bandjes. Dit is de opvolger van de allereerste Apple Watch SE en is op een paar punten verbeterd. Is het tijd om te upgraden? Alles wat er nieuw is en hoeveel het kost lees je hier!

Heel veel sportfuncties: bleek voorbode voor de Ultra
De Apple Watch heeft altijd wel een sportieve insteek gehad, al was het meer gericht op hobby-sporters dan op mensen die van sport een levensstijl hebben gemaakt. Die groep zit al bij Garmin, Polar en soortgelijke merken en het is maar de vraag of Apple ze met een paar extra sportfuncties weg kan lokken.

Apple Watch Ultra voorkant

Maar met de Apple Watch Ultra lukt het misschien wél. Daarmee spreekt Apple weer een heel nieuwe groep outdoor- en sportliefhebbers aan, die wel raad meten met de geavanceerde duikfuncties, de nachtmodus voor beter zicht in het donker en routepunten (waypoints) om de weg terug te vinden. Maar ook voor sporters zit er genoeg in, zoals een automatische wisselfunctie voor triathlons, vermogensmeting voor hardlopers en zwemscore voor zwemmers. Toegegeven: heel veel mensen zullen de Apple Watch Ultra kopen voor het imago, terwijl ze vooral tijd thuis op de bank en in de auto doorbrengen. Maar dat geeft niet: misschien kan Apple toch weer een paar mensen overhalen om gezonder te gaan leven of beter op de gezondheid te letten.

Apple Watch Ultra met nachtmodus

Hardlopen met de Apple Watch

Als je hardloper bent kun je je hart ophalen met watchOS 9. Er zitten heel veel nieuwe metrics in, die zowel bij binnen- als buitenshuis hardlopen te zien zijn. Om ze te testen zijn we op de loopband geklommen. Het is duidelijk dat Apple de strijd wil aan gaan met gespecialiseerde sporthorloges van bijvoorbeeld Garmin en Polar. Neem bijvoorbeeld loopvermogen: dit is niet iets waar de gemiddelde recreatieve loper zich tegenwoordig al druk over maakt, maar het is wel een metric dat onder de fanatieke hardlopers sterk in opkomst is. Net als bij wielrennen geeft het aan hoeveel inspanning (in Watt) je moet leveren om een bepaald traject af te leggen. Gaat het heuvel op, dan kost dat bij hetzelfde tempo uiteraard meer inspanning dan wanneer je op een vlakke weg loopt. Het getal zelf moet je relatief zien. Het gaat er niet zozeer om of Apple’s metingen wel 100% overeen komen met die van Garmin (al moet het natuurlijk wel ongeveer kloppen), maar vooral hoe het in verhouding is met andere trainingen. Vermogen meten kon overigens al langer met Polar-horloges, terwijl je er bij Garmin een aparte borstband of pod voor nodig hebt.

Sportfuncties Apple Watch watchOS 9

Het werkt allemaal erg goed, net als de nieuwe hartslagzones waarmee je aan de hand van kleuren kunt zien in welke zone je je bevindt. Dit is een groot pluspunt als je een trainingsplan volgt. Ook fijn is dat je niet meer beperkt bent tot een beperkt aantal metrics, maar dat je tijdens het hardlopen aan de Digital Crown kunt draaien om veel meer waarden te zien – mocht je dat willen.

Bekijk ook
Hartslagzones op de Apple Watch: zo werkt het

Hartslagzones op de Apple Watch: zo werkt het

Sinds watchOS 9 kun je hartslagzones op de Apple Watch gebruiken. Zo weet je meteen of je in de juiste zone zit. In deze tip leggen we uit hoe het werkt.

De nieuwe triatlon-modus zorgt dat de metingen automatisch wisselen tussen hardlopen, fietsen en zwemmen, zonder dat je zelf iets hoeft te doen. We hebben dit getest door afwisselend te gaan hardlopen en fietsen (een duatlon is namelijk ook mogelijk). Dit werkt goed, maar het zou handig zijn als Apple dit ook geschikt maakt voor afwisselend wandelen en hardlopen. Beginnende hardlopers hebben er dan ook iets aan. Grootste kritiekpunt hier, is dat de Apple Watch met GPS ingeschakeld maar 7 uur meegaat terwijl het wereldrecord triathlon op iets meer dan 7 uur staat. Je moet er ook nog naartoe reizen en wilt niet na het sporten meteen moeten opladen. Het is daarom maar goed dat Apple de nieuwe energiebesparende modus heeft geïntroduceerd en dat de Apple Watch Ultra op zich al een twee keer zo lange gebruiksduur heeft in vergelijking met de normale modellen. Het is wel nodig ook, als je naar de concurrentie kijkt. Met een sporthorloge van Garmin kun je wel 30 uur aan één stuk sporten.

