WhatsApp is gegroeid naar 800 miljoen maandelijks actieve gebruikers en zal vermoedelijk dit jaar de 1 miljard halen. Dat maakte WhatsApp CEO Jan Koum bekend via een bericht op Facebook. Eerder maakte de CEO al bekend dat er meer alleen op het Android-platform al meer dan 1 miljard downloads zijn – maar dat zijn niet allemaal actieve gebruikers, die de app maandelijks opstarten. Mensen die zich wel geregistreerd hebben maar de app niet gebruiken, worden buiten beschouwing gelaten.
Er lijkt geen einde te komen aan de populariteit van de app. Sinds augustus heeft WhatsApp elke vier maanden ongeveer honderd miljoen actieve gebruikers erbij gekregen: in augustus waren het 600 miljoen, in januari 700 miljoen en nu dus 800 miljoen.
WhatsApp is groter dan andere berichtendiensten
Overigens is Facebook Messenger hard bezig met een inhaalslag: daar staat de teller nu op 600 miljoen gebruikers. Andere berichtendiensten zijn beduidend minder populair: LINE heeft in Azië een fanbase van 170 miljoen actieve gebruikers, vooral in Japan en Thailand. Telegram heeft 50 miljoen gebruikers in nog geen twee jaar weten te verzamelen.
Facebook betaalde vorig jaar 22 miljard dollar voor WhatsApp, maar een verdienmodel is er nog niet. De grens van 1 miljard gebruikers is echter een belangrijke mijlpaal: CEO Mark Zuckerberg heeft meermaals aangegeven dat WhatsApp pas bij 1 miljard gebruikers waarde krijgt. Nu verdient Facebook nog nauwelijks geld aan de app. Als straks de grens van 1 miljard wordt gepasseerd, moet WhatsApp financieel gaan bijdragen aan de resultaten van het Facebook-concern. Binnenkort voegt WhatsApp belfunctionaliteit toe in de iPhone-app, waar mogelijk ook een verdienmodel aan zit. Een andere ontwikkeling is de webversie van WhatsApp, waarmee je ook op de desktop berichten kunt lezen en beantwoorden. Die functie is nog niet officieel beschikbaar op iOS, maar wel op Android.
EU wil strengere regels voor WhatsApp en Skype
Een interessante ontwikkeling, is dat de Europese Commissie volgend jaar nieuwe telecomregels wil invoeren. Daarbij gaan ze niet alleen kijken naar traditionele telecomaanbieders, maar ook berichtenapps zoals WhatsApp krijgen te maken met strengere regelgeving. De EU wil daarmee de concurrentiestrijd tussen providers eerlijker maken.
Traditionele telecomproviders wilden al langer een hervorming van de regels, omdat er steeds meer nieuwe berichten- en beldiensten opduiken. Die hebben een oneerlijk voordeel, omdat ze zich niet aan allerlei regels hoeven te voldoen. De regels gaan dan ook gelden voor niet-traditionele telecomaanbieders, zoals de bel-app Skype en de berichten-app WhatsApp. Dat blijkt uit plannen van de Europese Commissie die persbureau Reuters in handen heeft gekregen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.
- Alles over WhatsApp op de iPhone
- Het ultieme WhatsApp tipsoverzicht
- Zo gebruik je WhatsApp op de desktop
- Zo gebruik je WhatsApp op de iPad
- WhatsApp-account beveiligen met tweestaps
- WhatsApp chats archiveren, wissen of verwijderen
- WhatsApp gesprekken overzetten
- WhatsApp-chats exporteren
- Ongewenste personen blokkeren in WhatsApp
- Werkt WhatsApp nog op mijn (oudere) iPhone?
- WhatsApp beveiligen op 4 manieren
Reacties: 19 reacties