Kan de Apple Watch toch het zuurstofgehalte in je bloed meten?

iFixit is bij het openschroeven van de Apple Watch iets verrassends tegengekomen: een sensor om het zuurstofgehalte in je bloed te meten.
Sander Kleijn - · Laatst bijgewerkt:

Het is geen geheim dat Apple aanvankelijk van plan was om de Apple Watch van een flink aantal medische sensoren te voorzien, maar dat plan in de ijskast heeft gezet. De nauwkeurigheid van deze sensoren liet te wensen over. De huidige Apple Watch bevat een hartslagsensor en een stappenteller, maar volgens iFixit is de Apple Watch ook technisch in staat het zuurstofgehalte in je bloed te meten.


Tijdens hun Apple Watch-teardown deed het iFixit-team een verrassende ontdekking: de hartslagsensor in de Apple Watch is geen gangbaar optisch model, maar het gaat hier om een zogeheten pulse-oxymeter. Een dergelijke sensor werkt vrijwel gelijk aan een optische sensor: met LEDs wordt je huid verlicht, waarna veranderingen in je bloedstroom worden gemeten door de doorschijnendheid van je huid te meten. Oxymeters voegen hier nog een extra stap aan toe: door te meten hoe je bloed op licht reageert, kan het zuurstofgehalte van je bloed bepaald worden. Kort gezegd: hoe roder je bloed, hoe meer infrarood licht geabsorbeerd wordt en hoe meer zuurstof er in je bloed zit.

Pulse-oxymeter

Waarom zou je het zuurstofgehalte van je bloed willen weten? Er zijn een aantal goede redenen: bergbeklimmers kunnen zien hoe goed hun lichaam zich aanpast aan de hoogte (en aan het gebrek aan zuurstof in de lucht), atleten leveren betere prestaties bij een hoog zuurstofgehalte en voor astma-patiënten is het zuurstofgehalte een goede meetwaarde voor hun gesteldheid. Ook zou het zuurstofgehalte een erg interessante meetwaarde zijn voor Apple’s ResearchKit.

De grote vraag is nu waarom Apple de pulse-oxymeter alleen gebruikt voor de hartslag en zelfs met geen woord rept over de mogelijkheid het zuurstofgehalte te kunnen meten. Vermoedelijk komt dit door de strenge FDA-regels; dit Amerikaanse overheidsorgaan vereist dat medische apparatuur aan strenge kwaliteitseisen moet voldoen voor je dit soort functies mag aanprijzen. Apple is waarschijnlijk nog niet zo ver dat het openlijk is om over de sensor kan praten, maar het zou ons niet verbazen als de functie in een volgende update van de Apple Watch-firmware alsnog wordt ingeschakeld.

https://twitter.com/stroughtonsmith/status/591508975369080832/

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.