Sportfuncties Apple Watch watchOS 9

Ook aan beginnende hardlopers heeft Apple gedacht. Je kunt namelijk je eigen trainingsschema maken, inclusief intervallen om te wandelen of wat rustiger te lopen. Deze functie is wel even zoeken: bij het starten van een nieuwe hardloop-workout op je Apple Watch moet je op de drie puntjes drukken en vervolgens Suggesties kiezen. Je moet het maar net weten. Apple heeft dit soort functies te diep weggestopt.

Buiten hardlopen suggesties

Hetzelfde geldt voor een wedstrijdje tegen jezelf lopen op hetzelfde parcours. Dit zit erg verstopt en is nogal wat priegelwerk om in te stellen als je op straat te blauwbekken.

Andere nieuwe hardloopfuncties zie je pas na afloop van het sporten, zoals staplengte en contacttijd met de grond. Als je voor de eerste keer met watchOS 9 gaat hardlopen worden de staplengte, contacttijd, verticale oscillatie en gemiddeld vermogen berekend. Daarna kun je ze raadplegen in de Gezondheid-app; ze zijn niet te zien op het Workout-scherm tijdens het lopen. De kans bestaat dat gebruikers ongemerkt een enorme berg data verzamelen, waar ze nooit naar gaan kijken, simpelweg omdat het te veel zit verstopt. Je moet al erg gemotiveerd (en goed geïnformeerd) zijn om hier echt profijt uit te halen en het zijn allemaal losse schermen. Ik had liever een overkoepelend dashboard gezien, met trends en ontwikkelingen die wat verder gaan dan het weekoverzicht en de activiteittrends.

Apple heeft moeite gedaan om het hardlopers meer naar de zin te maken, maar helemaal ideaal is het nog niet. En in vergelijking met Garmin ontbreekt er ook nog wel het één en ander, zoals trainingsprogramma’s voor specifieke afstanden (5K, 10K, halve marathon en dergelijke).

Staplengte Gezondheid-app
Na afloop je staplengte en andere running metrics bekijken in de Gezondheid-app: het kan, maar het zit wel erg verstopt en op verschillende schermen.

Slaap: een nuttige verbetering voor iedereen

Apple legde tijdens de aankondiging van watchOS 9 erg veel nadruk op de sportfuncties (en dat doen we in deze review ook), maar er is nog een andere belangrijke functie waar we misschien nog wel enthousiaster van worden. De slaapfuncties zijn zodanig verbeterd dat het nu echt zin heeft om de Apple Watch ‘s nachts te gaan dragen. Het kost geen moeite en het geeft je veel meer inzicht dan voorheen. Je ziet in de vernieuwde Slaap-app hoe lang je in elke slaapfase hebt doorgebracht, zoals REM-slaap en diepe slaap.

En aan alles is gedacht: als je een slaapschema hebt ingesteld gaat de Apple Watch automatisch in slaapfocus en starten te metingen. Ook als je niet dagelijks kijkt, kun je na verloop van tijd de statistieken langslopen en nieuwe inzichten krijgen waarom je soms de slaap niet kunt vatten. Niets voor jou? Dan hang je de Apple Watch gewoon ‘s nachts op de lader.

Slaapfasen watchOS 9

De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat Apple rijkelijk laat is met deze functies. Fitbit en Samsung hadden al slaapfasen en wie echt bezig wil gaan met slaap verbeteren kon al speciale accessoires kopen zoals de Oura-ring. Fitbit is alweer een stap verder en heeft slaapprofielen berekenen, waarbij je slaapgedrag wordt vergeleken met een dier. Zo slaapt een giraf vaak wat korter en valt een dolfijn later in slaap. Overigens geldt dit alleen voor betalende Fitbit Premium-functies, terwijl Apple’s nieuwe slaapfuncties gewoon gratis zijn. En dat geldt trouwens voor alle nieuwe functies in watchOS 9, mits je een geschikte Apple Watch hebt. Alleen voor Fitness+ zul je moeten betalen, maar dat werkt vanaf het najaar ook zonder Apple Watch.

Medicijnen-app: herinneringen voor je pillen

Wat gezondheid betreft hebben we er in watchOS 9 twee vernieuwingen bijgekregen. Eén daarvan is voorlopig exclusief voor de Verenigde Staten (Afib-historie), de andere is nuttig voor een grote groep gebruikers: namelijk het vastleggen van je medicijnen. De nieuwe Medicijnen-app is verrassend simpel, zodat je je misschien afvraagt waarom Apple er zo lang over heeft gedaan. Je kunt vastleggen welke medicijnen je slikt in welke vorm en krijgt een herinnering om in te nemen.

Medicijnen-app op de Apple Watch

In de Gezondheid-app kun je een overzicht vinden van de ingenomen medicijnen, zodat je dit aan je arts kunt laten zien. Maar in feite is het niet meer dan een voorgeprogrammeerde Herinneringen-app met een HealthKit-koppeling. Handig is het wel, spectaculair niet.

