Wikipedia heeft een grote nieuwe update uitgebracht. De app om alle artikelen van de grootste online encyclopedie op te zoeken, heeft een compleet nieuw design gekregen. Zo is er de nieuwe Ontdek-pagina waarin populaire artikelen in verschijnen. Ook werkt de app nu met 3D Touch en Spotlight, zodat je eenvoudiger geschikte artikelen kunt vinden.
Wikipedia-artikelen ontdekken
Op de Ontdek-pagina vind je bovenaan trending artikelen op basis van je locatie en de dag. Het gaat hier altijd om trending artikelen van de vorige dag. Vandaag vind je op deze pagina dus artikelen over K-otic (de oude Nederlandse band die een eenmalige comeback maakt) en een artikel over Marc Dutroux. Je kunt direct doortikken om meer van dit soort relevante artikelen te bekijken, zodat je jezelf kunt verliezen in het aanbod van Wikipedia.
Maar dat is niet het enige, want op deze Ontdek-pagina vind je nog veel meer relevante artikelen. Zo zie je hier de afbeelding van de dag, een uitgelicht artikel en artikelen over plaatsen in de buurt. De app heeft daarom je locatie nodig, die alleen opgehaald wordt als je de app gebruikt. Je kunt uiteraard ook gewoon zoeken naar artikelen en dat kan met versie 5 zelfs via emoji. Helaas werkt dit alleen met Engelstalige Wikipedia-artikelen. En over taal gesproken: je kunt zelf je taalvoorkeuren instellen, zodat je bij wisselen tussen talen snel je favoriete versie kunt raadplegen.
Artikelen op basis van je geschiedenis
Ook nieuw is artikelsuggesties op basis van je geschiedenis. Je geschiedenis kun je ook zelf raadplegen dankzij de Geschiedenis-knop onderin de app. Je artikelhistorie is met een knop te verwijderen, maar hierdoor geeft de app je geen artikelsuggesties meer. Ook handig: je kunt artikelen offline opslaan, zodat je ze ook kan lezen als je geen internetverbinding hebt. Handig als je bijvoorbeeld op vakantie bent, zodat je van tevoren nuttige informatie op kunt zoeken.
De app ondersteunt ook allerlei bekende iOS-functies. Zo zoek je snel naar Wikipedia-artikelen in de Spotlight-functie van iOS, zodat deze direct in de app geopend worden. Bovendien maakt de app volop gebruik van 3D Touch, zowel op het appicoon als in de app zelf door middel van Peek en Pop. De app geeft je een preview zodra je stevig op een link in de app drukt, terwijl je met 3D Touch op het appicoon een willekeurige pagina op kunt vragen. Tot slot ondersteunt de app Handoff, zodat je een artikel op je Mac kunt overnemen van je iPhone of iPad.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- 'Vernieuwde Mail-app dit voorjaar naar Mac en iPad' (maar niet voor iedereen) (20-01)
- Carrot Weather heeft nu een CarPlay-app: navigeren met het weer (als je ervoor betaalt) (16-01)
- Locatiegegevens van gebruikers populaire Nederlandse apps op straat: dit is er aan de hand (15-01)
- Nieuw in WhatsApp: camera-effecten, sneller reacties versturen en meer (15-01)
- BMW's nieuwe iDrive-systeem zet een stap achteruit in CarPlay-ondersteuning (14-01)
Reacties: 4 reacties