Toekomstige versie WhatsApp kan gesprekken opnemen

WhatsApp gaat de toekomstige belfunctie uitbreiden met opnemen van telefoongesprekken. Klinkt handig, maar in sommige landen illegaal.

whatsapp icoonWe hebben de afgelopen maanden al regelmatig geschreven dat WhatsApp een belfunctie krijgt. Die belfunctie komt er binnenkort aan, maar de volgende update van WhatsApp biedt nog iets extra’s: het opnemen van gesprekken.


Door een belfunctie in te bouwen concurreert WhatsApp straks met apps als Viber, Skype, Tango, Google Hangouts en Facebook. Alleen bij Skype kun je via een omweg gesprekken opnemen. WhatsApp biedt dus echt iets extra’s. Maar het is de vraag of WhatsApp niet in de problemen komt met deze functie. In veel landen is het illegaal om een telefoongesprek op te nemen, zonder dat aan de gesprekspartner te melden.

Lees ook: Half Nederland appt, gebruik WhatsApp onder jongeren zelfs 70 procent

Het lijkt ideaal: je gebruikte al WhatsApp om te ‘appen’ met de aannemer en de kapper. Straks kun je ook nog met ze bellen en alle gesprekken vastleggen, zodat je meteen bewijs hebt dat een leverancier je iets heeft beloofd. Maar in de VS is het illegaal om een telefoongesprek op te nemen, zonder dat de andere partij er weet van heeft. In Nederland komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat je een helpdesk belt en van tevoren te horen krijgt dat het gesprek kan worden opgenomen ‘voor kwaliteitsdoeleinden’. Er zijn ook landen waar het opnemen van gesprekken gewoon is toegestaan, bijvoorbeeld in Israel. Burgers weten dat ze moeten oppassen wat ze zeggen, omdat het als bewijsmateriaal gebruikt kan worden.

Nederland: stiekem telefoongesprek opnemen toegestaan?

In Nederland mag je een telefoongesprek dat je voert opnemen, zonder het te melden aan de tegenpartij. Wat niet mag, is gesprekken afluisteren en opnemen als je niet zelf deelneemt aan het gesprek. Een heel andere vraag is, of je een stiekem gemaakte geluidsopname mag gebruiken als bewijs, bijvoorbeeld in een conflict met je werkgever. Dat ligt wat ingewikkelder. ICT-jurist Arnoud Engelfriet zegt erover:

Er zijn diverse rechtszaken waarbij partijen hebben geprobeerd een geluidsopname van tafel te krijgen met het argument dat deze onrechtmatig is verkregen. Dat wordt echter niet geaccepteerd.

Het hangt van de omstandigheden af of een geluidsopname als bewijs gebruikt mag worden. Als het gesprek zeer persoonlijk is en de privacy van de gesprekspartner aantast, kan het voorkomen dat een geluidsopname niet in een rechtszaak afgespeeld hoeft te worden. Maar volgens Engelfriet is dat een uitzondering.

‘Update komt deze week nog’

De update van WhatsApp waar de belfunctie en gespreksopnames in zitten, komt nog deze week beschikbaar. Uiterlijk op dinsdag 14 oktober gaat Apple’s reviewteam de definitieve versie vrijgeven. “Hopelijk eerder”, meldt @0xmaciln, die eerder bekendheid kreeg als betatester van WhatsApp.

Informatie

Laatst bijgewerkt
13 oktober 2014 om 9:26
Onderwerp
Categorie
Apps

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp

Reacties: 42 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.