Vernieuwde meldingen: hit or miss

De meldingen op de Apple Watch hebben een nieuw ontwerp gekregen. Ze zijn niet meer beeldvullend op het scherm, maar als een strook bovenin. Je krijgt daardoor minder informatie in beeld en hebt ook geen knoppen om bijvoorbeeld meteen te reageren. De naam van de app is minder prominent te zien; je moet nu aan de hand van het appicoontje herkennen om welke app het gaat. Meestal werkt dit goed: als je druk in een app bezig bent is het vervelend als het hele scherm meteen in beslag wordt genomen door een melding. Maar het is ook wel eens minder informatief. Er verschijnt zo weinig informatie in beeld dat je alsnog op het scherm moet tappen om te zien waar het überhaupt over gaat.

Kompas-app met routepunten: eindelijk nuttig

Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik de Kompas-app op de Apple Watch alleen heb geopend om screenshots te maken voor onze tip over het gebruik van de app. Daarna nooit meer. Met de vernieuwde app is het kompas opeens een bruikbaar hulpmiddel geworden. Je ziet tijdens een wandeling in het bos iets bijzonders? Even een routepunt neerzetten. Je wilt je geparkeerde fiets terugvinden? Ook een routepunt. Opeens wordt het niet meer eng om zomaar ergens te verdwalen, want je kunt aan de hand van de waypoints altijd de juiste weg terugvinden. Hiermee wordt de Apple Watch nog veel meer een praktische gereedschapskist.

Kompas-app in watchOS 9

Nog veel meer functies
Zoals we al lieten doorschemeren zitten er nog veel meer nieuwe functies in watchOS 9, waarvan sommige echt heel handig zijn. Zo kleurt de nachtmodus rood als de batterij bijna leeg is en kun je op de Apple Watch herinneringen en afspraken invoeren. En voor mensen met een visuele beperking is Apple Watch Mirroring erg handig, waarbij je de Apple Watch kunt bedienen via je iPhone. Voor het dagelijkse leven is er ook genoeg, waardoor je meteen profijt hebt van deze update. De nieuwe energiemodus hebben we nog niet uitgebreid kunnen testen (die is er nog maar net), maar het zal voor iedereen duidelijk zijn dat dit wel één van de hoogtepunten is, waar je dagelijks iets aan hebt. Bij de nieuwe wijzerplaten hebben we ook al een favoriet gevonden: Metropolitaan. Je Apple Watch voelt na de installatie van watchOS 9 weer helemaal als nieuw!

watchOS 9 overzicht met functies.

Score

8.9

watchOS 9

watchOS 9

Gratis

Voordelen +

  • Propvol met handige functies
  • Energiebesparende modus is een lifesaver
  • Serieuze hardloopfuncties
  • Slaapfunctie nu wel goed bruikbaar
  • Veel kleine dingen verbeterd en nu nog handiger

Nadelen -

  • Vernieuwde meldingen soms minder informatief
  • Niet alle functies op alle Apple Watch-modellen (zoals Kompas-waypoints)
  • Apple Watch creëert een gigantische databerg, maar we hadden liever meer inzicht gehad
  • Sommige (hardloop)functies wat lastig te vinden, je weet niet dat ze bestaan

Conclusie watchOS 9 review

We waren een beetje bang dat Apple langzamerhand ‘klaar’ was met de Apple Watch, maar 2022 heeft bewezen dat er nog lang geen einde is aan de ontwikkelingen. Niet alleen op het gebied van hardware (de Ultra) maar ook qua software is er veel te ontdekken en het werkt ook nog allemaal erg goed.

De update bevestigt nog maar eens in welke richting Apple wil gaan met watchOS: sport, gezondheid en productiviteit. Wat ons betreft is dat een prima keuze en de update biedt dan ook voor ieder type gebruiker wel iets nuttigs. Van medicijnen registreren tot een slimmere dock, slaapfasen en Apple Watch Mirroring, je Apple Watch wordt nog veelzijdiger. En je krijgt het bijna allemaal, op de Apple Watch die al om je pols zit. Gratis! De Apple Watch is al ‘s werelds best verkochte smartwatch en door nieuwe functies voor hardlopers en triatleten toe te voegen kan ook een grote groep competitief ingestelde sporters aan boord worden gehaald.

Lees ondertussen onze round-up van de beste watchOS 9-functies om te ontdekken wat er nog meer nieuw is.

Bekijk ook
Deze superhandige watchOS 9 functies kun je nu al proberen

Deze superhandige watchOS 9 functies kun je nu al proberen

watchOS 9 is er en dat betekent dat je alle watchOS 9 functies nu zelf kunt proberen! In dit artikel nemen we je mee langs de belangrijkste verbeteringen én een paar handige ontdekkingen die
we in watchOS 9 hebben kunnen vinden. Dit zijn de beste vernieuwingen voor de Apple Watch.

Informatie

Laatst bijgewerkt
juni 2023